Menü

Alma és az egészség viszonya

A lédús, édes gyümölcsöket mindenki szereti, jótékony hatásuk ismert, ennek ellenére mégsem fogyasztunk eleget belőlük. Ilyen például az alma is, amely az egyik legismertebb gyümölcsünk, illetve több ezer fajta közül válogathatunk, ha a vitaminraktárunkat akarjuk feltölteni.

Minden kontinensen megterem. Ezt bizonyítja az is, hogy több nép mitológiájában is jelen van. Fogyasztása pozitív hatással van a szervezetre, melyre már ősidők óta rájöttek. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de kiskertekben is nagy számmal megtalálható az almafa.

Tárolása is egyszerű, hiszen nagyobb mennyiségben, hűvös helyen remekül tárolható. Ha viszont a reggelire szánt almánkat hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor hűtőbe rakva tökéletesen eláll.

Hogyan fogyasszuk? Lehet csak szimplán magában héjastul, vagy akár a reggeli müzlinket is feldobhatjuk egy-két alma darabkával. Aszalt alma karikákat is vásárolhatunk magunknak a boltokban, de ha csak a levére tartunk igényt, akkor facsarjuk ki, és egy vitaminbomba italunk keletkezik. Ha pedig elcsábulnánk és valami édességre vágyunk, akkor számtalan olyan sütemény receptet találunk, melynek alapja: az alma. Ezek mellett, még találkozhatunk vele saláta alapanyagként is.

Na de most nézzük meg, milyen jótékony hatással bír a szervezetünkre. Az alma növeli a nyáltermelést, távol tartja a baktériumokat és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét. Segíthet a köszvény, vérhas és a bélfertőzések megelőzésében. Jó hatással lehet székletünk rendszerességére is. Tea is készíthető a gyümölcsből, melyet a hurutok és bélgondok megelőzésére ajánlják. Remek immunerősítő, mivel rengeteg C-vitamint tartalmaz.

A gyümölcsben található savak segítik az emésztést, és serkentik az agyat. Így remek táplálék lehet a diákoknak. De optimalizálhatja a vércukorszintet, csökkenti a rák és a stroke kockázatát. Segíthet az asztma kialakulása ellen, és védhetjük csontjainkataz alma fogyasztásával. Segíthet a fogyásban is, viszont ilyenkor ügyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, hiszen a célunk fordítottja is előfordulhat.

Ha pedig almát vásárolni indulunk, akkor nem kell feltétlenül a külföldről behozott csillogó, piros, hibátlan almát választanunk. Inkább menjünk ki a piacra, mert a kisebb foltosabb alma is tökéletesen megfelel a cél eléréséhez. Azzal is ugyan úgy hozzájárulhatunk az egészségünkhöz.

Ha tehetjük, válasszunk piros almát, naponta egyet-kettőt együnk meg belőle a héjával együtt, és ahogy már említettem fő a mértékletesség!

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

Legjobb falatok grillrácson

A grillezés több, mint egy szimpla ételkészítés. Társasági program, családi élmény, csapatépítő tevékenység, s emellett egyenes út a gasztronómiai örömök világába. Sokan alig várják, hogy a hőmérő szála minél magasabbra kúszon és elővehessék a kerti grillsütőt.

Nyári méregtelenítés természetesen

A nyár tökéletes időszak arra, hogy testünket felfrissítsük és méregtelenítsük. A friss, szezonális gyümölcsök és zöldségek, valamint a megnövekedett fizikai aktivitás lehetőséget adnak arra, hogy egészségesebb életmódot folytassunk. Ebben a cikkben a méregtelenítés alapjairól, előnyeiről, valamint könnyen elkészíthető nyári italokról is kaphatunk tippeket.

Vérnyomáscsökkentő ételek

A magas vérnyomás hazánk egyik kiemelkedő helyen álló egészségügyi problémája, de nem csak Magyarországot érinti, hanem világszerte sok gondot okoz. Nézzük, hogy mit tehetünk ellene étkezésünkkel.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Hideg gyógyteák meleg napokra

Nyáron is érdemes gyógyteákat fogyasztani, hiszen jótékony hatással van az immunrendszerünkre. Hogyha a kánikulában nem szeretnénk forró italt inni, kiváló megoldás lehet egy hidegen fogyasztható gyógytea elkészítése. Ezzel kapcsolatban olvashatsz elkészítési tippeket és teafajtákat ebben a cikkben!