Menü

Kezdődik a tél

A téli időszakban szinte lehetetlen teljesen egészségesnek maradni. Nem is az a cél, hogy minden apró megfázást elkerüljünk, bár ez lenne az optimális. De mégis fontos lenne elkerülni a magas lázzal, torokgyulladással, tüdőgyulladással járó vírusokat, járványokat, amelyek napokra, vagy olykor hetekre ledöntenek a lábunkról, és kivonnak a munkából vagy a tanulásból. A tél beállta, a legyengült immunrendszerünk és a közösségben töltött idő pedig mind növelik a megbetegedés esélyét. De nem muszáj ennek megtörténnie.

Az, hogy rétegesen öltözködjünk, húzzunk sapkát és sálat, és ne fogyasszunk túl hideg ételeket és italokat, nem újdonságok számunkra. Ezekre már szüleink is megtanítottak minket. De ezen kívül is rengeteg dolgot tehetünk magunkért. Legfőképpen az étkezés terén. Először is, hogy attól, hogy tél van és hideg, nem muszáj átalakítani az étrendünket zsíros és fűszeres verzióra. Maradhatunk nyugodtan a könnyebb, fehérjedús vacsoráknál, a rostban gazdag reggeliknél és a kiadósabb, levest is tartalmazó ebédeknél. Ezzel a koleszterinünkön kívül az emésztésünknek is jót teszünk. Mindemellett vitaminban és ásványi anyagokban gazdag étrendre a téli időszakban még inkább szükségünk van, mivel kevesebb a friss zöldség és gyümölcs.

Ami pedig elmaradhatatlan, de mégsem közhelyes: mozgás, mozgás, mozgás. Nem elég a buszunk után futni, rendszeres sportolásra is szüksége van a szervezetünknek. Egyrészt, mert ez a rendszeresség biztos hátteret és jó közérzetet biztosít, másrészt pedig, mert nagyon jó hatással van az immunrendszerünk, tüdőnk, sőt, az egész légút egészségére. Mivel ilyenkor problémásabb a szabadban sportolni, itt az ideje a benti sportok iránti szerelmünknek is adni egy löketet. Foci, úszás, spinning, aerobik, zumba, vagy akár tánc, mindegy, csak mozgás legyen, és megszabadítson a téllel érkező hihetetlen fáradtságtól és a nyomott hangulattól. Természetesen ezzel szervezetünk védekezőképességét is növeljük, ami az influenzajárvány szezonjában nem utolsó szempont.

És az influenzáról szólva: adassuk be a védőoltást? Nos, nyilván az orvosok nem véletlenül hangsúlyozzák ennek a jelentőségét. De érdemes tudni, hogy betegen nem adathatunk be védőoltást. Másik fontos információ, hogy attól, hogy beolttattuk magunkat, még megbetegedhetünk, és ez nem az orvos és a gyógyszeripar hibája. A vírusok így működnek. Viszont ez nem azt jelenti, hogy óvatosságból nem védekezhetünk a megbetegedések ellen minden lehetséges módon. Hiszen a tél szépségeit csak így tudjuk élvezni.

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

Milyen lesz egy 2024-es sikkes esküvő? – ezek a trendek idén

Az esküvőknél minden évben megválasztják az év színét, ettől függetlenül természetesen mindenki a saját ízlése szerint dekorálja a nagy napot. Nézzük, hogy idén melyik irányvonalat érdemes követni.

Egyszerűen elkészíthető húsvéti dekorációk

Alig néhány hét múlva húsvét, ami a legfontosabb keresztény ünnepünk. Ahogy karácsonykor vagy más ünnepkor, úgy húsvétkor feldíszítik sokan a lakásukat. Az ünnepi dekorációt egy kis ügyességgel mi is könnyen és egyszerűen elkészíthetjük.

Egyszerű házi módszerek töredezett hajra

A töredezett hajvégektől nagyon nehéz megszabadulni, hiszen sajnos csak az olló segíthet eltüntetni őket. Vannak pakolások is, amelyek sokat segíthetnek a haj állapotán, s képesek megállítani a további károsodást.