A vegán étrend veszélyei
- Dátum: 2019.02.05., 05:58
- Varga Ágnes Kata
- ásványi anyag, csicseriborsó, egészség, életmód, étrend, fehérje, gabona, hús, laktovegetáriánus, növény, pótlás, szénhidrát, szója, tápanyag, táplálék, táplálkozás, tej, tojás, vegán, vegetáriánus, veszély, vitamin, zöldség, zsír
Az egészséggel nem összeegyeztethetetlen sem a vegetáriánus vagy vegán, sem a húst tartalmazó étrend. Minden diétában elhagyunk valamit, aminek a pótlásáról más formában gondoskodunk. Ez akkor is így van, amikor úgy döntünk, hogy elhagyjuk a húst az étrendünkből. A benne található fehérjét szójából, babból, lencséből, csicseriborsóból pótoljuk, illetve tojásból, amennyiben annak fogyasztásáról nem mondunk le. A baj abból származik, ha ezeknek nem nézünk utána, és egyoldalúan kezdünk táplálkozni.

Az is problémához vezethet, ha hirtelen váltásba kezdünk. Ha egyik nap még csülkös pacalt eszünk sült kolbásszal és oldalassal, a másik nap pedig már salátákat, vagy, ahogy a gúnyolódók mondják, köretet körettel. Ez ugyanis felbolygatja a szervezet gördülékeny működését, rossz hatással van az emésztésre, és a vérképet is megváltoztatja. Kiürülhet a szervezetből több értékes anyag is, például a vas, ami vérszegénységhez vezethet. Ezért nagyon fontos, hogy amikor meghozzuk a nagy döntést, és életmódot változtatunk, mindenképpen gondos tervezés mellett tegyük. Megkérdezhetjük egy dietetikus véleményét, de az internet is nagyban tud segíteni, hogy hogyan főzzünk tápanyagban gazdag vegán ételeket.
A vitaminok és fehérjék nem megfelelő pótlása mellett fennállhat az is, hogy túlzásba visszük az ételek körének leszűkítését. Például előfordulhat, hogy java részt csak nyers zöldséget vagy abból készült ételt fogyasztunk. A nyers zöldségek állandó és kizárólagos fogyasztása megterhelő a gyomornak, mert savasítja az egyébként is savas kémhatást.

Csontjaink is megérezhetik a vegán vagy laktovegetáriánus étrendet. Ugyanis a tejből és tejtermékekből származó D-vitamin és kalcium is hozzájárul csontjaink épségéhez. Ha nem akarjuk, hogy gyengébbé és törékenyebbé váljanak, érdemes az interneten utána nézni, mely ételek fogyasztása pótolja a tejből származó ásványi anyagokat, de akár étrendkiegészítők formájában is bevihetjük azokat. A változatos táplálkozás a feltétele minden egészséges étrendnek. Nem zárhatunk ki egy tápanyagcsoportot sem, mert az hosszú távú következményekkel járhat. A zöldségekből és gabonákból álló étrend nem jelent zsír- és szénhidrátmentes táplálkozást. Fontos, hogy a növényi alapú ételeinket továbbra is kellő mennyiségű zsiradékkal és cukorral készítsük el. Sem túlzásba vinni, sem elhanyagolni nem szabad.
A vegán életmód nagyon nagyfokú odafigyelést igényel, de megéri, hiszen nemcsak etikai szempontok alapján fog nagy változást hozni az életedbe, hanem gasztronómiai szempontból is élvezetes lesz.
A legjobb természetes édesítők
 
                            A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.
Vörösbor – Egészség a pohárban
 
                            Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!
Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer
 
                            Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.
A jód szerepe az emberi szervezetben
 
                            Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron
 
                            Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
