Barangolás a sajtok világába 2. rész
- Dátum: 2019.02.01., 09:50
- Udvari Fanni
- cheddar, étkezés, gasztronómia, halloumi, manchego, provolone, sajt, stilton
Manchego:
Manapság 670 ezer juh évente 45 millió liter tejet ad és ennek 80%-ából manchego sajtot készítenek, mely mennyiségileg 7000 tonnát jelent. Minden manchegoban márkajel a virág, valamint a halszálkás minta, ami a régi eszpartófűből készült öntőformát jelképezi. Mind kézműves termékként, mind ipari méretben gyártják. Egy sajt 2-3,5 kg és kb. 50% zsírtartalommal rendelkezik. Négyféle érettségi fokon árulják: - fresco: legalább 60 napig érlelt, enyhe és édes,- semicurado: legalább 180 napig érlelt, - curado: 12 hónapig érlelt, - anejó:12-24 hónapig érlelt. Ez a sajt 1984 óta PDO, azaz védett eredetmegjelöléssel rendelkezik. Ínyencek szerint legjobb birsalmasajttal, szőlővel, fügével, illetve almával fogyasztani.

Cheddar:
A világ egyik leghíresebb sajtféléje, eredetileg az angol Somerset Cheddar nevű kerületéből származik, de mára már elterjedt az egész világon. A gyárilag előállított cheddar sajtnak majdnem viaszos állaga van, míg egy hagyományos vidéki házban előállított, kemény, majdnem széteső szerkezetű. Az íze változó - a fiatal sajtoknál édes, lágy, az érettebb sajtoknál sósabb, erősebb.
Stilton:
Gyakran az angol sajtok királyának is nevezik, közepesen kemény, préseletlen sajt, teljes zsírtartalmú tehéntejből, tejszín hozzáadásával készült. Íze gazdag és pikánsnak mondható. Hagyományosan magas formákba öntik, sokkal erősebb ízű és több zöld penészt tartalmaz, mint a boltban kapható. Stiltont csak Közép-Anglia egyes területein készítenek tradicionálisan.

Halloumi:
Egy közepesen kemény, kéreg nélküli sajt Ciprusról, amelynek gumiszerű a textúrája. Jellegzetes íze sokat köszönhet a hozzáadott apróra vágott mentának. A fetához hasonlóan, a halloumi hagyományosan juhtejből készül. Meglepő módon megtartja alakját főzés közben, így alkalmas grillezésre, vagy sült-sajt készítésére.
HALLOUMI SAJT SZEZÁMOS BUNDÁBAN SZILVÁVAL ÉS ZELLERREL
Hozzávalók:
25 dkg halloumi sajt, 1 tojás, 1 evőkanál liszt, 5 dkg szezámmag, olaj a sütéshez
A körethez: 1 csokor zellerszár, 6 dkg vaj, só, 50 dkg szilva, 4 evőkanál cukor. darabka fahéj, 4 szem szegfűszeg, 1 dl vörösbor
Elkészítés:
A szilvákat kettévágjuk, kimagozzuk. Teflon serpenyőbe öntjük a cukrot, és a szilvákat vágott felükkel beletesszük. Ahogy a cukor karamellizálódik és a szilva sül, hozzáadjuk a szegfűszeget és a fahéjat, és amikor szép aranyszínű, felöntjük a vörösborral, és addig pároljuk, amíg a cukor feloldódik, és az egész kissé besűrűsödik. A szárzellert megtisztítjuk, felaprítjuk, és a vajon kis sóval enyhén roppanósra pároljuk. A sajtot felkockázzuk, panírozzuk lisztbe, tojásba és szezámmagba, olajban pirosra, ropogósra sütjük. Papírtörlőn leitatjuk. A sajtkockákat a párolt zellerrel és a szilvás raguval tálaljuk.
Provolone

Hasonlóképpen készítik, mint a mozzarellát. A fiatal provolone sajtot dolce-nak is hívják, enyhe ízvilága miatt. A pikáns, legalább két évig érlelt változat sokkal erősebb.
A sajtfogyasztásnak számos előnye van, és ha betartunk néhány alapszabályt, akkor a változatos étkezés részévé tehetjük. Az egészséges táplálkozás egyik alap kérdése, hogy megfelelő mennyiségű fehérjéhez jusson szervezetünk. Ezek az élelmiszerek a fehérjén kívül, vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, továbbá zsírtartalmuk sem elhanyagolható. Érdemes kicsit nagyító alá vennünk ezt a közkedvelt élelmiszerünket!
Szerző: Udvari Fanni
A legjobb természetes édesítők
A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.