Nyúlhús az asztalon
A nyúlhús egészséges húsféle, hazánkban nagyon kicsi (mindössze néhány dkg) az egy főre jutó éves fogyasztása. A világátlag a fejlett országokban egyébként 8-10 kg/év, tehát a halfogyasztáshoz hasonlóan, nyúlfogyasztásban is jócskán elmaradunk az európai és észak-amerikai átlagtól. Ennek oka egyrészt az, hogy az aranyos állatot, sokan nem szeretnék megenni. A csirke, pulyka, sertés, marha nem olyan „cuki”.
A nyúl, szőrös barát, inkább háziállatként gondolunk rá. Ráadásul mérete és szőrössége sokak kedvenc háziállatához, a macskához teszi hasonlatossá, ezért elvi okokból nem esznek nyulat. Másrészt pedig a legdrágább húsokhoz tartozik, ezért gyakori fogyasztására egyszerűen a legtöbb embernek nincs módja.

Ha idén kipróbálnánk a nyúlhúst, válasszunk egyszerű, receptet, ne álljunk neki magunktól, mert olyan gyorsan elkészül, mint a csirke, de kicsit mégis más elkészítést igényel.
Süthető egészben is, de ilyenkor látszik leginkább, hogy milyen állatról van szó, ezért, ha nekünk, vagy a család bármely tagjának ellenérzései vannak a nyúl elfogyasztásával kapcsolatban, ne ezt az elkészítést válasszuk. Hiszen meglátva, hogy egy nyuszi fekszik a tepsiben, nem biztos, hogy jóízűen fogjuk enni. Aki szereti, készítheti csak sózva is, de a nyúlhúshoz nagyon jól illik a bazsalikom, babér, lestyán mag, majoránna, rozmaring, és zsálya is. Ha nyulat készítünk, a köret vagy az előtte tálalt leves fűszerei is lehetnek ezek. Egy natúrabb ízű sülthez (amit pl. csak sóval dörzsöltünk be), készíthetünk rozmaringos zöldség, vagy burgonya köretet. A kockákra vágott zöldségeket enyhén sózva néhány szál rozmaringgal a hús mellé halmozva, amit így át fog járni a hús szaftja és a fűszer is, és nem utolsó sorban együtt készülhet a hússal, időt és szennyes edényt spórolva ezzel.
Jó szívvel ajánlom: a zsályás ragulevest is. Igaz, manapság a tárkonyos verzió az igazán népszerű, de a zsálya is nagyon finom a sokzöldséges levesekhez. Itt is, mint mindig, törekedjünk az egyensúlyra, ha nyúlhúst kínálunk, ahhoz már ne egy húsos, nehéz levest készítsünk. Jó választás lehet a medvehagyma krémleves is, de ez esetben, a főétel köretében mindenféleképpen legyen zöldség is, hiszen a krémlevesben nincs annyi zöldség, hogy a szükséges rost mennyiséget fedezze. ( Ebédnél 15-20 dkg zöldségfélét kellene enni, a megfelelő emésztés, és vitaminellátottság érdekében.) Természetesen, egy szelet répatortával is kiegészíthetjük az étkezést, a zöldségbevitel növelését célozva. A levesek, a folyadékbevitelt is növelik a zöldségbevitelen túl, ezért ajánljuk fogyasztását a hideg napok után is.

Nyissunk az újdonságok felé, próbáljuk ki ezt az egészséges húsfélét is! Ragunak, vagy sültnek, böngésszünk a neten, és amelyik recept megfog minket, azt válasszuk. A kifejtett egyensúlyi törekvések betartásával, egészséges ünnepi főétel válik majd belőle.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.