Menü

Hennafestés otthon

Az előző cikket ott hagytam abba, hogy rendelkezésünkre áll a henna paszta tölcsérben. Kezdődhet a festés, vagyis majdnem!

A festés előkészítése: a bőrteszt és bőrradír

Nagyon fontos, hogy mielőtt bármilyen henna készítményt használnánk, mindenképpen végezzünk bőrtesztet! Mivel természetes összetevői vannak, így elég ritkán allergizál, de csak akkor zárhatjuk ki a veszélyt teljesen, ha teszteltük egy kis bőrfelületen! Ahogy a hajfestékek dobozán is láthatjuk a javaslatot, vigyünk fel a bőrünk egy kis felületére a pasztából, majd ha pár óra múlva semmilyen pirosságot, vagy egyéb kellemetlenséget nem tapasztalunk, akkor használjuk bátran.

Ha megvolt a bőrteszt, akkor, a tartós minta érdekében, érdemes leradírozni a bőrünket. Majd átkenni tonikkal, így eltávolítva az esetleges zsíros szennyeződéseket. Ha előkészítettük a bőrünket, kezdődhet a festés. A mintánk, ilyen előkészülettel is maximum két hétig marad látható. Körülbelül ennyi idő, míg a bőrréteg, ahova a minta beszívódik, az teljesen lehámlik.

Hova érdemes festeni?

Kézfejre, tenyérre, karra. Lábra, lábfejre, bokára. A háton vagy a derékon is mutatós. Leghamarabb a kézről tűnik el a minta, mivel gyakran mossuk. Tehát, a tenyéren a legkevésbé tartós egy motívum.

Milyen mintát fessünk?

Indiai minta

A fejlődés: a megszületés, növekedés, kiteljesedés, elmúlás, újjászületés életciklusainak testre festésével kezdődött a hennázás. Jellemzők rá a kacskaringós minták és virágszimbólumok használata. Tipikus mintái: a lótusz, fa, páva, nap, föld, hullám, elefánt. Vagy indiai istenek képmásai.

Afrikai minta

Az energia megszületésének elősegítése és birtoklása, energiaáramlás elősegítése a minták rajzolásának elsődleges célja. Vastag vonalak és geometrikus alakzatok jellemzik. Négyzetek, rombusz, háromszögek, kígyó, spirál.

Arab minta /Közel-Kelet/

Főleg a kéz- és lábfejen elhelyezett virág és levélminták jellemzik. Az ujjbegyek festése is általános.

Délkelet-Ázsiában is használnak hennát, a kevésbé kidolgozott indiaihoz hasonlatos minták a jellemzőek.

Egyéb minta lehetőségek

Igény szerint egyéb mintákat is készíthetünk. A maláj nonfiguratív minták nagyon jól mutatnak férfiakon. De hazánkban -hölgyeken- a matyó és kalocsai minták használata is egyre elterjedtebb. Szerintem igazán mutatósak. Különösen, ha csillámmal is dekoráljuk. De, kalligrafikus szövegek is nagyon egyediek lehetnek.

A festés és utánkezelés folyamata

A tubusos henna paszta egy sötét színű massza. A tubus felbontás után kb. 3-4 hétig áll el hűtőben tárolva, és nagyjából 5-6 mintára elegendő. A festéshez kelleni fog: papírtörlő, fokpiszkáló, fülpiszkáló, illetve ragasztószalag. A papírtörlőből tegyünk a festendő bőrfelület alá, ha például kézfejen dolgozunk. Egy másik darabot szakítsunk le, ez lesz, amin kipróbáljuk, milyen adagolni a pasztát. A fülpiszkáló és fogpiszkáló az esetleges javításokhoz kell, attól függően mekkora hibát vétettünk. A ragasztószalaggal lezárhatjuk a tölcsér végét, ha később szeretnénk a maradék hennát felhasználni. Az interneten számos mehndi minta található, ezeket könnyen átmásolhatjuk, vagy magunk is kitalálhatunk saját mintát. Válasszunk az ízlésünknek megfelelő mintát, vagy célunk alapján.

A kész mintát, aztán, legalább pár órára a bőrön kell hagyni. Addig nem szabad, hogy vízzel érintkezzen! Ne fedjük be ruhával sem! A rászáradt paszta eltávolítása után, egy narancsszín mintát kapunk, ami később barna színűre vált. A rászáradt henna lemosása után, kb. 24 óra múlva éri el a végleges színét. A színhatást (mélységet) lehet fokozni, ha frissen préselt citromlevet keverünk el cukorral (annyi citromlevet adjunk egy teáskanál porcukorhoz, amitől éppen kenhető lesz) és ezzel a mázzal, fülpiszkáló segítségével, párszor (egyszer, vagy kétszer) áttunkoljuk a már megszáradt mintát. Ha például fesztiválon hennáztatunk, akkor egy gondos festő felajánlja, hogy térjünk később vissza, és átkeni a mintát, ezzel az eleggyel.

Ahogy láthatjuk: nem nehéz a hennafestés, és nem is jár nagy anyagi teherrel. Ha kész pasztát veszünk, akkor különösen rapid folyamat. Ellenben rendkívül mutatós, és nyáron nagyon egyedi, ideiglenes dísze lehet a testünknek! Ha azonban nem vagyunk eléggé magabiztosak, akkor keressünk fel egy szakembert! Idén nyáron, megint nagy divat lesz!

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.