Menü

Farsangi ételek

Alig ért véget a karácsony és a szilveszter, megint szezonális kaja van és enni kell, borzasztó. De mikor volt a mama csörögefánkja és kelt tésztája nélkül farsang? Nos, lehet ezt jól is csinálni! Az biztos, hogy mi magyarok farsangkor is szeretünk sokat és sokfélét enni, mulatni, ünnepelni. Régen a mezőgazdasági munkák szüneteltek, ilyenkor volt a szórakozás, mulatságok ideje, amikor belefért a dőzsölés, hiszen a farsang utolsó napja után elkezdődött a nagyböjt. A farsang a féktelen mulatságok, a bálok és a bőséges lakomák ideje. Az év azon időszaka, mikor mulatozással búcsúztatják a telet, finomságokkal roskadozó asztalokkal, mi magyarok pedig jók vagyunk a szemet gyönyörködtető lakomákban. Rossz hír, hogy kicsit sem diétás, testvérek között sem kalóriaszegény.

Ha ilyenkor nem akarjuk veszni hagyni a január elsején elkezdett diétát, (ami jó esetben még februárban is tart), akkor kímélő ételek között kell válogatnunk.

Együnk meleg leveseket, vagy sült kacsát, pecsenyét párolt káposztával, csökkentsük a szénhidrátot, különösen akkor, ha a zsírbevitelünk magasabb. Nehéz ellenállni a hájas süteményeknek, szalagos fánknak, farsangi édességeknek, így ha meg tudjuk állni, keveset kóstoljunk belőle, ha pedig nem, jobb, ha egy falatot sem kockáztatunk. Farsangi bálokban nem könnyű farkasszemet nézni a terített asztalokkal, ilyenkor az a trükköm, hogy inkább elmegyek táncolni.

A friss és puha szalagos fánkot a mamám mindig porcukorral szórta le és házi sárgabarack lekvárral ettük a kis hokedlin ülve, milyen jól esett! A csörögefánk hegyekben állt a dédi sárga műanyagtáljában, kockás konyharuhával letakarva, emlékszem az édes illat belepte a konyháját. Ma sajnos már meggondolandó, hogy a zsírban sült fehér lisztes, cukros édességre mondok igent, vagy illemből megkóstolt két falat után megköszönöm és más diétás kompromisszumos nassolnivalóval „vígasztalom magam”.

Szerencsére a hagyományos íz világú farsangi fánkot könnyen el lehet készíteni diétás kivitelben, szénhidrátcsökkentett lisztkeverékekkel, cukormentes lekvárokkal. Saját diétás fánkom receptjét szívesen becsempészem a sorok közé: 25dkg szénhidrátcsökkentett liszt kell hozzá, kb. 1,5 dl meleg tej, 2 dkg élesztő, egy teáskanál fruktóz, 3 dkg olvasztott vaj vagy ennél kicsivel kevesebb kókuszzsír, 2 db tojás sárgája. Az élesztőt és fruktózt langyos tejben felfuttatjuk, hozzáteszem a liszt – zsiradék - tojás keverékéhez, szaggatom, majd forró olajban kisütöm. Ez kis adag, kipróbálni jó, de később érdemes a mennyiségeket duplázni. Bármely farsangi mulatságon nagy sikert arat!

Mindenkinek kellemes bálozást, farsangi mulatozást kívánok, a gyermekeknek izgalmas várakozást és készülődést, jó jelmezbált, jelmezes felvonulást az oviban, iskolákban. Az én fiam idén is pókember szeretne lenni. Ja nem is, azt mondja, inkább „star wars”, mert annak van világítós fénykardja. Vagy mi...

Ginzeng – Az energiagyökér

A ginzeng egy adaptogén gyógynövény, amely számos jótékony hatással bír, többek között fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességet, csökkenti a stresszt és szorongást, valamint erősíti az immunrendszert. Mit tud ez az energianövényke?

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

A shiitake gomba gyógyhatásai

A shiitake gomba kiemelkedő egészségvédő hatásait Japánban és Kínában több évezreddel ezelőtt felismerték, ezekben az országokban ma is a mindennapi táplálkozás része.

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.