Ezt kell tudnod az ősz emblematikus gyümölcséről, a szőlőről!
- Dátum: 2017.11.14., 11:44
- antioxidáns, gyümölcs, infarktus, makuladegeneráció, mazsola, ősz, őszi, polifenol, polifenolok, rehabilitáció, resveratrol, szőlő, szőlőmagliszt, vérrög-képződés
A Szíriából Egyiptomon át Pannóniába került szőlő az alma mellett az emberiség legrégebbi növényi táplálékai közé tartozik. Az almához hasonlóan a Bibliában is találkozhatunk vele. Noé a világot elpusztító özönvíz után szőlőt ültet, és így köt szövetséget Istennel, a szőlőből készült bor ettől fogva kapcsolatot jelent a fenti hatalmakkal. Krisztus egyik szimbóluma a szőlőtőke, az utolsó vacsorán elfogyasztott bor pedig azóta része az egyházi liturgiáknak.
Az indiai ayurvédikus gyógyításban központi jelentőségű gyümölcsöt tisztító hatásúnak, a tüdő és a légutak tisztítójának és a szervezet általános erősítőjének is tartják.
A csemegeszőlő gyógyító hatóanyagai szinte felsorolhatatlanok. Viszonylag sok, 15-20 gramm szénhidrátot tartalmaz100 grammonként. Ennek a fele szőlőcukor, a másik fele gyümölcscukor; mindkettő gyorsan felszívódik, ezért a tápértéke, kalóriatartalma igen jelentős, így fogyókúrázóknak csak nagyon kis mennyiségben ajánlható a fogyasztása. A szénhidrátok mellett flavonoidokat, polifenolokat, aminosavakat, nyomelemeket, ásványi anyagokat (Na, K, Ca, P, Mg, Fe) vitaminokat (A, B1, B2, B6,B12 E, C) tartalmaz. Erős antioxidáns a benne található redsveratrol (főként a sötét színű, vörösfajtákban található nagy mennyiségben), védi a fehérjéket, és a sejtek genetikai állományát, segít a károsodott sejtek regenerálásában. Víz-és hashajtó hatású, javítja az emésztést, segíti a gyomor-, epe-, májműködést, valamint étvágyjavító, roboráló hatású.
Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, értisztító hatása is ismert, továbbá csökkenti a vér lipidszintjét, erősíti az érfalakat, késlelteti az érszűkület kialakulását, a vérlemezkék tapadóképességét csökkenti, így a vérrög-képződést gátolja. Ezért a szív-érrendszeri betegeknek fogyasztása kifejezetten ajánlott. Ha túlsúllyal is küzd a szívbeteg, akkor az említett magas szénhidrát-tartalom miatt viszont csak korlátozott mennyiségben fogyassza. A polifenol képes átjutni a vér-agy gáton is, ezért az agysejteket is védi védi a károsító hatásoktól. Ezek a védő hatású fenolos vegyületek a szőlőmagban halmozódnak fel, ezt tartalmazza koncentráltan a sötét színű, borízű szőlőmagliszt is, amit kiskanállal adagolva, vagy süteménybe sütve is fogyaszthatunk. A szőlőmag, szőlőmag-kivonat fogyasztása tehát különösen ajánlott: érbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek, elváltozások (pl aranyér, visszér), érelmeszesedés, trombózis, infarktus, agyvérzés utáni rehabilitációban, a többi kezelés kiegészítéseként, a kiújulás megelőzésére.
Daganatos betegségek esetén is hatékony kiegészítésnek bizonyul. Szemgyulladás megelőzésére, sokat monitor előtt ülőknek szintén erősen javallt a fogyasztása. A rendszeres szőlőmag-fogyasztás hatására csökken a szem gyulladása, nő az alkalmazkodó- és látóképessége, és gátolja olyan időskori degeneratív szembetegségek kialakulását, mint a szürkehályog, vagy a sárgafoltsorvadás (makuladegeneráció).
Allergiásoknak is ajánlható fogyasztása, hiszen antihisztamin hatással is bír. Bár a szőlőmagliszt és a szőlőmag-kivonatok egész évben kaphatóak, azért jóvasl kellemesebb a friss gyümölcs fogyasztása, ami ráadásul a legerősebb, legtöbb embert érintő allergén pollennel, a parlagfűvel részben egy időben érik.
Aszalva minden hatóanyaga koncentrálódik, ezért a mazsolát igen egészséges élelmiszernek tekinthetjük. Vigyázat, az egyébként sem alacsony cukortartalma szintén koncentrálódik, így a kalória-, és szénhidrátszegény étrendbe csak nagyon nehezen illeszthető be! A fogyni vágyók ezért inkább kerüljék.
A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!