Őrizd meg látásod mediterrán étrenddel
- Dátum: 2018.10.08., 21:06
- betegség, egészség, eredmény, étrend, kutatás, makula degeneráció, mediterrán étrend, megelőzés, szem, tanulmány, vakság, vizsgálat
A legújabb kutatási eredmények szerint a mediterrán stílusú étrend követése jelentősen csökkenti a vakság egyik legfőbb okának kialakulási kockázatát.
A közismert makula degeneráció – amely végső stádiumában akár vaksággá is alakulhat – kialakulásában fontos faktorként merült fel a szegényes étkezés, amely napjainkban egyre több embert érint világszerte.
A makula degeneráció a látás központi részének kiesését jelenti, ami olyan mindennapi tevékenység elvégzésében akadályozhatja a beteget, mint vezetés, olvasás vagy írás.
„Az vagy, amit megeszel.” – tartja a mondás.
A krónikus betegségek, mint például makula degeneráció, demencia, elhízás vagy cukorbetegség, mind valamilyen kapcsolatban állnak a szegényes étkezéssel. Úgyhogy itt az idő, hogy kijelentsük, ezzel ugyanúgy érdemes lehet felhagyni, mint a dohányzással.
A vizsgálatok során a kutatók közel ötezer, 55 vagy annál idősebb egyén adatait elemezték Hollandiában. Azok, akik szorosan a mediterrán étrendet követték, 41%-kal kisebb valószínűséggel érték el a makula degeneráció kései szakaszát, mint azok, akik ettől eltérő étrenden éltek.
A mediterrán diéta fő összetevői közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű magvak, az olívaolaj és a hal. A tanulmányban azt is közzétették, hogy az egyes összetevők külön-külön mit sem jelentettek a késői makula degeneráció megelőzésében, inkább a teljes diéta az, ami jelentősen csökkentette a kockázatot.
Ennek ellenére a tanulmány nem tudott közvetlen ok-okozati kapcsolatot kimutatni a betegség késői szakaszának megelőzése és a mediterrán étrend között.
Forrás: www.webmd.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.