Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel
![](/data/image/150x200/2024/04/16/pexels-10097289.jpg)
Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!
Hibiszkusz – a virág, ami gyógyít
![](/data/image/150x200/2023/09/21/pexels-yanming-guo-18334527.jpg)
Rengeteg növényt ismerünk, amit teaként fogyasztunk, nem csak az ízük miatt, hanem hatásuk is fontos egészségünk szempontjából. Érdemes megismerkedni a hibiszkusszal.
Boszorkány mogyoró – varázslat a bőrödnek
![](/data/image/150x200/2023/08/15/pexels-lokman-sevim-16471890.jpg)
Megannyi csodanövény vesz minket körül, aki nem foglalkozik vele napi szinten, nem is tudja, hogy mennyi mindenre használhatóak. Egészségünk őrei, betegségeink elűzői, lelkünk erősítői. A boszorkány mogyoró egy kevésbé ismert, de annál hasznosabb növény.
A borókabogyó
![](/data/image/150x200/2023/08/14/pexels-nadiia-radzevych-16842850.jpg)
A borókabogyó az egyetlen fűszerfajta, amely tűlevelű növényről származik. A borókabogyó gyantás, édeskés, fás íze remekül illik minden vadételhez, húshoz és halhoz, és savanyúságokhoz és savanyú káposztához is remek választás.
Miért egyél banánt?
![](/data/image/150x200/2023/05/23/pexels-pixabay-357650.jpg)
A banán értékes tápanyagtartalma miatt-aminosavak, keményítő, vitaminok és ásványi anyagok, flavonoidok-egyértelműen a változatosan összeállított étrend egyik fontos gyümölcsének tekinthető. Kiváló természetes energiaforrás, ráadásul egész évben hozzá tudsz jutni.
Ne dobd ki az almahéjat
![](/data/image/150x200/2022/10/15/pexels-lawrence-schaefer-9494865.jpg)
Az alma Magyarország legelterjedtebb gyümölcse, mondhatni az egyik legolcsóbb is a piacon, sokféle vitamint tartalmaz, íze pedig süteményeiket bármikor feldobja. Mivel héját nem mindig használjuk fel, így erre adunk néhány tippet.
Természetes gyomornyugtatók
![](/data/image/150x200/2022/05/24/pexels-polina-kovaleva-5644936.jpg)
Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.
Ezért érdemes színesen táplálkozni
![](/data/image/150x200/2021/07/31/pexels-sebastian-coman-photography-3655916.jpg)
A zöld méregtelenít, a sárga fiatalít, a piros és a lila véd a ráktól. A zöldségek és gyümölcsök színe elárulja testünknek, hogy milyen tápanyagokat tartalmaznak. A színek is tápanyagok, az egészséges táplálkozás alappillérei.
Kis mennyiségben gyógyszer...
![](/data/image/150x200/2021/07/03/648-foto1.jpg)
Kis mennyiségben gyógyszer, nagyobb mennyiségben méreg”. Idősebb emberek körében ismert ez a szállóige, hogy a bor, vagy más egyéb alkohol, kis mértékben lehet orvosság is, de mértéktelenül fogyasztva már káros. Miért gondoljuk egészségesnek és hol vannak a határok?
Mik azok a flavonoidok?
![](/data/image/150x200/2021/05/18/622-foto1.jpg)
A flavonoidok a növényvilágban elterjedt gyógyhatású vegyületcsoport. Rengeteg gyógynövény a flavonoidoknak köszönheti az előnyös tulajdonságait. mit kell tudni ezekről a vegyületekről?
Mit tud a szőlőmag?
![](/data/image/150x200/2020/10/12/516-foto1.jpg)
Sokszor azt gondoljuk, hogy a szőlő gyümölcshúsa sokkal értékesebb, mint a magja, pedig utóbbi egy valóságos koncentrált tápanyagbomba, ezért népszerű a belőle készített olaj, esszencia, őrlemény és liszt. A szőlőmag köztudottan tele van antioxidánsokkal, s gazdag káliumban, kalciumban, magnéziumban, de egyes nyomelemek, például a molibdén, a mangán, a vas, illetve a réz is vannak benne
Vitamin helyett
![](/data/image/150x200/2019/10/16/309-foto.jpg)
Egyszerű megoldás bekapkodni reggel pár vitamint és azzal letudni a vitamin – és ásványianyagbevitelt. Nem azt akarom mondani, hogy a multivitaminkészítmények nem jók, de az tény, hogy ha élelmiszer formájában viszed be a vitaminokat és ásványi anyagokat, azzal sokkal jobban jársz! Hogy is kell ezt pontosan? Mondom
Citrusfélék jótékony hatásai
![](/data/image/150x200/2019/08/01/slice-of-lemon-2135548_1280.jpg)
A citrusfélék beltartalma nagyon hasonló, fehérjét és zsír szinte nem is tartalmaznak, ellenben tele vannak vitaminnal és bioaktív anyagokkal a gyümölcshús főként flavonoidokat a héj pedig pektint tartalmaz, cukortartalmuk alacsony.
Memóriajavító táplálékaink nyomában
![](/data/image/150x200/2019/01/14/roof-windows-2777582_1280.jpg)
Ha csak vizsgákra készülsz, vagy csupán hosszan meg szeretnéd őrizni szellemi fittségedet, érdemes a táplálkozásodra is odafigyelned. A következőkben különböző tippeket, praktikákat olvashatsz, amelyek segítségével fejlesztheted memóriádat.
Most mit is akartam csinálni? Avagy: agytápláló ételek
![](/data/image/150x200/2018/05/16/muesli-2109098_1280.jpg)
Első körben talán furcsán hangzik, hogy az étkezésünkkel tehetünk a feledékenységünk ellen, pedig valóban megállapítható, hogy egyes tápanyagok hatására javul az agyi vérkeringés, a memória, a koncentrálóképességünk. A memória is befolyásolható az életmódunkkal, az elfogyasztott élelmiszereinkkel.
Hasznos a mályva virágja
![](/data/image/150x200/2014/07/29/mallow-351136_640.jpg)
Itt a mályvavirágzás ideje, nálunk is egyre közkedveltebb annak cserjés változata, a Hibiscus syriacus, amely akár 1,5 - 2,5 méteres magasságot is elérhet. Azért szeretik, mert sok virágot hoz, és mind a fehér, mind a lila változata nagyon mutatós, általában a kettőt együtt ültetik.