Menü

Nyújtás tökéletesítésének módszerei

Nyújtás-avagy a stretching kedvező élettani hatásai

Mivel folyamatos ellazulást követel, ezért megtanít kikapcsolni, elvonni a figyelmedet minden másról, így csökkenti a belső feszültséget. Továbbá redukálja az izomláz kockázatát, gyulladáscsökkentő és pozitívan hat a központi idegrendszerre. Segíti a megfelelő izomkoordinációt, így ha rendszeresen végzed, garantáltan nem billensz ki az egyensúlyodból. Egy kutatás során stabilométeres vizsgálattal figyelték a résztvevők egyensúlyérzékét, és azt találták, hogy azok, akik előtte 30 percet nyújtottak, sokkal tovább bírták, szemben azokkal, akik kihagyták ezt az előkészületet. Érdekesség még, hogy a testmozgás köztudottan segít a glükóz szint egyensúlyba tartásában, de ennek fő oka talán pont a nyújtásban található.

Egy felmérésből az derül ki, hogy azok a felnőttek, akik már 2-es típusú cukorbetegségben szenvedtek, 40 perces nyújtással képesek voltak a megivott cukros üdítő hatását jelentősen csökkenteni. Másrészről a nyújtás hat a légzésünkre is, ami elengedhetetlen része az életünknek. A hanyag testtartás, az előreesett vállak idővel megrövidítik az izmokat, végül megmerevítik az ízületeket is. A helyes mellkasi légzés szükséges feltétele, hogy a vállöv és a mellkas ízületei szabadon mozoghassanak. Sok lazító gyakorlat extrém módon tágítja, vagy nyomja össze a mellkast, így tüdőnk kapacitása növekedhet. A szapora légzés, a sietség, a nyugtalanság és a kiegyensúlyozatlanság jele, ebben segít a helyes légzéstechnika. Nyújtás közben a legtöbben visszatartjuk lélegzetünket. Ha azonban nem felejtünk el lassan ki- és belélegezni, fenntarthatjuk izmaink folyamatos oxigénellátását, ami segíti őket az ellazulásban.

4 nyújtó gyakorlat

1, Derék: Tenyeredet próbáld a földhöz érinteni álló helyzetben úgy, hogy a térded nyújtva maradjon, illetve arcodat a térdedhez közelítsd.

2, Combizomzat: Kapaszkodj meg valamilyen stabil tárgyban, egyik lábaddal állj teli talpon, a másik lábfejedet megfogva közelítsd a sarkad a feneked felé. Végezd el ezt a másik irányba is.

3, Váll és lapocka: Válladat húzd hátra, kulcsold össze az ujjakat, és kezeddel nyújtózz lefelé.

4, Hát, láb, derék izomzat: A feladat elvégzése közben arra ügyelj, hogy derékból ne dőlj nagyon hátra, sarkadat pedig közelítsd a talaj felé - így a vádli izomzata is nyúlik.

Jó, ha tisztában vagy pár alapvető szabállyal

-A bemelegítés legyen alapos, hiszen ezzel készítjük elő a testünket a terhelésre.

-Hogyha egy irányban dolgoztunk, akkor foglalkozzunk a hozzá tartozó ellentétes oldallal is (pl.: ha nyújtottuk a térdhajlító izmokat, akkor nyújtsuk a térdfeszítőket is).

-A gyakorolt testhelyzetet mozgáshatárig, légzésszinkronnal, figyelemvezetéssel, izomkontrollal lassan vegyük fel. Ezáltal elkerülhető, hogy a figyelmetlenség, a gravitáció vagy a lendület húzódást okozzon.

Tehát a stretching, a lélekre és a szellemre is hatást gyakorol, ahogyan azt már az ókori rómaiak is tudták. Hiszen testünk állapota mutatja lelkünk mélységeit is. A laza, rugalmas izmok nyugodtabb lelkiállapotot teremtenek, melynek következtében a teherbíró képességünk akár meg is sokszorozódhat. A lazítás tehát olyan a testnek, mint a meditáció a szellemnek.

szerző Udvari Fanni

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.