Fontos tudnivalók a csokoládéról
- Dátum: 2018.07.12., 22:24
- csokoládé, cukor, kakaó, kakaóbab, kakaótartalom, kakaóvaj, minőség, tej, tények, tévhit, töltelék, tudnivalók
A csokoládé kakaóbabból készül, amely Ázsia, Dél-Amerika és Afrika egyes részein terem meg. Dél-Amerikában valószínűleg a gyarmatosítások előtt is ismerték és használták a csokoládét, melyet italként fogyasztottak, és gyógyító erőt tulajdonítottak neki. A nagy földrajzi felfedezések után Európába is bekerült ez a termék, de egyelőre csak a királyi udvarba és az előkelők szalonjaiba. A 18. század során szilárd formában is elkezdték gyártani különböző manufaktúrákban. A 19. századra pedig kialakult a csokoládé mai formája.
És hogy miért hasznos? Egyrészt az antioxidáns-tartalma miatt. Az antioxidánsok szerepe a szervezetünkben igen jelentős. Ezek az anyagok felelősek, ugyanis az ereink karbantartásáért, az érelmeszesedés megakadályozásáért. Az antioxidánsok közül különösen a flavonoidok előfordulása nagyon magas a kakaóbabban, és ezáltal megtalálható a belőle készített, magas kakaótartalmú étcsokoládékban is.
Miért van az, hogy nem minden csokoládé ilyen egészséges? Nos, a hagyományos csokoládé előállításához a kakaóbabon kívül kakaóvaj és cukor kell, de ma már nem így gyártják a csokoládét. A keserű csokit ,viszont sokan nem szeretik, ezért több kakaóvajat, cukrot, és egyéb ízesítőket (pl.: tejet) adnak hozzá a gyártók. Ezen kívül ma már ízesített formában a legnépszerűbb a csokoládé, így a töltelékhez adott cukor és egyéb anyagok „rontják” a csoki minőségét, legalábbis egészségügyi szempontból. De ma is kaphatóak olyan prémium csokoládék, amelyeknek a kakaótartalma 70% körül mozog. Szóval, ha teheted, az ízesített töltött csokoládék helyett, olykor fogyassz magas kakaótartalmú termékeket is, az érrendszered egészségének megőrzése érdekében.
Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?
Miért ilyen sekély a Balaton?

A Balaton Európa egyik legsekélyebb tava, de vajon miért alakult így, és hogyan befolyásolja ezt a jövőben a klímaváltozás? A „magyar tenger” különleges geológiai múltja és a globális felmelegedés hatásai olyan kérdéseket vetnek fel, amelyek túlmutatnak a nyaralás élményén.
Kerti túlélőkalauz: mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

A nyári hónapok egyre forróbbak, és a hosszan tartó hőség nemcsak minket, hanem a kertjeinket is próbára teszi. A kiszáradt fű, a lekókadt virágok és az elsárgult levelek látványa minden kerttulajdonos rémálma! Mit tehetünk a perzselő hőség ellen?
Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.
Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.