Menü

Memóriajavító táplálékaink nyomában

Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.

B-vitamin

A legfontosabb agyserkentőnk a B-vitamin az Omega- 3 mellett. Főleg, ha ezt a kettőt egyszerre visszük be, hiszen a hatásuk ekkor fokozódik. Már a hangulatingadozásoknál, a depressziónál is felfigyeltek arra, hogy ezzel a vitaminnal javítani lehet a páciensek állapotán, mivel fontos szerepe van az idegrendszer egészséges működésében. Ezen kívül rájöttek arra, hogy a hiánya nem csak kedélyromláshoz, hanem memóriazavarhoz is vezethet, így az egyik legfontosabb agykarbantartóként tartják számon. Mindegy, melyik típusát vesszük magunkhoz, a pozitív hatás mindegyiknél megfigyelhető: a B1-vitamin az emlékezetért, a B6 az általános szellemi frissességünkért, a B12 pedig az időskori elbutulás, valamint az Alzheimer-kór ellen véd. Érdekesség például, hogy a túlzott alkoholfogyasztás nemcsak az idegsejteket pusztítja, hanem csökkenti a B1 és a B6-vitamin mennyiségét is, így ez gyakran memóriazavarokkal jár együtt. Magas B-vitamin tatalmú ételek: teljes kiőrlésű gabonák, olajos magvak, hal, máj, sertéshús, tojás, szárnyasok, hüvelyesek

Flavonoid

Kutatások bebizonyították, hogy azok az idős emberek, akik sok flavonoidban gazdag ételeket fogyasztanak, szellemileg nem maradtak el a fiatalabbaktól. Megállapították, hogy ez az anyag értágító hatása miatt javítja a szövetek, sejtek oxigénellátását, így az agy vérellátása is lényegesen fokozódik. Emellett a javítják a szervezetben egy kináz nevű enzim termelődését, amelynek nagy szerepe van a tanulási folyamatokban, a memória működésében, valamint az általános gondolkodásban. Magas flavonoid tartalmú ételek: bogyós gyümölcsök (pl. ribizli), étcsokoládé, zöld tea, szója

Zöld színű zöldségek

A brokkoli, fejes saláta, cukkini, paraj és zöld színű társaik fogyasztása számos előnnyel jár, elsősorban a színüket adó klorofillnek köszönhetően, amely a szervezet egészére pozitívan hat, beleértve az agy működését is. Támogatja az agy véráramlását, kifinomult funkcióit, az idegrendszert, valamint segíti a koncentrációt.

Étcsokoládé

Flavonoidjai és egyéb antioxidánsai számos kedvező hatásuk mellett az agy vérkeringését is javítják, továbbá a benne található koffein is szerepet játszik a szellemi frissesség megőrzésében. Nem véletlen tehát, hogy vizsgaidőszakban hallgatók kedvenc „nasija”. Törekedjünk a minél jobb minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládék választására, és természetesen a mértéket megtartva.

Bogyós gyümölcsök

Legismertebbek az eper, málna, fekete és vörös áfonya, goji bogyó, szeder. Az antioxidánsban leggazdagabb ételek közé sorolhatók, továbbá magas C-vitamin tartalmának köszönhetik a memóriajavító tulajdonságukat.

Tökmag

Sokunk kedvence, a tökmag, amelynek hasznát vehetjük akkor is, amikor extra szellemi munka vár ránk. Magas omega-3 zsírsav tartalmának köszönhetően nemcsak a szívünkre, de a memóriánkra is kitűnő hatással van. Sőt, segít megelőzni az elmebaj kialakulását. Ha lelkesen, vágunk bele az előttünk álló megmérettetéseknek, akkor a teljesítőképességünk is fokozódik és a siker sem fog elmaradni.

E-vitamin

Zsírban oldódó, az agy oxigénellátásához szükséges vitamin. Viszont a főzés és az élelmiszer-feldolgozás során a táplálékban lévő E-vitamin mennyisége csökkenhet. A feldolgozott gabona E-vitamin-tartalmának akár 80%-a is kárba mehet, és még a fagyasztás is tönkreteszi a ennek nagy részét. Az E-vitamin tocopherol nevű anyagokból épül fel, melyeket növények állítanak elő, és legtöbbször növényi olajakban találhatók meg. A búzacsíraolaj tartalmazza belőlük a legtöbbet. Ez az E-vitamin legegészségesebb forrása.

Szerző: Udvari Fanni

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

A fejfájások típusai - A legtöbb kezelhető

A fejfájás az egyik leggyakoribb panasz; alig van olyan ember, aki élete során ne találkozna vele. Becslések szerint Magyarországon körülbelül egymillió migrénes van, és ennél is nagyobb azok száma, akik a visszatérő fejfájás egyéb formáiban szenvednek.