Menü

Bye-bye gyros: Betiltanák a legnépszerűbb streetfood-ot?

Bombaként robbant december elején a hír, miszerint egy brüsszeli törvénytervezet betiltaná a foszfátok használatát a dönerhús-gyártásban. Ezek az anyagok azok, amik a nyársra húzott húsokat összetartják, és vízmegkötő képességük folytán szaftossá teszik azt, ezért sokak szerint ellehetetlenül a döner, kebab, gyros gyártás, sőt ennek kapcsán egyenesen a döner betiltásáról beszélnek. A legnépszerűbb streetfood rajongói felháborodottan gyászolják kedvencüket. Lássuk, mi igaz ebből a hírből!

A német Bild című lapban közzétett cikk szerint az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága a zöldek és a szocialisták nyomására kezdeményezte, hogy az egészségi kockázatok miatt tiltsák meg a foszfát használatát a dönerhús-gyártásban. A cikk és annak tartalma aztán a magyar médiába is átkerült. A Bildben két nappal később pontosítottak, de ez már nem került át a magyar lapokba, a köztudatba meg pláne nem.

Az Európai Parlament törekvése csupán annyi volt, hogy a szabályozás egységes legyen, és minden európai országban ugyanannyi foszfátot használhassanak adalékanyagként. Tulajdonképpen arról van szó, hogy minden élelmiszeripari adalékanyag használatát 5 évenként felülvizsgálják. Mivel több tanulmány kapcsolatot mutatott ki a gyorsételekben található foszfát és különféle betegségek, pl. keringési és vesebetegségek között, az Uniós élelmiszerügyi hatóság, az EFSA az épp esedékes 2018-as felülvizsgálati eredményétől tenné függővé, hogy az egységesítéskor hogyan szabályozza az E339, azaz a mono-di- és trifoszfátok használatát az élelmiszerekben.

A foszfátokat élelmiszerek esetében csomósodást gátló anyagként, savanyúságot szabályozó anyagként, valamint stabilizálószerként alkalmazzák. Sok élelmiszerben megtalálható. Bizonyított mellékhatása nincs, de a napi maximum beviteli mennyisége 70 mg/testtömeg-kilogrammban van korlátozva, mert a trinátrium-foszfátot alkotó foszforsav erős kalcium-megkötő képessége miatt a szervezetből kalciumot von el. Mivel egy adag dönerhúsban 130-140 mg-nyi foszfát van, egy átlagos 70 kilós felnőtt esetében ez azt jelenti, hogy napi 30 döner elfogyasztásával érné el a jelenleg elfogadott határértéket. Legalábbis ha csak ebből kerülne a szervezetbe természetesen. Százalékos arányban a különböző felvágottakban még több foszfátot találunk, ezzel az összeadódással pedig mindenképp számolni kell. Ha a vizsgálatok a káros hatást igazolják, akkor ezekben is tiltott lesz a használata. Tehát az egész nem a gyros vagy a döner betiltásáról, hanem a foszfát, mint adalékanyag használatának szabályozásáról szól.

Sajnos a bulvársajtó több európai országban szinte pánikkeltésnek minősíthető főcímek mögé rejtett féligazságokkal elterjesztette, hogy 2018-ban betiltja az EU a dönert. Hosszas fejtegetésbe kezdtek arról, hogy a hús a foszfátok miatt áll össze, és vízmegkötő tulajdonságai miatt ez teszi omlóssá, szaftossá is azt. Jelenleg is vannak olyan országok, ahol tiltott a foszfátok használata. Pl. Csehországban sem engedélyezett, döner, kebab mégis kapható, és külföldiek véleménye szerint minőségileg sem rosszabb, mint a foszfátos verzió. A védők helyében elgondolkoznék, hogy vajon mi oka lehetett más országoknak a betiltásra... Valószínűleg nem csak az a fogyasztóvédelmi motiváció dominált, hogy a vásárló ne vizet vegyen hús árban a foszfát által megkötött, hús súlyához adódó víz miatt.

Azt már biztosan tudjuk, hogy ha több van belőle krónikus vesebetegek szervezetében, az emeli a halálozási arányukat. Ennek fényében elég felelőtlenség, hogy számos terméken nem kerül feltüntetésre, hogy foszfátot tartalmaz. Arról pedig még nincsenek hivatalos adatok, hogy egészséges emberek esetében milyen egészségügyi kockázattal jár a fogyasztásuk. Ezekre a tanulmányokra vár az EFSA, hogy meghozhassa döntését. Ha a vizsgálatok szerint elég csak egészségügyi határértéket megadni, akkor azt, a cseheknek, és minden európai országnak be kell majd tartania. Ha veszélyesnek találják használatát, a törvénytervezetből 2018. végéig akkor sem lesz semmi, úgyhogy nem kell újévig gyros-kúrát tartani, hogy még kiélvezzük a létezését.

Ma, amikor a nehezen vegyszer nélkül megtermelt élelmiszereket háromszoros áron árulják, hogy minél kevesebb adalékanyaggal találkozzon a szervezetünk, elég furcsa egy adalékanyag legitimizálásáért kardot ragadni. Én mindenképpen a minél tisztább étkezést ajánlanám mindenkinek. Hogy mit jelent ez? A lehető legtermészetesebb formában fogyasztott ételeket, feldolgozott élelmiszerek kerülését. A konzervek, húskészítmények fogyasztását érdemes kerülni, de legalábbis minimalizálni ajánlott. Minden feldolgozott élelmiszerbe kerül tartósítószer, legtöbb esetben színezék, állományjavítók is, amiket ugyan le tudunk bontani, de feleslegesen terheljük vele a májunkat. Az átlagember annyi tartósítószert fogyaszt, hogy a halál után már másképp bomlanak a testek is, ennyire sejtszinten beépül szervezetünkbe. A folyamatosan méreganyagokkal terhelt szervezetünknek másra kevesebb energiája marad, így a sok adalékanyagot fogyasztók energiaszintje sosem olyan jó, mint a természetes táplálékon élőké. S akkor persze jön a 4-5 kávé fogyasztása. Esetleg mellé még az energiaital, ami újabb adalékanyagokkal terheli a szervezetet. Ezzel pedig farkába harap a kígyó...

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.