Menü

Gondoljunk a szemünk védelmére

A szemem védelmére és a fontosságára az egyik barátom hívta fel a figyelmemet. Amit tudni kell róla, hogy ő nem lát jól születésétől kezdve. Habár nagyon ügyesen közlekedik bárhol a világban és mindent megold egyedül, azért a kontrolvizsgálatkor a kórházban várakozó embereknek, illetve betegeknek mindig hangsúlyozza, hogy nagyon vigyázzanak és óvják a szemüket, hiszen nem is gondolunk bele olykor, hogy mihez kezdenénk, ha egyik napról a másikra hirtelen nem látnánk. Nekem is gyakran szokott fájni a szemem a sok számítógép előtt ülős munkától ezért arra gondoltam, hogy egy cikket megér az, ha felhívjuk az emberek figyelmét, hogy van szemük, amire vigyázni kell. Természetesen ez most furán hangzik, viszont gondoljunk bele, hogy addig még nem fáj valamink, hajlamosak vagyunk tudomást sem venni róla és kihagyni a szűrővizsgálatokat. Pedig csak így lehet legkönnyebben megelőzni a bajt.

Most pedig vizsgáljuk meg a szemünket, ő hogyan próbálja megvédeni magát. A szemhéj és a szempilla a mechanikai védelmet jelenti, a könny pedig segít a nedvesség fenntartásában, véd a kiszáradástól, tisztító feladatot is ellát és fertőtlenít. De mit tehetünk mi, hogy megóvjuk a páros szervünket?

Régen a monitorok és a televízió készülékek tényleg rontották a szemünket, viszont manapság ez már csak tévhit. Ennek ellenére a monitor előtt ülve sokkal jobban igénybe vesszük a szemünket és kiütköznek a látáshibák, ezért fárad a szemünk. A betűk sokszor túl kicsik, a képek nem jó minőségűek, a színek eltérnek a valóságtól. A másik fontos dolog, pedig az, hogy ilyenkor elfelejtünk pislogni, így nem jut elegendő nedvességhez a szemünk. Ezért a monitor fényerőjét hangoljuk össze a szoba természetes fényével, óránként álljunk fel a monitor elől és pihentessük (ez gyakran a testünknek is jót tesz, ha a sok ülés után egy kicsit megmozgatjuk), de segítségünkre lehet a műkönny is. Ha olyan munkát végzünk, amihez szükséges a védőszemüveg hordása, akkor azt semmiképpen se hanyagoljuk. Gondolok itt a hegesztőkre, ahol akár forró fém szilánk pattanhat a szembe.

Az évszakok is meghatározzák, hogy éppen milyen védelemre kell odafigyeljünk. Lassan érkezik a téli időszak, ahol sokan hódolnak a kedvenc sportjuknak, a síelésnek. Nem is gondolnánk, de ilyenkor veszélyesebbek a napsugarak, mint nyáron. Egy hegyi síelés alkalmával, a hóról visszaverődő vakító napsugarak sem tesznek jót a szemünkkel, ezért mindenképpen szerezzünk, a sporthoz megfelelő szemüveget. Ezt szinte minden sportboltban megtalálható. A nyári időszakban pedig elengedhetetlen a megfelelő napszemüveg viselése, de erről bővebben tájékozódhatnak a HajráEgészség, Napszemüveg kisokos című cikkből. (https://hajraegeszseg.hu/cikk/2018-04-11/napszemuveg-kisokos) A nyári kalandokhoz tartozik még az uszodában viselt, úszószemüveg hordása, amivel megakadályozhatjuk a baktériumok, illetve a klór okozta problémákat.

A cukorbetegség okozta szemproblémáknál, viszont a rendszeres kontrolvizsgálat, segíthet a megelőzésben, illetve az, hogy vigyázunk magunkra és betartjuk az orvos által előírtakat. Ha pedig bármilyen furcsaságot észlelünk a szemünkkel kapcsolatban, akkor azonnal forduljunk orvoshoz. És tudom, hogy az olvasók ilyenkor csak legyintenek egyet és azt mondják, hogy ezt a mondatot már rengetegszer olvasták, hallották és feleslegesnek gondolják hangsúlyozni. Pedig akárhogy is legyen lássuk be, csak akkor megyünk orvoshoz ha muszáj, illetve halogatjuk a szűrővizsgálatokat. De ígérjük meg magunknak, hogy vigyázunk magunkra és egymásra.

Kőhajda Wentholin Loretta

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.