Menü

Nyúlhús az asztalon

A nyúlhús egészséges húsféle, hazánkban nagyon kicsi (mindössze néhány dkg) az egy főre jutó éves fogyasztása. A világátlag a fejlett országokban egyébként 8-10 kg/év, tehát a halfogyasztáshoz hasonlóan, nyúlfogyasztásban is jócskán elmaradunk az európai és észak-amerikai átlagtól. Ennek oka egyrészt az, hogy az aranyos állatot, sokan nem szeretnék megenni. A csirke, pulyka, sertés, marha nem olyan „cuki”.

A nyúl, szőrös barát, inkább háziállatként gondolunk rá. Ráadásul mérete és szőrössége sokak kedvenc háziállatához, a macskához teszi hasonlatossá, ezért elvi okokból nem esznek nyulat. Másrészt pedig a legdrágább húsokhoz tartozik, ezért gyakori fogyasztására egyszerűen a legtöbb embernek nincs módja.

Ha idén kipróbálnánk a nyúlhúst, válasszunk egyszerű, receptet, ne álljunk neki magunktól, mert olyan gyorsan elkészül, mint a csirke, de kicsit mégis más elkészítést igényel.

Süthető egészben is, de ilyenkor látszik leginkább, hogy milyen állatról van szó, ezért, ha nekünk, vagy a család bármely tagjának ellenérzései vannak a nyúl elfogyasztásával kapcsolatban, ne ezt az elkészítést válasszuk. Hiszen meglátva, hogy egy nyuszi fekszik a tepsiben, nem biztos, hogy jóízűen fogjuk enni. Aki szereti, készítheti csak sózva is, de a nyúlhúshoz nagyon jól illik a bazsalikom, babér, lestyán mag, majoránna, rozmaring, és zsálya is. Ha nyulat készítünk, a köret vagy az előtte tálalt leves fűszerei is lehetnek ezek. Egy natúrabb ízű sülthez (amit pl. csak sóval dörzsöltünk be), készíthetünk rozmaringos zöldség, vagy burgonya köretet. A kockákra vágott zöldségeket enyhén sózva néhány szál rozmaringgal a hús mellé halmozva, amit így át fog járni a hús szaftja és a fűszer is, és nem utolsó sorban együtt készülhet a hússal, időt és szennyes edényt spórolva ezzel.

Jó szívvel ajánlom: a zsályás ragulevest is. Igaz, manapság a tárkonyos verzió az igazán népszerű, de a zsálya is nagyon finom a sokzöldséges levesekhez. Itt is, mint mindig, törekedjünk az egyensúlyra, ha nyúlhúst kínálunk, ahhoz már ne egy húsos, nehéz levest készítsünk. Jó választás lehet a medvehagyma krémleves is, de ez esetben, a főétel köretében mindenféleképpen legyen zöldség is, hiszen a krémlevesben nincs annyi zöldség, hogy a szükséges rost mennyiséget fedezze. ( Ebédnél 15-20 dkg zöldségfélét kellene enni, a megfelelő emésztés, és vitaminellátottság érdekében.) Természetesen, egy szelet répatortával is kiegészíthetjük az étkezést, a zöldségbevitel növelését célozva. A levesek, a folyadékbevitelt is növelik a zöldségbevitelen túl, ezért ajánljuk fogyasztását a hideg napok után is.

Nyissunk az újdonságok felé, próbáljuk ki ezt az egészséges húsfélét is! Ragunak, vagy sültnek, böngésszünk a neten, és amelyik recept megfog minket, azt válasszuk. A kifejtett egyensúlyi törekvések betartásával, egészséges ünnepi főétel válik majd belőle.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.