Menü

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Szeretnéd, ha az immunrendszeredért télen is tehetnél annyit, mint nyáron? Ez igazából nagyon is egyszerű. Ha ismered a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, akkor már fél sikered van. Már csak be kell őket építened a napi rutinodba, ami télen még egyszerűbb, hiszen sok teát iszunk, levest főzünk, zöldségleveket készítünk, és ezekbe maradéktalanul belefér a C-vitamin.

Nem muszáj nagy kapszulákat szedned télen sem. Igyál egy jó teát! Válassz kedvedre zöld teát, fekete teát, vagy akár gyümölcsteát, és csempéssz bele néhány egészséges hozzávalót! Forrázd le kedvenc teafüvedet, hagyd ázni, majd hűtsd egy kicsit. Ha nagyjából iható hőmérsékletűre hűlt, akkor facsard bele egy citrom levét! Így nem fog lebomlani a magas hőtől a benne lévő aszkorbinsav, és a frissességét is tovább megőrzi. Így jobban fog ízleni is valószínűleg. Még több vitaminhoz jutsz, ha egy kis csipkebogyót is teszel bele, vagy eleve abból főzöd.

A savanyított káposztának is rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Ha minden nap eszel a vacsorád mellé, akkor sokkal jobb lesz tőle az emésztésednek is, illetve az immunrendszerednek is. Ha magában eszed, akkor is hasznos, de nem olyan finom. Viszont húsok mellé, vagy tojás mellé kifejezetten jó.

Gyümölcsökből is eleget ad a természet a nehéz téli időkre is. Savanyú alma, zöldalma, kivi, narancs. Ezek mind olyan gyümölcsök, amelyek bőséggel tartalmazzák a szervezeted épségéhez szükséges C-vitamin mennyiséget, de ezen kívül is sok mindenben megtalálhatod, például gránátalmában, pomeloban, tőzegáfonyában. Ha a hagyományosabb téli gyümölcsöknél szeretnél maradni, készíts almából, narancsból és kiviből gyümölcssalátát, locsold meg egy kis citromlével és balzsamecettel, így kellemesebb ízélményt kapsz, és még nagyobb dózisban adagolog magadnak a természetes forrásból jövő vitaminokat.

Ugye, hogy nem kell rögtön tablettákhoz nyúlni ahhoz, hogy megőrizd a szervezeted egyensúlyát? Ha beszerzed ezt a pár gyümölcsöt, zöldséget a piacon, biztosítva lesz szervezeted C-vitamin ellátása.

Korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a romlandóságot, azonban jónéhány élelmiszer esetében a korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatóak?

Kelbimbóból készült isteni receptek

A kelbimbó nem tartozik a legnépszerűbb zöldségek közé, pedig sok hasznos anyag van benne. Ahhoz képest, hogy zöldség, rengeteg fehérjét tartalmaz, ezenkívül magas a C- és a K-vitamin-tartalma.

Kelbimbó élettani hatása

A kelbimbóban található C-vitamin és más antioxidáns anyagok segítenek megőrizni a szem egészségét, és a látás minőségét - akár idősebb korban is. A C- és az A-vitaminnak a bőr védelmében és egészségében is kiemelkedő szerepe van.

Leves minden nap? Jó ötlet!

Sokaknak javasolják manapság a levesdiétát, aminek különböző okai lehetnek. Ám ez egyáltalán nem jelent lemondást, hiszen rengeteg módon variálhatjuk ezt a fogást. Íme, hét ötlet, ha kedvet kapnál egy hétig alkalmazni a diétát.

Miért nem szabad gyorsan fogyni?

A plusz 5-10-15-20 kilót nem egy hónap alatt rántottuk magunkra, akkor miért kellene azt pár hét alatt ledobni? Senki sem úgy ébred reggel, hogy „véletlen” hízott 20 kilót, az hosszú évek munkájának eredménye, ahogy a fogyás is így kell, hogy történjen.