Menü

C-vitamin bevitele télen? Egyszerűen!

Szeretnéd, ha az immunrendszeredért télen is tehetnél annyit, mint nyáron? Ez igazából nagyon is egyszerű. Ha ismered a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket és zöldségeket, akkor már fél sikered van. Már csak be kell őket építened a napi rutinodba, ami télen még egyszerűbb, hiszen sok teát iszunk, levest főzünk, zöldségleveket készítünk, és ezekbe maradéktalanul belefér a C-vitamin.

Nem muszáj nagy kapszulákat szedned télen sem. Igyál egy jó teát! Válassz kedvedre zöld teát, fekete teát, vagy akár gyümölcsteát, és csempéssz bele néhány egészséges hozzávalót! Forrázd le kedvenc teafüvedet, hagyd ázni, majd hűtsd egy kicsit. Ha nagyjából iható hőmérsékletűre hűlt, akkor facsard bele egy citrom levét! Így nem fog lebomlani a magas hőtől a benne lévő aszkorbinsav, és a frissességét is tovább megőrzi. Így jobban fog ízleni is valószínűleg. Még több vitaminhoz jutsz, ha egy kis csipkebogyót is teszel bele, vagy eleve abból főzöd.

A savanyított káposztának is rendkívül magas a C-vitamin tartalma. Ha minden nap eszel a vacsorád mellé, akkor sokkal jobb lesz tőle az emésztésednek is, illetve az immunrendszerednek is. Ha magában eszed, akkor is hasznos, de nem olyan finom. Viszont húsok mellé, vagy tojás mellé kifejezetten jó.

Gyümölcsökből is eleget ad a természet a nehéz téli időkre is. Savanyú alma, zöldalma, kivi, narancs. Ezek mind olyan gyümölcsök, amelyek bőséggel tartalmazzák a szervezeted épségéhez szükséges C-vitamin mennyiséget, de ezen kívül is sok mindenben megtalálhatod, például gránátalmában, pomeloban, tőzegáfonyában. Ha a hagyományosabb téli gyümölcsöknél szeretnél maradni, készíts almából, narancsból és kiviből gyümölcssalátát, locsold meg egy kis citromlével és balzsamecettel, így kellemesebb ízélményt kapsz, és még nagyobb dózisban adagolog magadnak a természetes forrásból jövő vitaminokat.

Ugye, hogy nem kell rögtön tablettákhoz nyúlni ahhoz, hogy megőrizd a szervezeted egyensúlyát? Ha beszerzed ezt a pár gyümölcsöt, zöldséget a piacon, biztosítva lesz szervezeted C-vitamin ellátása.

Fakó arcbőr, sápadt arcszín, napfényszegény környezet

A saját bőrünkön egy idő után látjuk az otthoni lét következményeit, s most nem arra gondolok, hogy „mindmeghalunk”, mert zárva a szépségszalon, meg nincs körmös, csupán arra gondolok, hogy a friss levegő, a napfény, a D vitamin hiánya bizony meglátszik az arcbőrön. Két hét után fura a tükörkép.

Keltsük új életre a hűtőben árválkodó maradékot

Tudnánk sorolni, egy jobb hétvégi menü, vagy ha már itt tartunk, pár nap bezártság után, - főleg ha ezalatt az idő alatt sokat süt-főz valaki -, mennyi maradék étel halmozódik fel a hűtőben, spájzban, aminek sokkal jobb sorsa is lehet, mint szemétbe dobni. Ezt megelőzendő: kezdjünk valamit a maradékokkal!

Smoothie, szigorúan házilag!

A smoothie nem olyan rég jött divatba. Ezek a kiváló turmixok nemcsak telítenek, laktatnak, egészségesen és fitten tartanak, fogyasztanak, rostokkal és vitaminokkal látnak el, hanem finomak is. Az egészséges verziók alatt persze nem a bolti értendő.

Légy egy napra vegán!

Sokak fejében a vegán szó automatikusan magával vonzza a bonyolult, drága és nehezen megoldható kifejezéseket. De ennek nem kell így lennie, hiszen a vegán recepteket elkészíteni néha könnyebb is, mint a hagyományosokat.

Ráérős főzés

Ha abban a szerencsés, avagy kevésbé szerencsés helyzetben vagy, hogy sok időt tölthetsz az otthonodban, esetleg van egy-két ráérősebb napod, próbálj ki valami olyat, amire néha sajnálod az idődet. Gyors ételek, gyors étkezés, gyors főzés helyett próbáld ki a lassú ételek, hosszú étkezés, ráérős főzés kombinációját. Adjuk meg a tiszteletet az ételnek, amit készítünk és fogyasztunk!