Menü

Családi csodaitóka megfázás ellen

Sokakat nem kerüli el az őszi, illetve téli megfázás, hörgőgyulladás és még folytathatnánk a sort. Nem vigyáztunk magunkra, vagy hajlamosak vagyunk a gyakori megbetegedésre – ez tulajdonképpen mindegy, mert most feltárom egy családi csodaitóka titkos receptjét, ami segít, finom és még jobb kedvre is derít.

Sokáig tiltakoztam édesanyám házi praktikái, illetve próbálkozásai ellen, hiszen a gyerekkori vizes ruhás borogatások nem hagytak jó emléket bennem. Ez pedig jó időre teljesen el is vágta az utat köztem és kedves Édesanyám remek praktikái között, mert a legtöbbel kapcsolatban valószínűleg arra asszociáltam, hogy „aha! biztos olyan kellemetlen, mint egy borogatás”. Minden csak a gyerekkori emlékek miatt.

Aztán telik-múlik az idő, az embernek benő a feje lágya, egyre többet enged, és nyit a világ felé is. Így jött el a pillanat, hogy az egyik megbetegedésem alkalmával már nem tiltakoztam, hanem rámondtam az áment, próbáljuk ki ezt a régóta ajánlgatott csodaitalt. Mondanom sem kell, hogy nem bántam meg, mert rendkívül pozitív élmény volt, mindegy milyen perspektívából szemléljük. Azóta természetesen széles körben terjesztem a receptet, ami olykor-olykor egy kis színt hozhat a beteg napokba, míg haladunk előre a gyógyulás rögös útján.

A családi csodaitóka összetevői rendkívül egyszerűek:

Meleg, de nem teljesen forró víz (hogy éppen iható legyen)

Méz ízlés szerint

Két evőkanál ecet

Két evőkanál citromlé

Egy csipet fahéj

Az elkészítése sem ördöngösség, az összetevőket összekeverjük, s amikor eléggé elegyedtek már egymással, húzóra megisszuk. Napi kétszeri, háromszori fogyasztása rendkívül ajánlott. Később kedvtelésből már kortyolgatva is lehet inni, de az elején fontos, hogy minél gyorsabban megigyuk, így minden összetevő kellőképpen ki tudja fejteni a hatását.

Mert ugye a fahéjról tudjuk, hogy köhögéscsillapító, a mézről közismert, hogy magas ásványi anyag- és vitamin-tartalommal bír, az ecet többek között magas antioxidáns tartalmáról híres, a citrom pedig magas C-vitamin tartalma miatt foglal el előkelő helyet a receptben.

Napestig sorolhatnánk az összetevők pozitív egészségügyi hatásait, de most nem tesszük, inkább hagyunk időt a kóstolásra!

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.