Menü

Spirulina alga – a legújabb „csodaszer”

Napjainkban egyre inkább próbálunk visszatérni a természetes dolgokhoz. Házi készítésű, természetes alapanyagokból gyártott tisztítószerek, kozmetikumok, ruhák és még sorolhatnánk. De mi a helyzet a gyógyszerekkel? Valamiért a gyógyszerekre mindig is szintetikus anyagként tekintettünk, holott eredetileg növényi hatóanyagok voltak.

Itt most nem a gyógynövényekről lesz szó, inkább egy különleges algáról, a Spirulina platensisről. Tulajdonképp ez egy fonalas cianobaktérium-faj. Fotoszintetizáló élőlény lévén a fény energiáját felhasználva állítja elő a szükségleteinek megfelelő mennyiségű és minőségű szerves anyagokat. Étrendkiegészítőként terjedt el, azonban több jótékony hatása is van az egészségünkre.

Hogy miért „csodaszer” ez az alga? 18 féle aminosavat, ebből 8 féle esszenciális aminosavat tartalmaz. Az esszenciális aminosavak azok, amiket a szervezetünk nem tud előállítani magának, így készen kell bevinnünk, tehát nélkülözhetetlenek. Ezen kívül gazdag kalciumban, magnéziumban, vasban és cinkben is, továbbá tartalmaz még omega-zsírsavakat, B-vitamint, béta-karotint és más olyan fontos zsírsavakat, amik elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz. Az is egy lényeges tulajdonsága, hogy fehérjetartalma nagyjából 60%, ami kiemelkedően nagy szám például a vörös húsokéhoz képest, ahol csak 27%.

Már látjuk, hogy tápanyagtartalom szempontjából miért lehet ez az alga „csodaszer”. Viszont gyógyászati szempontból sem elhanyagolható. Kifejezetten ajánlják például fogyni vágyóknak, mivel jóllakottság érzetét kelti. Csökkenti a vércukorszintet és általánosan javítja az érrendszer állapotát a rossz koleszterinszintjének csökkentése révén. Serkenti az agyműködést és a májra és vesére is pozitív hatással van, mivel alapos méregtelenítést indít be a szervezetben. Jót tesz a szemnek, előnyösen hat a bélflórára és egészségesebbé teszi a hajat és a körmöket.

Lehet kapni porított változatban, de tablettaként is, ha valaki nem szereti az ízét, mivel elég jellegzetes – erős zöld – színe és aromája van.

/Fotó: Hajraegeszseg.hu/

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?