Menü

Kötelező szénhidrátok

Nyilván csak viccelek azzal, hogy kötelező. Nem kötelező. De nagyon ajánlott, annak, aki fogyni akar, annak, aki egészséges szeretne maradni, annak is, aki amúgy fél a szénhidrátforrásoktól. Ezektől nem kell.

Nem örülök, mikor azzal keresnek meg, hogy javasoljak szénhidrátmentes étrendet nekik. Ilyenkor azért nézek bambán az illetőre, mert igazából a kérdés sem tetszik. Nem is értem, miért kellene mellőzni, vagy inkább száműzni az életünkből ezekeket a fontos tápanyagokat, csak azért, mert valaki tévesen azt tanácsolta neked, hogy ezek elhagyásával eléred az álom alakot, álom testsúlyt. Hát nem! Egy sor problémát viszont szerezhetsz vele magadnak és az idegrendszerednek, de erről egy másik írásban papolok neked.

Komplex szénhidrátoknak nevezzük azokat a „jó” szénhidrátokat, melyek többek közt gondoskodnak az energiánkról, a jóllakottság érzéséről, a megfelelő vércukorszintünkről. Ne félj a teljes kiőrlésű gabonáktól, magasabb keményítőtartalmú zöldségektől és kevés gyümölcsöt is nyugodtan fogyassz délelőttönként. Megmutatom a kedvenc szénhidrátforrásaimat!

Nálam a favorit a zab. Zabkása, zabos süti, zabkorpa, keksz vagy zabkorpás rántott hús, túrógombóc zabbal, zabkorpás fasírt, zablisztes piskóta vagy gyakorlatilag bármi, a zabot nem tudom és nem is szeretném kiiktatni az életemből, fantasztikus ételek készülnek vele és tökéletes szénhidrátforrás, miközben nagyon kevés zsír található benne, rost viszont annál több. Nekem ne mondja senki, hogy egy reggeli gyümölcsös zabkása miatt hízik el. Tévedés!

Aztán itt a csicseriborsó! Kiváló fehérje- és rostforrás, nemcsak a falafelként és a humuszként lehet fogyasztani, hanem akár salátához is, de nagyon jó nasi a lecsepegtetett csicseriborsót ínycsiklandó fűszerekkel sütőben megsütni!

Teljes kiőrlésű magvas kenyér is nyugodtan hazamehet veled a boltból, nem vagyok nagy kenyérfogyasztó és azt sem javaslom, hogy este egyél meg öt szelettel belőle, de egész nyugodtan ott lehet a táskádban tízórai gyanánt.

Ó az édesburgonya az egyik nagy kedvencem! Én a sütőtök mellett az édeskrumplit is szívesen főzöm, sütöm meg köretnek, semmi baj vele, helye van a tányéron délben!

Igaz, hogy törekedni kell arra, hogy inkább lassú felszívódású szénhidrátokat együnk, azonban délelőtt egy kevés gyümölcs még fogyókúrában is megengedett, itt is a mérték az érték, nem fogunk fogyni napi 2 kiló banántól (ó pedig milyen jó is lenne), de egy almán vagy barackon igazán nem kell megspórolni a kalóriát.

A rizs sem a fogyókúrázók kedvence, ezt szokták első körben kiiktatni a rendszerből, pedig a barna rizs nagyon is a diétázók barátja! Nemcsak olcsó, s kalóriaszegény, de hamar megtölti a gyomrot. A barnarizs az egyik legjobb forrása a szénhidrátoknak, rostot is tartalmaz, így sokáig biztosít energiát.

A gesztenye pedig azért nagy kedvencem, mert nagyon kevés zsír található benne. Főként keményítőből áll és kalóriáinak nagy részét a szénhidrátok teszik ki. Egyszeresen telített zsírsavakban gazdag ételünk. És milyen finom!

Folytathatnám az egészséges szénhidrátok listáját, azonban a legfontosabb, hogy tényleg nem kell félni a lassú felszívódású komplex szénhidrátoktól. Nagyon fontosak a testünk és agyunk számára, mindössze arra kell figyelni, hogy mikor esszük ezeket a szénhidrátokat, mennyit és hogy lehetőleg zsírosabb ételek helyett jó minőségű fehérjét fogyasszunk velük egy időben.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.