Menü

Alma és az egészség viszonya

A lédús, édes gyümölcsöket mindenki szereti, jótékony hatásuk ismert, ennek ellenére mégsem fogyasztunk eleget belőlük. Ilyen például az alma is, amely az egyik legismertebb gyümölcsünk, illetve több ezer fajta közül válogathatunk, ha a vitaminraktárunkat akarjuk feltölteni.

Minden kontinensen megterem. Ezt bizonyítja az is, hogy több nép mitológiájában is jelen van. Fogyasztása pozitív hatással van a szervezetre, melyre már ősidők óta rájöttek. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de kiskertekben is nagy számmal megtalálható az almafa.

Tárolása is egyszerű, hiszen nagyobb mennyiségben, hűvös helyen remekül tárolható. Ha viszont a reggelire szánt almánkat hosszabb ideig szeretnénk tárolni, akkor hűtőbe rakva tökéletesen eláll.

Hogyan fogyasszuk? Lehet csak szimplán magában héjastul, vagy akár a reggeli müzlinket is feldobhatjuk egy-két alma darabkával. Aszalt alma karikákat is vásárolhatunk magunknak a boltokban, de ha csak a levére tartunk igényt, akkor facsarjuk ki, és egy vitaminbomba italunk keletkezik. Ha pedig elcsábulnánk és valami édességre vágyunk, akkor számtalan olyan sütemény receptet találunk, melynek alapja: az alma. Ezek mellett, még találkozhatunk vele saláta alapanyagként is.

Na de most nézzük meg, milyen jótékony hatással bír a szervezetünkre. Az alma növeli a nyáltermelést, távol tartja a baktériumokat és csökkenti a fogszuvasodás kialakulásának az esélyét. Segíthet a köszvény, vérhas és a bélfertőzések megelőzésében. Jó hatással lehet székletünk rendszerességére is. Tea is készíthető a gyümölcsből, melyet a hurutok és bélgondok megelőzésére ajánlják. Remek immunerősítő, mivel rengeteg C-vitamint tartalmaz.

A gyümölcsben található savak segítik az emésztést, és serkentik az agyat. Így remek táplálék lehet a diákoknak. De optimalizálhatja a vércukorszintet, csökkenti a rák és a stroke kockázatát. Segíthet az asztma kialakulása ellen, és védhetjük csontjainkataz alma fogyasztásával. Segíthet a fogyásban is, viszont ilyenkor ügyelnünk kell arra, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, hiszen a célunk fordítottja is előfordulhat.

Ha pedig almát vásárolni indulunk, akkor nem kell feltétlenül a külföldről behozott csillogó, piros, hibátlan almát választanunk. Inkább menjünk ki a piacra, mert a kisebb foltosabb alma is tökéletesen megfelel a cél eléréséhez. Azzal is ugyan úgy hozzájárulhatunk az egészségünkhöz.

Ha tehetjük, válasszunk piros almát, naponta egyet-kettőt együnk meg belőle a héjával együtt, és ahogy már említettem fő a mértékletesség!

/Szerző: Kohajda Wentholin Loretta/

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!