Menü

A rendszeres vizsgálatok és szűrések fontossága

Manapság a média is egyre nagyobb gondot fordít arra, hogy a betegségekre és a rendszeres szűrésekre felhívja a figyelmünket. Mégis sokan elmennek a lehetőségek mellett. Pedig, ha minden évben, vagy problémásabb területeken félévente megvizsgáltatnánk magunkat, sok betegséget megelőzhetnénk, vagy legalábbis időben észrevehetnénk.

Sajnos ennek tudatában is előfordul, hogy az orvosoktól, kórházaktól való viszolygás miatt nem megyünk el megvizsgáltatni magunkat. Nem ritka sajnos az sem, hogy valaki azért nem megy el, mert attól fél, hogy teher lesz az egészségügyi dolgozóknak, vagy esetleg gyengének vagy hipochondernek tartják. Ilyen helyzetekben mindig bele kell gondolni, hogy az ott dolgozók is emberek, akik a legjobb tudásuk szerint igyekeznek segíteni, de nekik is rengeteg dolguk van, és ők is elfáradhatnak. Így semmiképp sem szabad, hogy egy orvos vagy egy ápoló türelmetlensége miatt riasszon el bárkit a vizsgálat, hiszen nem tudhatjuk, mi áll a háttérben.

Nőgyógyászati vizsgálatot, szűrést érdemes évente, teljes körűen csináltatni. Így ugyanis nemcsak a méhnyakrák szűrhető ki, hanem sok egyéb, akár meddőséggel összefüggésben álló rendellenesség.

A bőrgyógyászati vizsgálatok gyakorisága függ a bőrtípustól is. Ha valakinek sok anyajegye vagy kirívóan világos bőre van, érdemes többször is ellátogatnia az orvoshoz. Ugyanez vonatkozik az UV sugárzásnak fokozottan kitett személyekre, például akik sok időt töltenek a napon, vagy szoláriumba járnak.

A szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzése mindennapos feladatunk, de figyelni a szívünk egészségére csak úgy lehet, ha tisztában vagyunk annak állapotával. Így, ha bármilyen panaszunk van, érdemes felkeresni a háziorvosunkat, aki megmondja, hogy az adott problémánk igényel-e kardiológiai vizsgálatot. Valószínűleg mindenképp el fog küldeni a szakrendelésre, hiszen az óvatosság sosem árthat.

Háziorvosunk felkeresése nem tartozik ugyan a szűrések közé, mégis érdemes megtenni. Vérvételre és egyes szakrendelésekre is ő adhat beutalót, nemcsak akkor, ha már baj van, hanem előtte is. Az orvosok felkeresése bármilyen probléma felmerülése esetén RENDKÍVÜL FONTOS! Ezért ne féljünk tőlük, ne sajnáljuk az időt, hiszen, ha az egészségünkről van szó, mindent meg kell tennünk érte.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.