Menü

Egészséges tejdesszertek?

Szeretném leszögezni, hogy az én fiaim is odavannak a krémtúróért, ahogyan gyerekkoromban mi is nagykanállal ettük. A túró rudi is örök kedvenc, a joghurtokat is nagyon szeretjük, s időnként viszek is haza ilyesmit a fiúknak - ki is kapkodják a kezemből. Kérdés, hogy vajon mennyi a mérték és valóban egészségesek ezek a tejtermékek? Merthogy fittnek és szuper egészségesnek reklámozzák őket, az biztos, ám, ha közelről megnézzük, nem éppen a diéta mintapéldányai.

Megdöbbentő dolgot derítettek ki a bolti joghurtokról a minap a britek, különösen az organikus és a gyerekeknek szánt joghurtok cukortartalma haladja meg az ajánlott szintet – állapította meg egy brit felmérés. Azt hiszem nem kell messze mennünk, itthon is tanulságos körülnézni a boltok polcain.

Van krémtúró a hűtőben, gyorsan megnézem mi minden van benne: túró, (igaz mindössze 50%), víz, cukor, kevés mazsola, kukoricakeményítő, még cukor, tejsavópor, cukor harmadszor is, stabilizátorok, aroma, színezék. 27 grammos szénhidráttartalmának 25 grammja tiszta cukor.

A joghurt vitathatatlanul remek fehérje-, kalcium-, jód- és B12-vitamin-forrás, ugyanakkor az is tény, hogy a gyerekeknek szánt termékek egyetlen adagja is a napi ajánlott cukorbevitelük csaknem felét tartalmazhatja.

De a rostos gyümölcslevek is döbbenetesek, nem mennek át a rostán, ha diétáról beszélünk, hiszen az összetevők között vizet, fruktóz-glükózszörpöt, cukrot, találunk. Gyümölcstartalom némelyikben elenyésző. Pedig milyen gyönyörű nagy gyümölcsök vannak a dobozon, milyen friss, érett és lédús gyümölcsök fotói csábítanak rajta! Pedig (tisztelet a kevés kivételnek) a gyümölcstartalmuk igencsak szerény, ellenben szénhidráttartalmuk majdnem teljes része tiszta cukor.

Nyilván tisztában vagyok a marketinggel a reklámok hatásaival, a gyerekeim igényeivel és mivel összhangra törekszem és nem tiltásokra, ezért alkalmanként választhatnak a tejes pultból, amit szeretnének (és legalább nem a csokis polcok felé rohannak). Arra is büszke vagyok, hogy a 82 éves dédink is megérti, hogy nem szeretnék táblás töltött csokoládét, robbanós cukorkát, kakasos nyalókát, pillecukrot és hasonlókat kapni alkalmakkor, viszont örülünk a kiló banánnak, a diónak és mogyorónak, a dédi féle zabpelyhes sütinek és olykor az ilyen tejdesszertek is beleférhetnek.

Semmi sem tilos, semelyik cukros élelmiszer sem "mérgező", egyik édességet sem kell kerülni (kivéve, ha ételérzékenység áll fenn) csak tudni kell a mértéket. Olykor inkább a natúr joghurtot választani friss gyümölccsel, cukros reggeliző pehely helyett zabkását teljes kiőrlésű zabpehellyel, hozzáadott cukor nélküli tejdesszerteket, joghurtokat, pudingokat, zsírszegény tejet vagy alacsony kalóriatartalmú növényi tejet, kefírt, sajtot, vagy cukormentes túrórudit. Végig kell nézni a kínálatot, szerencsére ma már egyre bővül a választék és gondolnak a diétázókra, cukorbetegekre, laktóz érzékenyekre és egészségesebben táplálkozókra is. Azért a dédi féle krémtúró is belefér néhanap a rengeteg mozgás és az egészséges főétkezések mellé.

Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld

Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Miért fordul egyre több sportoló a jógához?

A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.