Menü

Tavaszi méregtelenítés

A tél alatt felhalmozódott salakanyagoktól, a tavasz beköszöntével érdemes megszabadulni. Több pozitívuma is van a méregtelenítő kúrának, ugyanis amellett, hogy megtisztít, a fogyás beindulását is elősegíti, ha valakinek esetleg az a célja. Még mielőtt rátérünk, hogy pontosan hogyan érdemes belefogni ebbe a kúrába, fontos alappillére az egésznek a fokozatosság. Nem szabad hirtelen belekezdeni sem és abbahagyni sem. Ez egyébként, az élet szinte minden területére érvényes.

Ez a tisztítókúra szinte megegyezik a léböjt-kúrával, aminek az a lényege, hogy a böjt alatt nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, csak folyadékot, de abból viszont napi 2,5-3 litert legalább. Mégpedig gyümölcslé, zöldséglé, ásványvíz, tea vagy levesek formájában. Ennek a kúrának a hátránya, hogy a szervezetet nagyon megterheli.

Ami ennél egy kicsit kevésbé drasztikus, ám a méregtelenítés szempontjából ugyan ilyen hatékony, az az, amikor a különböző zöldség- és gyümölcslevek, teák mellett magas rosttartalmú ételeket is fogyasztunk, azokat is inkább többször, kisebb adagokban. Ilyen ételek a spárga, saláták, teljes kiőrlésű gabonák. A rostok megkötik a salakanyagokat, így segítik a szervezet méregtelenítését.

Nézzük tehát ennek a méregtelenítő kúrának az 5 aranyszabályát:

  1. A kúra során lehetőleg kerüljük a káros szenvedélyeket, mint például a dohányzás, alkohol és kávé.
  2. Fontos, hogy mozogjuk is, azonban vegyünk figyelembe, hogy a szervezet most kevesebb energiát kap, így az is elég, ha csak minden nap elmegyünk egy sétára, esetleg biciklizünk egy kicsit.
  3. Szintén elengedhetetlen, hogy a kúra alatt valóban betartsuk az előírt folyadékmennyiség elfogyasztását. Enélkül ugyanis hiába fogyasztottunk rostban gazdag ételeket, azok nem lesznek képesek kellőképpen megkötni a salakanyagokat.
  4. A negyedik aranyszabály: az elején is említett fokozatosság. Ne ugorjunk fejest a diétába, inkább egy-két nap alatt fokozatosan térjünk át rá, úgy a szervezetnek is lesz ideje alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és hozzá tudja igazítani az anyagcserénket. Ugyan ez igaz a kúra végén, a mindennapi étrendre való visszaállásnál. Szintén fokozatosan szoktassuk vissza szerveztünk a hétköznapi étrendünkre.
  5. Az utolsó, de egyben legfontosabb szabály: a mértékletesség. Sokan ott rontják el a diétákat, hogy önhatalmúlag túlzásba viszik, mivel úgy gondolják, akkor jobb eredményeket érhetnek el. Vegyünk figyelembe, hogy ez a diéta nem fenntartható a mindennapokban, ez egy méregtelenítő kúra. Körülbelül 3-4 nap bőségesen elegendő. Ennél tovább ne tartson, mert akkor túlterheljük a szervezetünket és akár legyengülés, vagy betegség is lehet a vége.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.