Menü

Diéta és alkoholfogyasztás

A téli ünnepi időszak után talán csak a nyári bikiniszezonnal beköszöntő fesztiválidőszakban érdekel minket jobban ez a téma, hiszen olyankor minden második ember fogyózik, hogy elérje az áhított beachbody-t, de a fesztiválokon bizony az alkohol is fogy. A legtöbb fogyókúra alatt tilos az alkohol, hiszen az alkoholos italok kalóriatartalma igen magas, ezen kívül a májban megzavarja a normális szénhidrát-anyagcserét is, felborítva ezzel a cukorháztartást. A cukoranyagcsere zavara miatti hullámzó inzulinszint pedig gátolja a fogyást.

A cukoranyagcserére kifejtett hatásán túl közismert az étvágyfokozó hatásuk is (nem csak az aperitifeknek van ilyen hatása), azon kívül a gátlások oldása, a lelazulás is a diétás korlátaink megszegésére sarkall, ezért nem ajánlott az alkohol a fogyókúra idején.

Ha mégis szeretnénk valamilyen alkoholos italt fogyasztani (mert valamivel koccintani kell, vagy egyszerűen csak szeretnénk ennyi időre kicsit a társasággal tölteni, ha már a "mekibe" úgyse tarthatsz velük), akkor a koktélokat kerüld nagy ívben! Ezek az alkoholon kívül általában plusz cukorszirupot, gyümölcsöt, esetleg tejszínt is tartalmaznak, így kalória- és szénhidráttartalmuk rendkívül magas. Ráadásul folyékony formában minden szénhidrát jobban felszívódik (ezért ajánlják elsősegélyként cukorbetegek ájulásakor a narancslevet), így a gyors vércukor-emelkedés utáni cukoresés egyenes út a zsírpárnák épüléséhez.

Ha iszol, válaszd a száraz fehérbort, amiben 65 kcal van/100g, vagy az extra száraz, brut pezsgőt, melynek 70/100g a kalóriatartalma, a mindenki által hízlalónak elkönyvelt sörben pedig 44-70/100g a kalória minőségtől függően. A barna söröknek magasabb a kalória és szénhidráttartalmuk, mint a világos sörnek, ráadásul ezekből létezik cukormentes is. Egy üveg sör megközelítően 200 kalóriát jelent. Ez persze nem jelenti azt, hogy egy lassan felszívódó szénhidrátot, vitamindús gyümölcsöket tartalmazó 200 kalóriás étkezést bátran kiválthatnánk vele, de ha úgy érezzük, hogy nekünk most megéri, igyuk meg, beleszámolva a napi kalóriaszükségletünkbe. Mindig készüljünk magunknak egészséges étellel, hogy a beütő étvágyfokozáskor legyen mihez nyúlnunk.

A rövid italok, pálinkák, likőrök kalóriatartalma viszont jelentős, olyan 120-350 között mozog/100 ml., és ezekből könnyű egy felesnél többet meginni. Egy feles kb. 1-1,5dl száraz bornak, vagy pezsgőnek felel meg a kalóriatartalmat illetően.

Ez azt jelenti tehát, hogy mértékkel lehet inni a diéta során. Mondjuk egy pohár száraz pezsgő vagy bor beleférhet még a diétába is. De készülj fel, hogy nehezebb lesz kontrollálnod az éhségedet, és próbálj odafigyelni! Legyen a jelszó, hogy max. egy pohárral! Ez nem csak a kalória, de az alkohol megengedett adagja is egyébként.

Ismerjük-e a zöld dió felhasználását?

A diónak számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre nézve. Tápanyagokban és vitaminokban gazdag. Tele van omega 3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, csökkenti a vérnyomást és serkenti az agyműködést. De mire használhatjuk fel még éretlen zöld állapotában ezt az őszi finomságot?

Pörgesd fel az energiaszintedet pár apró trükkel!

Kimerülten minden cselekedet óriási erőfeszítést igényel, ezért folyton azon vagyunk, hogy újabb és újabb praktikákat kipróbálva mozgósítsuk az energiatartalékainkat. Az alábbi tippek is ezt a célt szolgálják.

Alacsony kalóriás édességek nyomában

Ne legyen ellenséged a nassolás, nem baj, ha szereted az édességeket, de igyekezz olyanokat válogatni, amelyektől nem fog többet mutatni a mérleg.Ha te is szereted édességgel befejezni az ebédet vagy a vacsorát, vagy édes reggelivel indítani a napodat, akkor néha biztosan megfordul a fejedben, hogy megpróbáld csökkenteni a cukorfogyasztásod. Ez nemcsak az alakod, hanem az egészséged megőrzése miatt is fontos. Ha úgy érzed, hogy túlzásba vitted a cukorfogyasztást, akkor ezekkel a módszerekkel csökkentheted.

Igyál sok vizet – de mennyit? Veszélyes is lehet a túlivás

Tudjuk, hogy fontos a folyadékbevitel, hiszen „már a csapból is ez folyik”. A víz az örök fiatalság, a kicsattanó egészség és a szépség szere, amelyből nem lehet eleget fogyasztani ahhoz, hogy elérjük ezt a jótékony hatást. Ez mind igaz, ám a túlzásba vitt folyadékfogyasztás ugyanolyan veszélyekkel járhat, mint a kiszáradás. De akkor mennyi az elég?

Mit kell tudni a gyógyvizekről?

Mit nevezünk gyógyvíznek? Azokat az ásványvizeket, amelyek tulajdonságaik, összetételük alapján gyógyító hatásúak és számukra rendelet alapján az ásványvíz vagy gyógyvíz megnevezést engedélyezték.