Menü

Érdekességek a rozmaringról

A mindennapjaink során, legtöbbet a konyhában találkozunk a rozmaringgal. Először a húsok tartósítására használták. Mára ez csak annyiban változott, hogy húsok fűszerezése tartjuk a konyhában. Legjobban a báránnyal harmonizál, de a csirkétől a marháig, minden hús típushoz érdemes használni. A raguk mellet az egyben sült húsok fűszerezésére, pácolására is alkalmas, de használjuk levesek, főzelékek, saláták ízesítéséhez. Tea, illetve illóolaj is készíthető belőle.

Ha a növény jótékony hatása után kutatunk, elkerülhetetlen, hogy ne ütköznénk bele Shakespeare Hamletjébe, ahol Ofélia e szavakat használta: „Itt egy rozmaringszál az emlékezetre, kérlek édes rózsám, hogy jussak eszedbe.” Shakespeare már rávilágított a rozmaring erejére. Hiszen serkenti és javítja a memóriát. Ezt a tudomány hivatalosan be is bizonyította. A rozmaringot az emlékezés és a hűség növényének tekintik.

Rövid történeti ismertető

Az ajakosvirágúak családjába tartozó növény. Mediterrán tájakon honos, de nálunk is megterem cserépben, vagy akár kis kertekben. Népies neve az antosfű, de a latin nevéből adódóan tenger harmatjának is nevezik.

Az ókor óta megbecsült növény, de a XVI-XVII. században vált híressé, mint gyógynövény. A rozmaring emlékezetre való hatását a XVI. században egy angol botanikus Henry Lyte, Niewe Herball című művében írja le. Sőt konkrét receptet is ad az olvasó kezébe, miszerint a virágokat cukorral rétegezve kell tartósítani, majd ezt követően naponta egy kanállal fogyasztani.

Az egyiptomiak az ételeiket ízesítették a növénnyel, de a múmia mellé is helyeztek rozmaring ágakat, hogy a túlvilágon is segítse az illetőt. Később a görögök és a rómaiak is előszeretettel használták. Görögországban a tudósok és a diákok rozmaringágakat viseltek a hajukba, hogy szellemi teljesítményüket javítsák. Másik értelmében használva a gyászolók rozmaring ágat dobtak a sírba az emlékezés szimbólumaként.

A középkorban már a szerzetesek is termesztették, de már, mint hivatalos gyógynövény. A magyarság körében is népszerű volt a rozmaringos-motívum. A szűz menyasszonyt jelképezte. Az ara csokrába, a lányok ruhájára, a vőfély borosedényét is rozmaringgal díszítették. A Magyar Királyné vizének is nevezték, mert alkoholos kivonata mind gyógyszerként, mint parfümként használható volt. A legenda szerint Erzsébet magyar királyné parancsára készült, de a pontos összetevők, a híres recept, az idő elteltével homályosodni kezdett, így az eredeti formáját nem ismerhetjük pontosan.

Jótékony hatásai

Számos problémára használták az idők folyamán. De most nézzünk meg egy két példát, mire is tudjuk mi hasznosítani. Erősíti az immunrendszer, illetve javítja a vérkeringést, emellett gyulladáscsökkentő hatása is bizonyított. Több évszázada használják a rozmaringot emésztési zavarok kezelésére, puffadásra, vagy akár székrekedés esetén. Javítja a memóriát, illetve a szemünk egészségét is megóvhatjuk vele.

Igazán sokfelhasználású növényről beszélhetünk, hiszen mind magunkat, mind lelkünket is gyógyíthatjuk vele. Párnánk alá rakva a tudatunkat, memóriánkat javíthatjuk; a rossz álmokat elűzhetjük; gyógynövényként pedig betegségeinket előzhetjük meg, vagy akár kezelhetjük.

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

Fogaink védelme a nyári időszakban

A vakáció izgalma elterelheti a figyelmet olyan alapvető dolgokról, mint a fogmosás. Utazások alkalmával, legyen az hosszabb vagy rövidebb, olyannyira meg tudunk feledkezni a szájápolásról, hogy előfordulhat, hogy otthon marad a fogkefe vagy a fogkrém. Ráadásul nyaraláskor hajlamosak vagyunk a megszokottól eltérően, gyakrabban fogyasztani cukros ételeket és italokat. Az alábbi cikkben arról tudhatunk meg többet, hogy mit tehetünk fogaink védelme érdekében a nyári időszakban.

Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.

Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.

Medencetisztítás és karbantartás: Így őrizd meg a víz tisztaságát egész szezonban

A kerti medence nyáron a pihenés egyik legjobb formája, de ahhoz, hogy mindig tiszta, higiénikus és élvezhető legyen, rendszeres karbantartásra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, eszközöket és tanácsokat a medencetisztítás hatékony elvégzéséhez.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.