Menü

Utolsó görögdinnye

Az idei évben az időjárásnak köszönhetően a dinnyék hamarabb jelentek meg a piacon a megszokottnál, viszont ennek következménye, hogy hamarabb is kell búcsúznunk tőle. Az egyik legkedveltebb nyári gyümölcs, illetve számtalan jótékony hatása van a szervezetünkre. Ha már csak elképzeljük, hogy a rekkenő hőségben előveszünk egy hűtött görögdinnye szeletet, ami jó lédús, azt befalva máris erő száll a testünkbe. Ha a történetére tekintünk vissza, akkor elmondhatjuk, hogy már az egyiptomiaknál is megjelent ez a gyümölcs. A fáraók sírkamráikba is gyakran helyeztek belőle, hiszen a túlvilági útra kapták elemózsiaként. Európába az 1500-as években terjedt el. Ha pedig a nevét firtatjuk, akkor meg kell jegyezni, hogy a görögöknek és a görögségnek semmi köze a névadáshoz.

Ha a vásárlást vesszük figyelembe, akkor elég eltérőek a praktikák a téren, hogy kell kiválasztani a legfinomabb dinnyét. Van, aki kopogtatja, van, aki csapkodja, de akad olyan is, aki a szárát nézegeti, de a szagolgatástól a rázogatásig, minden technika megtalálható a tárházban. Viszont én úgy gondolom, hogy a legbiztosabb módszer, ha kóstolót kérünk. Így biztos, hogy azt kapjuk, amit mi szeretnénk.

Tippek, hogyan válasszuk ki a megfelelő dinnyét: A legelső dolog, amit megnézünk a dinnyén, az a színe. Ha érett a dinnye, akkor sötétzöld és nem fénylik. Ha ezen túlvagyunk, akkor bátran fogjuk a kezünkbe és a súlyára koncentráljunk, hiszen ha a méretéhez képest nehéz, akkor az lesz a megfelelő, mivel akkor sok vizet tartalmaz ezáltal édes. Majd vegyük szemügyre a szárát. Ha a csonk zöld és nem fonnyadt, akkor még éretlen és túl korán szedték le. Ne ijedjünk meg a dinnyén lévő nagy sárga folttól sem, hiszen az azt jelzi csak, hogy azon a részen feküdt a dinnye. Ha ez a folt sötét, akkor már elég érett, viszont ha sárgás fehér, akkor szintén azt jelzi, hogy korán szüretelték le. Ha viszont egyáltalán nem látunk foltot a dinnyén, akkor sem kell megijedni, hiszen akkor a termelő átforgatta a dinnyét, hogy hamarabb érjen, természetesen a minőségén ez cseppet sem változtat, esetleg annyiban, hogy akkor minden oldalról ugyan úgy érett. Végül pedig a leggyakrabban használt módszert vessük be, ez pedig a kopogtatás. A dinnye akkor jó, hogy ha a kopogtatás hangja magas és kongó hangot ad.

A megbontott dinnye a hűtőben akár 10 napig is eláll. A húsát nyersen fogyasztjuk, de szinte minden részét felhasználhatjuk valamire. Leves, turmix, saláta is készíthető belőle, a magjából pedig rágcsálnivalót szárítás, sütés és fűszerezés után nyerhetünk. Zsírban és proteinekben gazdag. A dinnyemag teaként vese- és cukorbetegeknek segíthet. A kínaiak a héját wokban megsütik fokhagymával, újhagymával, de ragut is készítenek belőle. Savanyítani is szokták a dinnyehéjat, így akár savanyúságként is felhasználható.

A nagy melegben a dinnye kiváló hűsítő, illetve számos jótékony hatása mellett vitaminokban is rendkívül gazdag. Magas víztartalmának köszönhetően vízhajtó hatású, vesetisztító és salaktalanító. A bőrnek is jót tesz, emellett pedig segít a testhőmérséklet csökkentésében. Kiválóan alkalmas arra, hogy az elvesztegetett vizet pótoljuk a szervezetünkből. Kálium és a magnézium tartalma miatt, hatékonyan csökkentheti a vérnyomást, az erekre és érfalakra nehezedő terhelést és erősíti is azokat. És mindezek mellett pedig a libidóra is jótékony hatása van.

A diétánknak is hasznos részét képezheti, hiszen bármennyit megehetünk belőle nem fog hizlalni, mivel 10 deka gyümölcsben mindössze 30 kalória található. A dinnye magjától sem kell félnünk, hiszen azon gyümölcsök közé tartozik, melynek a magját is elfogyaszthatjuk. B-vitaminban gazdag, emellett vasat, kalciumot, cinket is tartalmaz. Salátánkat is megszórhatjuk őrölt dinnyemaggal, de ha jól összerágjuk, akkor is ugyan azt a hatóanyagot nyerjük ki belőle, viszont egyben lenyelve a gyógyhatásai nem érvényesülnek.

Azt se felejtsük el, hogy a mértéktelen fogyasztás itt is káros lehet, emellett, akik a parlagfű vagy pollenallergiában szenvednek figyelniük, kell a fogyasztásra, hiszen ugyan olyan reakciót válthat, ki mintha az allergén anyag mellett sétálnának.

Összegezve, a görögdinnye egy kiváló étel lehet egy nyári napon, nassolni valónak is ideális és nem mellesleg még csak a piacra sem kell, elugorjunk érte, hiszen minden úton-útfélen egy dinnyeárusba botlunk.

fotó:internet illetve a szerző szerző: Kohajda Wentholin Loretta

Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.

Miért érint egyre több fiatalt a frontérzékenység?

A klímaváltozás hatásai egyre több területen érezhetők, és az időjárási frontokhoz kapcsolódó panaszok – amelyek korábban főként az idősebb generációkat érintették – egyre gyakrabban jelennek meg már fiatalabb korban is. Melyek ezek a tényezők, és milyen panaszokat okozhatnak?

A vadkemping alapjai és szabályai

A vadkemping a környezetjárás, de sokszor inkább a természetben való kikapcsolódás egy speciális ágazata, ahol nem menedék- vagy faházakban történik az éjszakázás. Hanem helyette az élővilághoz közelibb, nyugodtabb helyszínen egy sátorban. Előnye az ingyenesség, a felszabadító természetközeli tapasztalat, hátránya a komfort szűkössége.

Fogászati kisokos

Fontos tisztáznunk, hogy a fog ápolásának a célja, hogy megvédjük fogainkat a különböző betegségektől, emellett szép és ápolt fogaink legyenek. Amit otthon tehetünk ennek érdekében az a megfelelően végzett, rendszeres fogmosás, szájvízhasználat, fogorvosi kontrollvizsgálat.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.