A túlpörgött kecskéknek köszönhetjük a kávét?
- Dátum: 2018.03.10., 22:26
- érdekesség, eszpresszó, étel, felfedezés, gyümölcs, ital, kapucsínó, kávé, kecske, koffein, nyugalom, rutin, szokás, szórakozás, tilalom, történelem
Több hiedelem is tartozik a kávé felfedezéséhez, de talán a legérdekesebb a kilencedik századik nyúlik vissza. Egy etióp kecskepásztor észrevette, hogy az állatai a piros bogyó fogyasztása után élénkebbek, majdhogynem táncolnak. Ezt elmesélte a helyieknek, akik közül a szerzetes a kávécserjékből készített italt kísérletképp megitatta a kecskékkel, akik aztán egész éjjel ébren maradtak. Így született meg a kávé.
A kávé elterjedésének és népszerűségéért nagyban felelős az iszlám, akik számára a vallás tiltja az alkoholt, a kávét azonban nem. Mivel a kávétól éberebbek maradnak, többet tudnak imádkozni, ezáltal közelebb érzik magukat az istenükhöz. Így nem meglepő, hogy a világ első kávéház Isztambulban nyílt 1550-es években. Európában pedig Olaszország adta az első helyet kávézónak 1645-ben. Jelenleg is megfigyelhető mindkettő kultúra kávé iránti lelkesedése.
A kávé a világ második legkelendőbb árucikke, csupán az olaj előzi meg a sorban. Ráadásul a kávé gyümölcsnek minősül, akár 15 méter magasra növő bokrokon terem, és az eljárás, amivel begyűjtik, szüretelésnek minősül.
Az instant kávét egy George Washington nevű férfi találta fel az 1900-as évek elején, azonban csupán névrokona George Washington első amerikai elnöknek. Ha pedig Amerika, akkor megemlítendő az americano eredete, mely a második világháborúig nyúlik vissza. Az akkor harcoló amerikai katonák kávéfogyasztási szokására utal, ugyanis vízzel hígították az eszpresszót, hogy ne legyen annyira erős az íze.
A Capuccino szót átvétele az olaszból a magyarba máig problémákat okoz helyesírásilag. A Magyar Helyesírási Szótár szerint fonetikusan, kapucsínó alakban kell írni, ez által elkerülhetőek az eredeti szó írásából származó helyesírási hibák.
A világtörténelem során ötször volt kávétilalom. Először Mekkában 1511-ben, mert a vezetők úgy vélték, a kávéfogyasztás a radikális gondolkodást ösztönzi. Ezt követően a 16. században a papok próbálták betiltani a kávézást, mert „sátáninak” titulálták. Mindazonáltal VII. Kelemen pápa imádta a kávét, sőt egyenesen kijelentette, hogy „A kávét meg kellene keresztelni, mert igazi keresztény ital!”, így felmentette a tilalmat, és meg is keresztelte azt 1600-ban. IV. Murad török vezető viszont 1623-ban büntetést szabott ki arra, aki kávét ivott, az illetőt a tengerbe kellett dobni. 1746-ban Svédország nem csak a kávét, de a főzőt és a hozzá kapcsolódó tartozékokat és ételeket is. Az (eddigi) utolsó tilalom 1777-ben történt Poroszországban, mikor II. Frigyes kiadott egy kiáltványt, mely a sör fölényét a kávé fölé helyezte, mert úgy vélte, a kávé zavarja össze az ország sör fogyasztását.
A kávé egészségügyi hatásai vegyesek, számos jótékony hatása mellett azért nem ajánlott túlzásba se vinni. Legközelebb, kávéfogyasztás közben már arra is emlékszünk majd, hogy megkeresztelt italt fogyasztunk.
Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?
Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.
Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.
Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.