Memóriajavító táplálékaink nyomában
- Dátum: 2019.01.14., 14:51
- Udvari Fanni
- antioxidáns, B- vitamin, E-vitamin, flavonoid, memória, Omega-3, szellem
Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.
B-vitamin

A legfontosabb agyserkentőnk a B-vitamin az Omega- 3 mellett. Főleg, ha ezt a kettőt egyszerre visszük be, hiszen a hatásuk ekkor fokozódik. Már a hangulatingadozásoknál, a depressziónál is felfigyeltek arra, hogy ezzel a vitaminnal javítani lehet a páciensek állapotán, mivel fontos szerepe van az idegrendszer egészséges működésében. Ezen kívül rájöttek arra, hogy a hiánya nem csak kedélyromláshoz, hanem memóriazavarhoz is vezethet, így az egyik legfontosabb agykarbantartóként tartják számon. Mindegy, melyik típusát vesszük magunkhoz, a pozitív hatás mindegyiknél megfigyelhető: a B1-vitamin az emlékezetért, a B6 az általános szellemi frissességünkért, a B12 pedig az időskori elbutulás, valamint az Alzheimer-kór ellen véd. Érdekesség például, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak az idegsejteket pusztítja, hanem csökkenti a B1 és a B6-vitamin mennyiségét is, így ez gyakran memóriazavarokkal jár együtt. Magas B-vitamin tatalmú ételek: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hal, máj, sertéshús, tojás, szárnyasok, hüvelyesek
Flavonoid
Kutatások bebizonyították, hogy azok az idős emberek, akik sok flavonoidban gazdag ételeket fogyasztanak, szellemileg nem maradtak el a fiatalabbaktól. Megállapították, hogy ez az anyag értágító hatása miatt javítja a szövetek, sejtek oxigénellátását, így az agy vérellátása is lényegesen fokozódik. Emellett a javítják a szervezetben egy kináz nevű enzim termelődését, amelynek nagy szerepe van a tanulási folyamatokban, a memória működésében, valamint az általános gondolkodásban. Magas flavonoid tartalmú ételek: bogyós gyümölcsök (pl. ribizli), étcsokoládé, zöld tea, szója
Zöld színű zöldségek

A brokkoli, fejes saláta, cukkini, paraj és zöld színű társaik fogyasztása számos előnnyel jár, elsősorban a színüket adó klorofillnek köszönhetően, amely a szervezet egészére pozitívan hat, beleértve az agy működését is. Támogatja az agy véráramlását, kifinomult funkcióit, az idegrendszert, valamint segíti a koncentrációt.
Étcsokoládé
Flavonoidjai és egyéb antioxidánsai számos kedvező hatásuk mellett az agy vérkeringését is javítják, továbbá a benne található koffein is szerepet játszik a szellemi frissesség megőrzésében. Nem véletlen tehát, hogy vizsgaidőszakban hallgatók kedvenc „nasija”. Törekedjünk a minél jobb minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládék választására, és természetesen a mértéket megtartva.
Bogyós gyümölcsök
Legismertebbek az eper, málna, fekete és vörös áfonya, goji bogyó, szeder. Az antioxidánsban leggazdagabb ételek közé sorolhatók, továbbá magas C-vitamin tartalmának köszönhetik a memóriajavító tulajdonságukat.

Tökmag
Sokunk kedvence, a tökmag, amelynek hasznát vehetjük akkor is, amikor extra szellemi munka vár ránk. Magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően nemcsak a szívünkre, de a memóriánkra is kitűnő hatással van. Sőt, segít megelőzni az elmebaj kialakulását. Ha lelkesen, vágunk bele az előttünk álló megmérettetéseknek, akkor a teljesítőképességünk is fokozódik és a siker sem fog elmaradni.
E-vitamin
Zsírban oldódó, az agy oxigénellátásához szükséges vitamin. Viszont a főzés és az élelmiszer-feldolgozás során a táplálékban lévő E-vitamin mennyisége csökkenhet. A feldolgozott gabona E-vitamin-tartalmának akár 80%-a is kárba mehet, és még a fagyasztás is tönkreteszi a ennek nagy részét. Az E-vitamin tocopherol nevű anyagokból épül fel, melyeket növények állítanak elő, és legtöbbször növényi olajakban találhatók meg. A búzacsíraolaj tartalmazza belőlük a legtöbbet. Ez az E-vitamin legegészségesebb forrása.
Szerző: Udvari Fanni
A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra
A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit
A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Miért szárad ki télen az ajkunk?
A hideg hónapokban az ajkak különösen érzékennyé válnak, hiszen a vékony bőrfelület nem tudja megvédeni magát a szél, a hideg és a száraz levegő ellen. A cserepesedés, a húzódó érzés és a repedezés ilyenkor szinte mindennapos probléma lehet, de néhány egyszerű módszerrel sokat tehetünk a megelőzésért. A megfelelő hidratálás és a tudatos ajakápolás segíthet visszaadni az ajkak természetes puhaságát a téli időszakban is.