Menü

Az öregedés – 2. rész

Az előző részben általánosan volt szó az öregedés folyamatáról. Most, egy kicsit, az okokat részletezzük a teljesség igénye nélkül, hiszen a szervezet rengeteg folyamata érinti az öregedést és többet még ma is csak kutatnak, hogy milyen módon.

Az egyik ok az oxidatív stressz lehet. Ez azt jelenti, hogy a szervezet oxidációs folyamatainak egyensúlya elbillen, az antioxidánsok nem tudják ellensúlyozni a folyamatot és szabad gyökök keletkeznek. Ezek a felelősek a legerősebb degeneratív folyamatokért a sejtekben. Károsíthatják a DNS-t, ami sejthalálhoz vezethet. Mint ahogy már korábban írtam, itt is a környezeti tényezők tehetők felelőssé, például a nem megfelelő táplálkozás (túl sok zsíros étel, túl sok cukor és telítetlen zsírsav), élvezeti szerek, túlzásba vitt napozás, stb.

Egy kevésbé megfogható és egzakt faktor lehet a mentális sokk. Több betegség esetében is hangsúlyozzák a mentális stresszt, mint kiváltó okot. Még az alacsony születési súly hátterében álló okok között is, szerepel a stressz. A legtöbbször az anyagi helyzet felelős a mentális stresszért, legyen szó akár: nagy gazdagságról, vagy nagy szegénységről.

A következő tényezők a hormonok, vagyis összességében a neuroendokrin rendszer. Az itt található belső elválasztású mirigyek a megtermelt hormonokat a véráramba juttatják, ami ezen keresztül eljut a különböző szervek szöveteihez és ott fejtik ki hatásukat. Szabályozhatnak sejtszintű anyagcserét, növekedést, szaporodást, de akár immunfolyamatokat is. Régebben úgy gondolták, hogy a hormonok felelősek az öregedésért, pontosabban az ivarmirigyek működése függhet össze a folyamattal. Ma már tudjuk, hogy ez nem így van, azonban a hormonoknak valóban van szerepe az öregedés felgyorsításában, illetve lelassításában.

Először az 1960-as években kezdték el a neuroendokrin rendszer és az öregedés kapcsolatát vizsgálni.Egy állatokon végzett kísérletben jöttek rá arra, hogy a kalóriamegvonás megzavarja az öregedés folyamatait. Ha minden szükséges tápanyagot tartalmazó, de alacsony kalóriaértékű étrenden tartották a kísérleti állatokat, akkor azok élettartama a szokásos táplálékon nevelt állatokéhoz képest, akár meg is kettőződhetett.

/Szerző: Balogh Emese/

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.