Menü

Önkénteskedési kisokos – Workaway

A workaway honlap igazából egy széles választéka a munkavállalással egybekötött önkéntes utazó kalandoknak. A rendszer roppant egyszerű. Egy névleges éves összegért (11 ezer forint) regisztrálni kell a www.workaway.info honlapon, a listán szereplő több, mint 170(!) országban lévő sok ezer hellyel lehet felvenni a kapcsolatot és már kezdhetjük is az álomtevékenység felkutatását. Lehetőség van páros előfizetés befizetésére is, 7000 forint fejenként. A leosztás a következő: napi pár órányi munkáért cserébe szállást és néminemű kaját kapunk. Nem olyan rossz, mint amilyennek tűnik.

A cél ugyanis az egyéni szemléletünk bővítése és idegen kultúrák megismerése. Lehetőség van/lehet még kisebb fizetős mellékállásokra is a kint tartózkodás alatt. A rendszer nagyon népszerű a fiatal kalandvágyók körében, de előszeretettel használják a középkorúak is. Kis ízelítő az európai kínálatból: lehetsz husky farm segítő Lappföldön, búvároktató segéd Skóciában, gyerekfelügyelő Nizzában, recepciós Mostarban vagy épp biokertész Szicíliában. Ellentétben sok mezőgazdasági munkát kínáló programmal (pl. WWOOFING, HelpX) itt nagyon széles a spektrum. Akár vár rekonstrukcióba, marketing munkába vagy épp cirkusz kialakításában is részt vehetsz.

Kiknek ajánlom:

Akiknek van egy kis szabadideje és képesek a kevésbé jó körülmények között is lazán utazgatni. A legfontosabb, hogy ne legyünk pénzorientáltak, mert akkor meg fogunk lepődni. A lényeg a tolerancia és az utazás okozta friss élmények. Nyitott szívvel kell nekiugrani ennek az alapvetően rövidtávú (pár hetes/hónapos) dolognak, amely mindkét félnek megéri. Nyelvtanulásnak kiváló. Alapvetően a hivatalos nyelve az angol, de a helyi nyelv mindig tanulható.

Amit viszont fontos kihangsúlyozni, hogy informálódjunk mielőtt bármibe is fejest ugrunk. A szállás nem mindig jelent külön szobát és az ellátás sem fedez mindent. Sokszor nem jár kaja a szabadnapokra. Sőt sok hostelben a recepciósoknak csak reggeli jut. Ami viszont előny, hogy az itt elvégzett munkáról referencia levelet kapunk, amit fel lehet használni későbbi munkavállalásnál. Ez a kaland remekül fest az önéletrajzban is. Bátran ajánlom, akár szabad szellemű szakmai gyakorlatnak is (pl. tanároknak, vendéglátásban gondolkozóknak).

A saját workaway kaland: Utne, Norvégia 4 hét

Szinte napra pontosan egy éve rendeztem el a csomagjaimat, hogy nekivágjak saját kis kalandomnak a Hardanger-fjord közepén lévő kicsi Utne falu művészházában. A beosztásom recepciós, takarító mindenes volt. Nem kell megijedni csak pár szobás hotelszerűségről volt szó. A festői táj hamar szemet szúrt. Leírhatatlanul szép. A jég vájta fjordot, persze azonnal bejártam. Ahogy az érkezéskor a bergenit illetve távozásomkor a stavangerit. A szállás körülményeim roppant jók voltak. Külön kis szoba és szélessávú internet. A reggeli mindig része az ellátásnak viszont az ebéd elég puritán lett, de ezt egy házi kiadós vacsora követte. Garantált hízókúra. Még volt 2 workaway önkéntes velem (angol illetve belga), úgy néztünk ki, mint egy nagy család. Aprólékosan elmagyarázták az egyébként nem túlságosan megerőltető munkát. Egyszer ránk lett bízva az egész üzlet pár napra, erre külön zsebpénzt kaptunk.

A közös nyelv az angol lett, miután Norvégiában 50 év alatt mindenki beszél angolul. Természetesen mint minden külföldi önkénteskedés, így ez is egy nagy önismereti teszt. Kijönnek a rejtett hibák és a belső értékek is. A kezdeti rémálmok azonban elmúltak. Fontos, hogy tudjuk pontosan mi céllal utazzunk, mert különben látványos tököléssé válhat a dolog a sok szabadidő alatt. Esetemben az utazások jelentették a kiutat a 'túl sok' gondolkozásból. Megjártam a közismert "Norvégia dióhéjban" túrát és 5! különböző fjordot is. Minden a legnagyobb rendben ment. Sokat fejlődtem pár hét alatt is közvetlenségből, toleranciából és nyitottságból. A kedvemért jó pár helyi fogás főztünk. Míg én ezt házi rakott krumplival és palacsintával háláltam meg.

Az utolsó két este pár új spanyol ismerőseimmel karöltve még a híres bárány fejet is megkóstoltatták velem. A kedves norvég barátaimmal mai napig is közösségi oldal ismerősök vagyunk. Tudunk egymásról, és hívtak vissza idén nyárra is. Megérte. Néha érdemes kockáztatni. A többiek, akikkel együtt dolgoztam mentek tovább más kalandok felé, nekem ennyi is elég volt, egyelőre. Mindenkinek ajánlom. Életkori limit nincs.

szerző és fotó: Vass Attila illetve a www.workaway.info

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?