Menü

Őrizd meg látásod mediterrán étrenddel

A legújabb kutatási eredmények szerint a mediterrán stílusú étrend követése jelentősen csökkenti a vakság egyik legfőbb okának kialakulási kockázatát.

A közismert makula degeneráció – amely végső stádiumában akár vaksággá is alakulhat – kialakulásában fontos faktorként merült fel a szegényes étkezés, amely napjainkban egyre több embert érint világszerte.

A makula degeneráció a látás központi részének kiesését jelenti, ami olyan mindennapi tevékenység elvégzésében akadályozhatja a beteget, mint vezetés, olvasás vagy írás.

„Az vagy, amit megeszel.” – tartja a mondás.

A krónikus betegségek, mint például makula degeneráció, demencia, elhízás vagy cukorbetegség, mind valamilyen kapcsolatban állnak a szegényes étkezéssel. Úgyhogy itt az idő, hogy kijelentsük, ezzel ugyanúgy érdemes lehet felhagyni, mint a dohányzással.

A vizsgálatok során a kutatók közel ötezer, 55 vagy annál idősebb egyén adatait elemezték Hollandiában. Azok, akik szorosan a mediterrán étrendet követték, 41%-kal kisebb valószínűséggel érték el a makula degeneráció kései szakaszát, mint azok, akik ettől eltérő étrenden éltek.

A mediterrán diéta fő összetevői közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű magvak, az olívaolaj és a hal. A tanulmányban azt is közzétették, hogy az egyes összetevők külön-külön mit sem jelentettek a késői makula degeneráció megelőzésében, inkább a teljes diéta az, ami jelentősen csökkentette a kockázatot.

Ennek ellenére a tanulmány nem tudott közvetlen ok-okozati kapcsolatot kimutatni a betegség késői szakaszának megelőzése és a mediterrán étrend között.

Forrás: www.webmd.com

Amit a só fogyasztásáról tudni kell

Nagyon felkapott téma az egészséges táplálkozás terén a kevesebb só fogyasztása, de azért nem jó átesni a ló túloldalára. Sóra szüksége van a szervezetnek, de nem mindegy mennyire és milyenre.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!

A homoktövis fogyasztásának lehetőségei

A homoktövis névvel sokfelé találkozhatunk, nem csak gyógynövényként emlegetve, hanem ételek és italok alapanyagaként, de nézzük, hogy a belőle készült dolgokat mire használhatjuk.

A torma nem csak húsvétkor hasznos

A hazai tormafogyasztás nagyrészt az ünnepekhez kötődik: húsvétkor és karácsonykor kuriózumként kerül a torma az asztalra, de kevesen fogyasztják azt rendszeresen. Holott tormát, valamint a belőle készült krémet az év szinte minden időszakában kapni a boltokban. Valamint ezerszínű felhasználása mellett, számos pozitív hatása is van, amely miatt érdemes időközönként fogyasztani