Menü

Bulgur,a diétázók egyik kedvenc eledele

MI AZ A BULGUR?

Tulajdonképpen tört búza, Magyarországon a török éttermekben „török rizsnek” is nevezik. Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret. A még éretlen vagy a meghántolt búzaszemeket párolják, kiszárítják, majd durvára összetörik. Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet 25%-át fedezi. A hagyományos világos bulgur mellett teljes értékű barna színűt is kínálnak. Ez másfajta, egészen sötét búzából készül, és enyhén diós aromájú.

MIÉRT EGÉSZSÉGES?

A teljes kiőrlésű gabonákhoz hasonlóan a durumbúzából előállított bulgur korpát és csírát is tartalmaz. Bővelkedik rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, főleg B-vitaminban és vasban. Kalóriatartalma ugyanannyi, mint a rizsnek, de a glikémiás indexe alacsonyabb, ezért diétához is kiváló, ráadásul feleannyi idő alatt megpuhul, mint a 40 perc főzést igénylő barna rizs.

HOL SZEREZHETED BE?

Bulgurt reform-, bio- és nagyobb élelmiszerboltokban, valamint drogériákban vásárolhatsz, zacskós kiszerelésben.

HOGYAN KÉSZÍTSD EL?

Leforrázhatod, beáztathatod vagy megfőzheted. Mindig olvasd el a csomagolására írt tájékoztatót!

Az instant terméket elég kétszeres mennyiségű forró vízzel vagy alaplével leönteni, és kb. 20 perc pihentetés múlva fogyasztható. Éjszakára hideg vízbe áztathatod, ekkor 8-12 óra alatt puhul meg. A normál bulgurt a rizshez hasonlóan megfőzheted kb. 15 perc alatt. A világos és a barna főzési ideje megegyezik, így keverheted a kettőt. Öntsd fel kétszeres mennyiségű forró vízzel, főzd 10 percig, majd lefedve hagyd állni kb. 10 percig, amíg felszívja a maradék vizet. Ha hideg vízben teszed fel főni, akkor a forrás után pár perccel vedd le a tűzről, és fedő alatt hagyd megduzzadni. A konyhakész főzőtasakos bulgur főzési ideje általában 22-24 perc.

Tipp: A bulgurt érdemes szitába öntve a csap alatt jól átmosni. Így eltávolíthatod a szemekről az esetleges keményítőmaradványokat és nem fog összeragadni.

FŰSZEREZÉSE:

A bulgur önmagában semleges ízű, de ez egyben előny is, mert tetszőlegesen fűszerezheted. Keleti ételekhez pirítsd meg egy pici felhevített olívaolajon, majd szórd meg kardámommal, római köménnyel, fahéjjal. Öntsd fel kétszeres mennyiségű zöldségleves-alaplével, esetleg sima vízzel, forrald fel, és lassú tűzön főzd puhára. A végén sózd meg. Az araboknál és a törököknél a durvább szemcséjű bulgurt a rizshez hasonlóan köretként adják húshoz és halhoz, de paradicsomosan önmagában, főételként is fogyasztják. Helyettesítheted vele a tarhonyát, összekeverheted párolt zöldségekkel, de levesbe is teheted.

DESSZERTHEZ IS KÉSZÍTHETSZ BELŐLE?

Tejjel és vaníliával, citromhéjjal és kevés cukorral felfőzve édesen is elkészítheted. A tejberizshez hasonlóan friss gyümölccsel tálalhatod, vagy kompóttal tálalhatod.

10 szeletes bulgur torta receptje:

Hozzávalók:

150 gramm bulgur

100 gramm zsírszegény túró

3 db tojás

fél csomag sütőpor

ízlés szerint gyümölcsök/magvak ízlés szerint

Elkészítés:

A bulgurt kávédarálóban ledaráljuk apró szeműre. Más daráló is jó, a lényeg, hogy lehetőleg minél apróbb szemcse legyen a végeredmény. Vagy előtte érdemes megfőzni, akkor még puhább lesz! A bulgurt a sütőporral, édesítőszerrel elkeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat és a túrót. Csomómentesre keverjük. Tetszés szerinti formánkba öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 20-30 perc alatt.

Szerző: Udvari Fanni

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.