Menü

A csapvíz egészségre gyakorolt hatásai

A hazai vezetékes víz minősége

Magyarország rendkívül jó adottságokkal rendelkezik ásványvizekben, a mérhetetlenül alacsony volt a fogyasztása a rendszerváltást követő évekig, míg 1990-ben az egy főre jutó éves magyar sörfogyasztás 105,3 liter volt, addig ásványvízből a 4 litert sem érte el. Fogyasztásuk 25 év alatt a harmincszorosára, 126 literre nőtt, amivel utolértük az uniós átlagot. Számos feltételnek kell megfelelnie ahhoz egy víznek, hogy ásványvíznek nevezhessük. A legfontosabb a tisztaságuk, ami azt jelenti, hogy mindenféle szennyeződésektől védett vízadó rétegből származnak. Szerencsére a közegészségügyileg nem megfelelő ivóvízzel rendelkező települések száma 1995-től 2011-ig 78-ról 11-re csökkent.

Arzén tartalma

A magyarországi vezetékes vízzel kapcsolatban legtöbbször az arzéntartalom merül fel kritikaként. Hazánkban az ivóvizek arzénterhelése EU-szabvány alapján legfeljebb 10 mikrogramm/litert érheti el. Nyugat-Európában azonban becslések szerint fejenként napi 80 mikrogramm arzén kerül az emberi szervezetbe a tengerihal-fogyasztásból kifolyólag. Vagyis azokon a hazai településeken, ahol a vezetékes víz arzénterhelése nem felel meg az uniós szabványoknak, még nem iszol egészségre ártalmas vizet. Bizonyos kutatások szerint az ivóvízben található, határérték feletti arzénszennyezettség növeli a bőr- és tüdőrák, nagyobb koncentráció esetén pedig ezeken felül a hólyag- és veserák kialakulásának kockázatát.

Gyógyszermaradványok

Hazánkban a csapvíz mintegy 50%-át a mélyebb rétegekből nyerik, ahol jóval kisebb az esély a szennyezésre. A magyarországi ivóvizekből mindössze nanogrammos mennyiségben mutathatóak ki gyógyszermaradványok, vagyis a gyógyszerhatás eléréséhez százezermillió liter vizet kellene meginni körülbelül.

A víztisztító berendezések

Napjainkban sokan alkalmazzák, viszont nem jelentenek tökéletes megoldást a vízkérdésre. Ezek a készülékek ugyanis nemcsak az esetleges szennyeződéseket, hanem a hasznos ásványi anyagokat és nyomelemeket is kiszűrik. Vagyis ha kizárólag szűrt vizet iszol, akár hiánybetegségek kialakulásával is számolhatsz. A legszerencsésebb tehát, ha ásványvizet és vezetékes vizet is fogyasztasz. Fontosnak, hogy a magyar étkezési szokások (kevés tej és tejtermék fogyasztása) miatt, és különösen a hőség idején fellépő fokozott folyadék és ásványianyag-vesztés miatt a szinte ásványianyag-mentes víz fogyasztása kerülendő. Az ásványi anyagok bevitelére a gyümölcs- és zöldséglevek is megfelelőek, melyek nem csak pótolják a szervezet ásványianyag-veszteségét, hanem szomjunkat is oltják. A felbontott palackos vizet ne tároljuk hűtés nélkül egy-két napnál hosszabb ideig.

Csapvíz kontra Ásványvíz

Az olyan forrásvizet, amelynek összetétele a környező talajvíztől eltér, oldott anyagtartalma az 1000 mg/l-t meghaladja, s különösen valamilyen jellegzetes vegyületet szokatlanul nagy mennyiségben tartalmaz, vagy magasabb hőmérsékletű: ásványvíznek hívjuk.

a szervezet számára megfelelő arányban tartalmazza az ásványi anyagokat

minősége megfelel a 201/2001-es Kormányrendeletben előírtaknak az ivóvíz minőségére vonatkozó határértékek szerepelnek

ez a víz az ivóvízhálózaton keresztül érkezik meg az otthonunkba, így a szállítás, tárolás nehézségeit elkerüljük

nincs üres palack, így környezettudatosabb

mindezekből következik az árbeli különbség, az ásványvíz ára kb. 50 Ft/l –nál kezdődik ezzel szemben az ivóvíz ára 0,30 Ft/l, azaz 1 l ásványvíz árán 150 liter csapi ivóvizet ihatunk.

Tehát ne keseredjünk el, ha elfogy otthon a palackozott vizünk. A tömérdek feldolgozott élelmiszer és tartósítószer mellett a csapvíz fogyasztása a legkisebb problémát jelenthet.

Szerző: Udvari Fanni

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?