Menü

Vitaminok hatása szervezetünkre

A vitaminok fajtáit egymás alá írni olyan, mintha nagyon unalmas módon próbálnánk zengőábécét alkotni. Szedünk multivitaminokat, esetleg külön C-vitamint, de hogy melyik vitamin miben segít minket, mire van hatással, azt ritkán tudjuk. Ezért most sorba szedtük őket, hogy könnyebben meg lehessen találni.

A-vitamin: Májban raktározódó, zsírban oldódó vitamin, amelynek a nyálkahártya épségében és a szürkületi látásban van szerepe, de hozzájárul a bőr, haj és köröm egészségéhez is. Megtalálható a spenótban, májban, tojásban.

B1-vitamin: Vízben oldódó vitamin, tehát nem tud nagymértékben elraktározódni. A szénhidrát-anyagcserében játszik szerepet, illetve az idegsejtek működésében. Élesztőben, korpában, búzacsírában és a húsokban is található belőle.

B2-vitamin: Némely elemek fontos alkotórésze, emellett vérképző szerepe is jelentős. Vízben oldódó vitamin, tehát túlzott mértékű bevitele esetén vizelettel kiürül. Megtalálható a tejben, tejtermékekben, húsban, májban.

B6-vitamin: Anyagcsere-folyamatok enzimeinek alkotóeleme. Hatékony működéséhez B2-vitaminra van szükség. Beviteléhez tojássárgája, húsok, mák, napraforgómag fogyasztása ajánlott.

B12-vitamin: A vörösvérsejtek képzéséhez való hozzájárulás a feladata. Májban és élesztőben található meg legnagyobb mértékben.

C-vitamin: Fő feladata az immunrendszer védekezőképességének segítése. Vízben oldódó, nem elraktározódó, de felhalmozódó vitamin, melynek túlzottan nagymértékű fogyasztása vesebántalmakat okozhat. Citromban, savanyú káposztában, kiviben és csipkebogyóban található meg legnagyobb mennyiségben, de hő és fény hatására gyorsul a bomlása.

D-vitamin: Fehérjéhez kötődve jut el a májba és a belekbe, ahonnan a csontokba kerül. A kalcium beépülésében játszik szerepet, ezért hiánya csontritkuláshoz vezethet. Tejben, tejtermékekben, tojássárgájában, vajban, csiperkében található meg.

E-vitamin: Szerepe van a koleszterinszint csökkentésében és a szaporodás folyamatában. E-vitamin-források az olajos magvak, zöld növények, húsok.

Mire jó az articsóka?

A mediterrán konyha népszerű zöldsége, érdemes jobban megbarátkoznunk vele. Amíg meleg van, a könnyebb ételeket részesítjük előnyben, nemcsak a bikinihez formált alak megőrzése érdekében, hanem alapvetően kevésbé kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket. Aki nem akarja terhelni emésztőrendszerét, azoknak feltárjuk a könnyed emésztés titkát, amelyet az articsóka hatóanyaga rejt.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Természetes tápanyag a gondtalan emésztésért

Az emésztőenzimek feladata, hogy a bejuttatott táplálékot feldolgozzák, alkotórészeire bontsák. Az amiláz nevű, szénhidrátbontó enzimnek köszönhetően az emésztés már a szájban elkezdődik, a hasnyálmirigy, a máj és a bélfalból elválasztódó emésztőenzim pedig a fehérjék és a zsírok bontásában segít. Ha ezekből az enzimekből nincs elég, akkor az emésztés folyamata nem megy végbe zavartalanul.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?