Menü

Gránátalma "fröcskölés mentesen"

Utálom pucolni. Illetve nem is tudom, hogyan kell. Talán kanállal. Mindenesetre az egész konyha piros tőle, ahogy szétrepkednek a konyhapulton és minden gránátalmavérben úszik. Még nem jöttem rá, hogyan juthatok a gyümölcs lényegi részéhez a legegyszerűbben, de mindenképp speciális kibontási technikára van szükség, ennek néztem most utána és sok minden mást is megtudtam erről a gyümölcsről!

A gránátalma egy olyan gyönyörű bordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. Vajon melyek pontosan a gránátalma előnyei?

Például fontos szerepe van a súlykontrollban, jó hatással van a szív-és érrendszerre, C vitaminban és K vitaminban gazdag, megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani, de állítólag megelőzhetjük vele a rákbetegségeket és még sorolják az internetes oldalakon az előnyeit. Sok rost van benne, mellyel segíti az emésztést és a diétát, ráadásul a gyümölcsben található anyagnak köszönhetően a bőr és a haj is egészségesebb, fénylőbb lesz.

A gránátalma kiváló antioxidáns, még a zöld teánál is jobb, várandós kismamáknál a top 10 ételben szerepel, érdemes kipróbálni! Joghurthoz, müzlihez keverve szoktam fogyasztani, de sütik, pudingok tetejére is szórhatjuk, nem hiszem, hogy elrontunk vele bármilyen ételt is, salátára is kiváló. Mi kell még? S hogyan pucoljuk?

A világhálón több pucolási módszer is kering, amely könnyű, gyors vagy fröcskölés mentes eredményt ígér, érdemes kipróbálni ezeket:

Tanácsolják több helyen, hogy áztassuk vízben! A gyümölcsöt félbevágjuk és egy tál vízben szedjük ki a magokat belőle. Jó trükk lehet, ha ütögetjük! A gránátalmát vágjuk ketté és fordítsuk egy tálba, majd fakanállal ütögessük a héját, így a magok kipottyannak belőle. Vagy legalábbis egy részük.

Végezetül jöjjön egy egyszerű recept ezzel a fantasztikus gyümölccsel: almás-diós-gránátalmás saláta. Egy kis fej jégsaláta kell hozzá, 1 db gránátalma, 2 db nagyobb alma, 5 dkg dió, 5 dkg kéksajt, 2 szál zeller, 1-2 evőkanál balzsamecet, olívaolaj, só és bors.

A jégsalátát tépkedjük el, szórjunk rá gránátalmát, csíkozzunk hozzá zellerszárat, majd locsoljuk meg a balzsamecettel, és keverjük össze a pirított dióval, szeletelt almával, s morzsoljunk rá kéksajtot. Nagyon jól hangzik, szívesen elképzelem magamnak a hűtőbe, ma vacsorára!

Ha őszinte akarok lenni, akkor semmiképp sem állíthatom, hogy a gránátalma egyszerű gyümölcs, sőt, igencsak macerás megpucolni, de megéri a próbálkozást!

A vegán életmód mögöttes nehézsége

A vegán életmódra való váltás nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, bármennyire sziklaszilárd eltökéltség áll is az elhatározás mögött. Rögös az út azoknak, akik azelőtt rendszeresen fogyasztottak húst, tejtermékeket és cukrozott élelmiszert. Adódik a kérdés, hogy mi játszódik le a szervezetünkben, ha teljesen kizárjuk az állati eredetű készítmények bevitelét? Hogyan lehet ezt az állapotot tartósan fenntartani?

Itt az ideje a birsalmának

A birsalmát kedveljük eltéveszthetetlen, zamatos íze miatt, de vajon ki tudja, hogy mennyire jótékony hatással van szervezetünkre?

Egészséges nassolnivalók

Ha éppen sietünk valahová, vagy éppen még nincsen ebédidő, de megkívánunk valamit hajlamosak vagyunk egészségtelen édességeket vásárolni és fogyasztani. Pedig néhány egyszerű alternatívával könnyen egészségesebbé tehetjük még a nassolási szokásainkat is!

Amit a kókuszvízről tudni érdemes

A kókuszt mindenki ismeri, hiszen egyes országok alapvető élelmiszere, sokféleképpen felhasználják minden részét, ám a kókuszvízről kevesebbet hallunk, azon kívül, hogy finom. Nézzük, mire is jó nekünk.

A bento kultúrája

A bento kultúrája Japánból származik, és harmonikusan ötvözi a táplálkozást, az esztétikát és az egészséges életmódot. Ezek az előre összeállított dobozok igazán változatossá teheti étkezéseinket, és érdekes perspektívát ad, az előre elkészített ételek világának.