Az uborka meglepő hatásai
![](/data/image/150x200/2023/05/30/pexels-adonyi-gabor-1414651.jpg)
Kevés olyan nagyszerű étel létezik a világon, mint az uborka. Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldség számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait.
Vitaminban gazdag, finom és hűsítő receptek a meleg hónapokra
![](/data/image/150x200/2023/05/12/2kep_1.jpg)
Valami igazán finomat, de közben egészségeset, vitaminban gazdag ételeket szeretnél enni? Ki szeretnél próbálni valami újat? Nincs sok időd elkészíteni az ebéded? Akkor ez a cikk neked szól.
Immunerősítés ősszel
![](/data/image/150x200/2022/11/03/pexels-andrea-piacquadio-846080.jpg)
Az immunerősítés az év minden szakában fontos, ám ősszel érdemes külön hangsúlyt fektetnünk rá.
Amit a petrezselyemről tudni érdemes
![](/data/image/150x200/2022/09/14/pexels-suzy-hazelwood-1746410.jpg)
Ez a zöld levelű növény az egyik leghasznosabb fűszerünk, de emellett sokféle jótékony hatása révén egészségünk egyik őre is lehet.
A nyár slágere – sárgarépalé
![](/data/image/150x200/2022/07/06/pexels-nick-collins-1297256.jpg)
Az egyik legnépszerűbb zöldségünk a sárgarépa, ami nem csak nyersen vagy főzve, de akár italként fogyasztva is egészséges.
Hogyan ismerjük fel a hiánybetegséget
![](/data/image/150x200/2022/04/07/pexels-photomix-company-96974.jpg)
A különböző vitaminok hiánya a szervezetben különböző tünetekkel jár, de miből tudhatjuk pontosan, hogy melyik vitaminra van szüksége éppen testünknek?
Olívaolaj vagy étolaj?
![](/data/image/150x200/2022/04/01/pexels-mareefe-1022385.jpg)
A hagyományos étolaj helyett ma már több lehetőség közül is válogathatunk, ott van például az olívaolaj. Na de miért jobb választás a konyhában?
Mikor vegyük be a vitaminokat?
![](/data/image/150x200/2021/10/20/pexels-olga-lioncat-7245432.jpg)
Mindenki tudja, hogy nem érdemes éhgyomorra bevenni a napi vitaminokat, de ha már ettünk, mikor érdemes? Nézzük meg, mikor a legjobb a vitaminpótlás.
Mi történik, ha túl sok K-vitamint viszünk be szervezetünkbe?
![](/data/image/150x200/2021/10/08/pexels-mart-production-7088524.jpg)
Míg a vízben oldódó vitaminok túladagolása viszonylag nehéz - hiszen a vizelet ürítésével együtt a vitaminok felesleges része távozik a szervezetből -, a zsírban oldódó vitaminok elraktározódnak a zsírsejtekben, az alacsony vitaminbevitel mellett fontos tehát odafigyelni a túl magas vitaminbevitel elkerülésére is, hiszen mindkét szélsőség egészségügyi kockázattal jár. Lássuk, milyen tünetei lehetnek a K-vitamin túladagolásának!
Hurrá, itt az uborkaszezon
![](/data/image/150x200/2021/07/26/pexels-angele-j-128420.jpg)
Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.
Kelbimbóból készült isteni receptek
![](/data/image/150x200/2019/11/15/11-15-2.jpg)
A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig sok hasznos anyag van benne. Ahhoz képest, hogy zöldség, rengeteg fehérjét tartalmaz, ezenkívül magas a C- és a K-vitamin-tartalma.
Kelbimbó élettani hatása
![](/data/image/150x200/2019/11/14/11-14_1.jpg)
A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét - akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van.
Vitaminok hatása szervezetünkre
![](/data/image/150x200/2018/09/12/vitamins-26622_1280.png)
Vitaminokat naponta viszünk be a szervezetünkbe, akár az étrendünkön keresztül, akár vitamin-készítmények formájában. Ám így is előfordulhat, hogy némelyikből hiányt szenvedünk. Hogy melyiknek milyen hatása van, és hogyan pótolhatjuk, az ebből a cikkből kiderül.