Tavaszi méregtelenítés
- Dátum: 2018.04.13., 21:55
- ásványvíz, böjt, diéta, fokozatosság, gabona, gyümölcs, kúra, léböjt, méregtelenítés, rost, rostos, salakanyagok, saláta, spárga, tea, tisztítókúra, víz, zöldség
A tél alatt felhalmozódott salakanyagoktól, a tavasz beköszöntével érdemes megszabadulni. Több pozitívuma is van a méregtelenítő kúrának, ugyanis amellett, hogy megtisztít, a fogyás beindulását is elősegíti, ha valakinek esetleg az a célja. Még mielőtt rátérünk, hogy pontosan hogyan érdemes belefogni ebbe a kúrába, fontos alappillére az egésznek a fokozatosság. Nem szabad hirtelen belekezdeni sem és abbahagyni sem. Ez egyébként, az élet szinte minden területére érvényes.
Ez a tisztítókúra szinte megegyezik a léböjt-kúrával, aminek az a lényege, hogy a böjt alatt nem veszünk magunkhoz szilárd táplálékot, csak folyadékot, de abból viszont napi 2,5-3 litert legalább. Mégpedig gyümölcslé, zöldséglé, ásványvíz, tea vagy levesek formájában. Ennek a kúrának a hátránya, hogy a szervezetet nagyon megterheli.
Ami ennél egy kicsit kevésbé drasztikus, ám a méregtelenítés szempontjából ugyan ilyen hatékony, az az, amikor a különböző zöldség- és gyümölcslevek, teák mellett magas rosttartalmú ételeket is fogyasztunk, azokat is inkább többször, kisebb adagokban. Ilyen ételek a spárga, saláták, teljes kiőrlésű gabonák. A rostok megkötik a salakanyagokat, így segítik a szervezet méregtelenítését.
Nézzük tehát ennek a méregtelenítő kúrának az 5 aranyszabályát:
- A kúra során lehetőleg kerüljük a káros szenvedélyeket, mint például a dohányzás, alkohol és kávé.
- Fontos, hogy mozogjuk is, azonban vegyünk figyelembe, hogy a szervezet most kevesebb energiát kap, így az is elég, ha csak minden nap elmegyünk egy sétára, esetleg biciklizünk egy kicsit.
- Szintén elengedhetetlen, hogy a kúra alatt valóban betartsuk az előírt folyadékmennyiség elfogyasztását. Enélkül ugyanis hiába fogyasztottunk rostban gazdag ételeket, azok nem lesznek képesek kellőképpen megkötni a salakanyagokat.
- A negyedik aranyszabály: az elején is említett fokozatosság. Ne ugorjunk fejest a diétába, inkább egy-két nap alatt fokozatosan térjünk át rá, úgy a szervezetnek is lesz ideje alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, és hozzá tudja igazítani az anyagcserénket. Ugyan ez igaz a kúra végén, a mindennapi étrendre való visszaállásnál. Szintén fokozatosan szoktassuk vissza szerveztünk a hétköznapi étrendünkre.
- Az utolsó, de egyben legfontosabb szabály: a mértékletesség. Sokan ott rontják el a diétákat, hogy önhatalmúlag túlzásba viszik, mivel úgy gondolják, akkor jobb eredményeket érhetnek el. Vegyünk figyelembe, hogy ez a diéta nem fenntartható a mindennapokban, ez egy méregtelenítő kúra. Körülbelül 3-4 nap bőségesen elegendő. Ennél tovább ne tartson, mert akkor túlterheljük a szervezetünket és akár legyengülés, vagy betegség is lehet a vége.
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.