Menü

Gyógynövényekről általában

A gyógynövények olyan vadon élő és termesztett fajok, melyekben a szervezetre valamilyen módon ható anyagok találhatók.

Fontos elkülönítenünk a gyógynövények kapcsán a természetgyógyászatot a fitoterápiától. A természetgyógyászat esetében a gyógynövény hatóanyag-kombinációja és a dózis nem ismert, inkább tapasztalati megfigyeléseken alapul, míg a fitoterápiánál ismert a hatóanyag-kombináció és a dózis is és kimutatható kapcsolat a gyógyulással.

Már az ókorban is ismerték egyes növények jótékony, vagy kevésbé jótékony hatását. Kr.e. 4. évezredben az Indiából származó Védákban is említést tesznek gyógynövényekről, de hozhatnánk példának Hammurabi könyvét (Kr.e. 18.sz.), ahol a mákról, nadragulyáról és szennáról tesznek említést, mint gyógynövények, de borsmentát is használtak például emésztési zavarokra.

Félretéve a történeti feljegyzéseket, a gyógynövényeket kicsit tudományosabb oldalról megvizsgálva kiderül, hogy egyszerű kémia van a dolgok mögött.

Alapvetően 9 fontosabb csoportra oszthatók a hatóanyagok:

- Alkaloidok
- Keserűanyagok
- Cseranyagok
- Glikozidok
- Szaponinok
- Illóolajok
- Nyálkaanyagok
- Vitaminok
- Szerves savak

Az alkaloidok erős hatásúak, gyakran mérgezőek, ilyenek például a morfin és a nikotin. A növények általában védekezés céljából termelik ezeket az anyagokat. A keserűanyagok általában étvágyjavító hatással bírnak, ilyet tartalmaz például a fehér üröm. A cseranyagok összehúzó, véralvadást segítő hatásúak, a bőrrel reagálnak (bőrcserzés). Rózsafélékben, bükkfélében és nyírfélékben találunk ilyen hatóanyagokat. A glikozidok izzasztó, vizelethajtó, hashajtó és szívműködést-szabályzó tulajdonságaikról ismertek, jó példa erre a piros gyűszűvirág, melyből úgynevezett szívglikozidok nyerhetők ki. A szaponinok vízzel reagálva habzanak, nyálkaoldó, köptető hatású anyagok, azonban gyakran mérgezőek. Ilyen anyagokat tartalmaz például a szappanfű gyökere. Az illóolajokról talán már mindenki hallott. Baktericid, gyulladásgátló és emésztést serkentő hatásukról ismertek, viszont gyakran irritálóak. Illóolajokat találunk az ajakos, ernyős és fészkes virágzatú növényekben. A nyálkaanyagok vízoldékony, gélképző anyagok, melyek védik a bőrt és a nyálkahártyát. A vitaminokat sem kell bemutatni különösebben, vannak zsír- és vízoldékonyak, általában a friss gyümölcsökben, zöldségekben találhatók nagyobb mennyiségben. Végül pedig a szervessavak következnek, mint az almasav, borkősav, hangyasav, amiket megtalálunk például a mezei sóskában, vagy a madársóskában.

A modern orvoslás előtti időkben az emberek kénytelenek voltak a gyógynövények hatóanyagait gyógyszerként használni, ma már azonban rendelkezésre állnak szintetikus gyógyszerek. Akkor miért használjuk még mindig a növényeket? Egyrészt azért, mert olcsóbb megoldást kínálnak egy-egy adott panaszra, másrészt pedig a mellékhatások elkerülése végett. Természetesen nem old meg minden problémát egy gyógytea, észszerűen mérlegelni kell, hogy egy adott betegség milyen ellátást igényel. Azonban hétköznapi problémákra nagyszerű megoldást nyújthatnak a gyógynövények.

A növények más-más részeit használjuk fel, mint például gyökér, rizóma, levél, hajtás, kéreg, gumó, virág(zat), termés, mag. Felhasználásuk is sokrétű, készülhet belőlük forrázat, vagyis tea, főzet, tinktúra, kenőcs, olajos kivonat, de áztatással is kinyerhetők például a nyálkaanyagok.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.