Menü

Ezt kell tudnod az ősz emblematikus gyümölcséről, a szőlőről!

A Szíriából Egyiptomon át Pannóniába került szőlő az alma mellett az emberiség legrégebbi növényi táplálékai közé tartozik. Az almához hasonlóan a Bibliában is találkozhatunk vele. Noé a világot elpusztító özönvíz után szőlőt ültet, és így köt szövetséget Istennel, a szőlőből készült bor ettől fogva kapcsolatot jelent a fenti hatalmakkal. Krisztus egyik szimbóluma a szőlőtőke, az utolsó vacsorán elfogyasztott bor pedig azóta része az egyházi liturgiáknak.

Az indiai ayurvédikus gyógyításban központi jelentőségű gyümölcsöt tisztító hatásúnak, a tüdő és a légutak tisztítójának és a szervezet általános erősítőjének is tartják.

A csemegeszőlő gyógyító hatóanyagai szinte felsorolhatatlanok. Viszonylag sok, 15-20 gramm szénhidrátot tartalmaz100 grammonként. Ennek a fele szőlőcukor, a másik fele gyümölcscukor; mindkettő gyorsan felszívódik, ezért a tápértéke, kalóriatartalma igen jelentős, így fogyókúrázóknak csak nagyon kis mennyiségben ajánlható a fogyasztása. A szénhidrátok mellett flavonoidokat, polifenolokat, aminosavakat, nyomelemeket, ásványi anyagokat (Na, K, Ca, P, Mg, Fe) vitaminokat (A, B1, B2, B6,B12 E, C) tartalmaz. Erős antioxidáns a benne található redsveratrol (főként a sötét színű, vörösfajtákban található nagy mennyiségben), védi a fehérjéket, és a sejtek genetikai állományát, segít a károsodott sejtek regenerálásában. Víz-és hashajtó hatású, javítja az emésztést, segíti a gyomor-, epe-, májműködést, valamint étvágyjavító, roboráló hatású.

Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, értisztító hatása is ismert, továbbá csökkenti a vér lipidszintjét, erősíti az érfalakat, késlelteti az érszűkület kialakulását, a vérlemezkék tapadóképességét csökkenti, így a vérrög-képződést gátolja. Ezért a szív-érrendszeri betegeknek fogyasztása kifejezetten ajánlott. Ha túlsúllyal is küzd a szívbeteg, akkor az említett magas szénhidrát-tartalom miatt viszont csak korlátozott mennyiségben fogyassza. A polifenol képes átjutni a vér-agy gáton is, ezért az agysejteket is védi védi a károsító hatásoktól. Ezek a védő hatású fenolos vegyületek a szőlőmagban halmozódnak fel, ezt tartalmazza koncentráltan a sötét színű, borízű szőlőmagliszt is, amit kiskanállal adagolva, vagy süteménybe sütve is fogyaszthatunk. A szőlőmag, szőlőmag-kivonat fogyasztása tehát különösen ajánlott: érbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek, elváltozások (pl aranyér, visszér), érelmeszesedés, trombózis, infarktus, agyvérzés utáni rehabilitációban, a többi kezelés kiegészítéseként, a kiújulás megelőzésére.

Daganatos betegségek esetén is hatékony kiegészítésnek bizonyul. Szemgyulladás megelőzésére, sokat monitor előtt ülőknek szintén erősen javallt a fogyasztása. A rendszeres szőlőmag-fogyasztás hatására csökken a szem gyulladása, nő az alkalmazkodó- és látóképessége, és gátolja olyan időskori degeneratív szembetegségek kialakulását, mint a szürkehályog, vagy a sárgafoltsorvadás (makuladegeneráció).

Allergiásoknak is ajánlható fogyasztása, hiszen antihisztamin hatással is bír. Bár a szőlőmagliszt és a szőlőmag-kivonatok egész évben kaphatóak, azért jóvasl kellemesebb a friss gyümölcs fogyasztása, ami ráadásul a legerősebb, legtöbb embert érintő allergén pollennel, a parlagfűvel részben egy időben érik.

Aszalva minden hatóanyaga koncentrálódik, ezért a mazsolát igen egészséges élelmiszernek tekinthetjük. Vigyázat, az egyébként sem alacsony cukortartalma szintén koncentrálódik, így a kalória-, és szénhidrátszegény étrendbe csak nagyon nehezen illeszthető be! A fogyni vágyók ezért inkább kerüljék.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.