Menü

Zene az ember életében

Már ősidők óta, tudatosan alkalmazzák a zenének azt a tulajdonságát, hogy hangulatokat, érzelmeket hív elő. Megváltoztathatja az ember gondolkodását, viselkedését. Ha rosszkedvünk van, viszont egy pörgős jókedvű dalt hallgatunk meg, a bajt nem mulasztja el, de egy kicsit pozitívabban fogjuk látni a világot. Így máris előrébb vagyunk, mintha keseregnénk a dolgokon. Sajnos, ennek a fordítottja is igaz lehet. Én jártam már úgy, hogy a jókedvemet szegte a szomorkás zenék hallgatása.

Örömteli eseményeken, az embereket összehozza, táncra hívja a muzsika. Viszont a gyászban, temetésen is társunkra találunk a zenében. Gondolok itt a búcsúztató dalokra. Gyógyító hatással is bír, de megszűntetheti a depressziót, illetve pozitív lehet az egészségünkre is.

A filmiparban hangeffektekkel próbálják felcsigázni a közönséget. Ilyen például a horrorfilmekben, amikor lemegy a lány a sötét pincébe, és a hosszantartó jelenet alatt futó zene az, ami felborzolja a nézők fantáziáját, és állapotát. Bizonyított tény, hogy ha a zene üteme felgyorsul, akkor az emberek szíve is gyorsabban kezd verni. De mindenki számára ismerős a romantikus filmek legvégén a lágy dallam, amikor végre összejön a két szerelmes. Ilyenkor az embereket megnyugvás tölti el.

A mai világban pedig, befolyásoló tényezőként használják fel. Én úgy gondolom, hogy vásárlás közben senki nem arra figyel, hogy milyen zene szól az üzletben, viszont ez befolyásolhatja, hogy mit vásárolunk, és mennyit költünk rá. Hatással lehet ránk a zene gyorsasága, műfaja és hangereje is. A délelőtti időszakban lassabb, nyugodtabb dalokat játszanak, hiszen ekkor főleg az idősebb korosztály vásárol, délután a csúcsidőben pedig pörgősebb dalok csendülnek fel, ezzel is elősegítik a gyorsabb vásárlást. Ha pedig valamelyik boltban nem tetszik a zene, akkor úgy érezzük, hogy nem a mi igényeinket akarja kielégíteni, így lecsökken vásárlási hajlandóságunk.

Ha egy drága parfüm vagy ékszer vásárlásakkor komolyzene szól, akkor az emberek többsége hajlandó többet áldozni a termékre, mint egyébként tenné. Természetesen ez főleg akkor igaz, ha nem céltudatosan, megfontoltan vásárolunk, hanem hirtelen felindulásból. Ez nem csak a boltokra, hanem az éttermekre is igaz. Ha nyugodtabb, lassabb zene szól, akkor megnő az étkezési és alkoholfogyasztási idő.

A dal befolyásolhat minket, de ha a pozitív oldalát nézzük, akkor, oldja a szorongást, csillapítja a fájdalmat és hatással van a biológiai funkcióinkra. Természetesen minden zene máshogy hat ránk, és a különböző műfajú, gyorsaságú dallamok minden emberből mást válthatnak ki.

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.