Menü

Gránátalma "fröcskölés mentesen"

Utálom pucolni. Illetve nem is tudom, hogyan kell. Talán kanállal. Mindenesetre az egész konyha piros tőle, ahogy szétrepkednek a konyhapulton és minden gránátalmavérben úszik. Még nem jöttem rá, hogyan juthatok a gyümölcs lényegi részéhez a legegyszerűbben, de mindenképp speciális kibontási technikára van szükség, ennek néztem most utána és sok minden mást is megtudtam erről a gyümölcsről!

A gránátalma egy olyan gyönyörű bordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. Vajon melyek pontosan a gránátalma előnyei?

Például fontos szerepe van a súlykontrollban, jó hatással van a szív-és érrendszerre, C vitaminban és K vitaminban gazdag, megfázós és influenzás időszakokban fokozottan ajánlott fogyasztani, de állítólag megelőzhetjük vele a rákbetegségeket és még sorolják az internetes oldalakon az előnyeit. Sok rost van benne, mellyel segíti az emésztést és a diétát, ráadásul a gyümölcsben található anyagnak köszönhetően a bőr és a haj is egészségesebb, fénylőbb lesz.

A gránátalma kiváló antioxidáns, még a zöld teánál is jobb, várandós kismamáknál a top 10 ételben szerepel, érdemes kipróbálni! Joghurthoz, müzlihez keverve szoktam fogyasztani, de sütik, pudingok tetejére is szórhatjuk, nem hiszem, hogy elrontunk vele bármilyen ételt is, salátára is kiváló. Mi kell még? S hogyan pucoljuk?

A világhálón több pucolási módszer is kering, amely könnyű, gyors vagy fröcskölés mentes eredményt ígér, érdemes kipróbálni ezeket:

Tanácsolják több helyen, hogy áztassuk vízben! A gyümölcsöt félbevágjuk és egy tál vízben szedjük ki a magokat belőle. Jó trükk lehet, ha ütögetjük! A gránátalmát vágjuk ketté és fordítsuk egy tálba, majd fakanállal ütögessük a héját, így a magok kipottyannak belőle. Vagy legalábbis egy részük.

Végezetül jöjjön egy egyszerű recept ezzel a fantasztikus gyümölccsel: almás-diós-gránátalmás saláta. Egy kis fej jégsaláta kell hozzá, 1 db gránátalma, 2 db nagyobb alma, 5 dkg dió, 5 dkg kéksajt, 2 szál zeller, 1-2 evőkanál balzsamecet, olívaolaj, só és bors.

A jégsalátát tépkedjük el, szórjunk rá gránátalmát, csíkozzunk hozzá zellerszárat, majd locsoljuk meg a balzsamecettel, és keverjük össze a pirított dióval, szeletelt almával, s morzsoljunk rá kéksajtot. Nagyon jól hangzik, szívesen elképzelem magamnak a hűtőbe, ma vacsorára!

Ha őszinte akarok lenni, akkor semmiképp sem állíthatom, hogy a gránátalma egyszerű gyümölcs, sőt, igencsak macerás megpucolni, de megéri a próbálkozást!

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.