Memóriajavító táplálékaink nyomában
- Dátum: 2019.01.14., 14:51
- Udvari Fanni
- antioxidáns, B- vitamin, E-vitamin, flavonoid, memória, Omega-3, szellem
Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.
B-vitamin
A legfontosabb agyserkentőnk a B-vitamin az Omega- 3 mellett. Főleg, ha ezt a kettőt egyszerre visszük be, hiszen a hatásuk ekkor fokozódik. Már a hangulatingadozásoknál, a depressziónál is felfigyeltek arra, hogy ezzel a vitaminnal javítani lehet a páciensek állapotán, mivel fontos szerepe van az idegrendszer egészséges működésében. Ezen kívül rájöttek arra, hogy a hiánya nem csak kedélyromláshoz, hanem memóriazavarhoz is vezethet, így az egyik legfontosabb agykarbantartóként tartják számon. Mindegy, melyik típusát vesszük magunkhoz, a pozitív hatás mindegyiknél megfigyelhető: a B1-vitamin az emlékezetért, a B6 az általános szellemi frissességünkért, a B12 pedig az időskori elbutulás, valamint az Alzheimer-kór ellen véd. Érdekesség például, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak az idegsejteket pusztítja, hanem csökkenti a B1 és a B6-vitamin mennyiségét is, így ez gyakran memóriazavarokkal jár együtt. Magas B-vitamin tatalmú ételek: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hal, máj, sertéshús, tojás, szárnyasok, hüvelyesek
Flavonoid
Kutatások bebizonyították, hogy azok az idős emberek, akik sok flavonoidban gazdag ételeket fogyasztanak, szellemileg nem maradtak el a fiatalabbaktól. Megállapították, hogy ez az anyag értágító hatása miatt javítja a szövetek, sejtek oxigénellátását, így az agy vérellátása is lényegesen fokozódik. Emellett a javítják a szervezetben egy kináz nevű enzim termelődését, amelynek nagy szerepe van a tanulási folyamatokban, a memória működésében, valamint az általános gondolkodásban. Magas flavonoid tartalmú ételek: bogyós gyümölcsök (pl. ribizli), étcsokoládé, zöld tea, szója
Zöld színű zöldségek
A brokkoli, fejes saláta, cukkini, paraj és zöld színű társaik fogyasztása számos előnnyel jár, elsősorban a színüket adó klorofillnek köszönhetően, amely a szervezet egészére pozitívan hat, beleértve az agy működését is. Támogatja az agy véráramlását, kifinomult funkcióit, az idegrendszert, valamint segíti a koncentrációt.
Étcsokoládé
Flavonoidjai és egyéb antioxidánsai számos kedvező hatásuk mellett az agy vérkeringését is javítják, továbbá a benne található koffein is szerepet játszik a szellemi frissesség megőrzésében. Nem véletlen tehát, hogy vizsgaidőszakban hallgatók kedvenc „nasija”. Törekedjünk a minél jobb minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládék választására, és természetesen a mértéket megtartva.
Bogyós gyümölcsök
Legismertebbek az eper, málna, fekete és vörös áfonya, goji bogyó, szeder. Az antioxidánsban leggazdagabb ételek közé sorolhatók, továbbá magas C-vitamin tartalmának köszönhetik a memóriajavító tulajdonságukat.
Tökmag
Sokunk kedvence, a tökmag, amelynek hasznát vehetjük akkor is, amikor extra szellemi munka vár ránk. Magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően nemcsak a szívünkre, de a memóriánkra is kitűnő hatással van. Sőt, segít megelőzni az elmebaj kialakulását. Ha lelkesen, vágunk bele az előttünk álló megmérettetéseknek, akkor a teljesítőképességünk is fokozódik és a siker sem fog elmaradni.
E-vitamin
Zsírban oldódó, az agy oxigénellátásához szükséges vitamin. Viszont a főzés és az élelmiszer-feldolgozás során a táplálékban lévő E-vitamin mennyisége csökkenhet. A feldolgozott gabona E-vitamin-tartalmának akár 80%-a is kárba mehet, és még a fagyasztás is tönkreteszi a ennek nagy részét. Az E-vitamin tocopherol nevű anyagokból épül fel, melyeket növények állítanak elő, és legtöbbször növényi olajakban találhatók meg. A búzacsíraolaj tartalmazza belőlük a legtöbbet. Ez az E-vitamin legegészségesebb forrása.
Szerző: Udvari Fanni
Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!
Naptej kisokos

A naptej nem csupán a strandon hasznos – egész évben érdemes odafigyelni a fényvédelemre. Tudod, mit jelent az SPF, hogyan kell helyesen alkalmazni a naptejet, és milyen típust válassz a bőrtípusodhoz? Ebben a cikkben minden fontos tudnivalót összegyűjtöttünk, hogy biztonságosan élvezhesd a napsütést.
A nyári szünet lehetőségei: pihenés vagy tanulás?

Június közepén elcsendesülnek az iskolák folyosói, elbúcsúznak a diákok, és kezdetét veszi a vakáció. Sokan ilyenkor csak a pihenésre és a kikapcsolódásra gondolnak, mások azonban abban látják a lehetőséget, hogy hasznosan, akár tanulással is eltöltsék ezt a közel két és fél hónapot.
Felelősségteljes vezetés nyáron is!

A felelősségteljes vezetés nem csupán a közlekedési szabályok betartását jelenti – ennél sokkal többről van szó. Pécsről tartottam hazafelé a gyerekekkel ma délután, amikor megfogalmazódott bennem ez a cikk.
Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.