Menü

Farsangi ételek

Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, megint szezonális kaja van és enni kell, borzasztó. De mikor volt a mama csörögefánkja és kelt tésztája nélkül farsang? Nos, lehet ezt jól is csinálni! Az biztos, hogy mi magyarok farsangkor is szeretünk sokat és sokfélét enni, mulatni, ünnepelni. Régen a mezőgazdasági munkák szüneteltek, ilyenkor volt a szórakozás, mulatságok ideje, amikor belefért a dőzsölés, hiszen a farsang utolsó napja után elkezdődött a nagyböjt. A farsang a féktelen mulatságok, a bálok és a bőséges lakomák ideje. Az év azon időszaka, mikor mulatozással búcsúztatják a telet, finomságokkal roskadozó asztalokkal, mi magyarok pedig jók vagyunk a szemet gyönyörködtető lakomákban. Rossz hír, hogy kicsit sem diétás, testvérek között sem kalóriaszegény.

Ha ilyenkor nem akarjuk veszni hagyni a január elsején elkezdett diétát, (ami jó esetben még februárban is tart), akkor kímélő ételek között kell válogatnunk.

Együnk meleg leveseket, vagy sült kacsát, pecsenyét párolt káposztával, csökkentsük a szénhidrátot, különösen akkor, ha a zsírbevitelünk magasabb. Nehéz ellenállni a hájas süteményeknek, szalagos fánknak, farsangi édességeknek, így ha meg tudjuk állni, keveset kóstoljunk belőle, ha pedig nem, jobb, ha egy falatot sem kockáztatunk. Farsangi bálokban nem könnyű farkasszemet nézni a terített asztalokkal, ilyenkor az a trükköm, hogy inkább elmegyek táncolni.

A friss és puha szalagos fánkot a mamám mindig porcukorral szórta le és házi sárgabarack lekvárral ettük a kis hokedlin ülve, milyen jól esett! A csörögefánk hegyekben állt a dédi sárga műanyagtáljában, kockás konyharuhával letakarva, emlékszem az édes illat belepte a konyháját. Ma sajnos már meggondolandó, hogy a zsírban sült fehér lisztes, cukros édességre mondok igent, vagy illemből megkóstolt két falat után megköszönöm és más diétás kompromisszumos nassolnivalóval „vígasztalom magam”.

Szerencsére a hagyományos íz világú farsangi fánkot könnyen el lehet készíteni diétás kivitelben, szénhidrátcsökkentett lisztkeverékekkel, cukormentes lekvárokkal. Saját diétás fánkom receptjét szívesen becsempészem a sorok közé: 25dkg szénhidrátcsökkentett liszt kell hozzá, kb. 1,5 dl meleg tej, 2 dkg élesztő, egy teáskanál fruktóz, 3 dkg olvasztott vaj vagy ennél kicsivel kevesebb kókuszzsír, 2 db tojás sárgája. Az élesztőt és fruktózt langyos tejben felfuttatjuk, hozzáteszem a liszt – zsiradék - tojás keverékéhez, szaggatom, majd forró olajban kisütöm. Ez kis adag, kipróbálni jó, de később érdemes a mennyiségeket duplázni. Bármely farsangi mulatságon nagy sikert arat!

Mindenkinek kellemes bálozást, farsangi mulatozást kívánok, a gyermekeknek izgalmas várakozást és készülődést, jó jelmezbált, jelmezes felvonulást az oviban, iskolákban. Az én fiam idén is pókember szeretne lenni. Ja nem is, azt mondja, inkább „star wars”, mert annak van világítós fénykardja. Vagy mi...

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.