Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek
- Dátum: 2019.02.19., 10:28
- Varga Ágnes Kata
- bazsalikom, bors, borsó, borsóleves, ebéd, édes, este, étel, étkezés, eves, főzés, fűszer, hagyma, hétköznap, íz, köménymagleves, krémleves, liszt, majoranna, olaj, oregánó, rántás, recept, sajt, sajtkrém, sajtkrémleves, snidling, só, szerecsendió, tél, tipp, vacsora, zsiradék
Ami rögtön beugrik bárkinek, ha levesről van szó, az egy jó házi tyúkhúsleves. De ha tovább gondolkodunk, akkor még ilyenek is az eszünkbe jutnak, mint a gulyás, a halászlé, esetleg valamilyen könnyed krémleves. Azok a kevés hozzávalóból álló levesek azonban, melyeket régen gyakran fogyasztottunk, az esetek többségében háttérbe szorulnak. Pedig nem csupán az ünnepnapok ételeit készíthetjük el, néha az egyszerűség épp olyan lenyűgöző.
Édes borsóleves
Nem túl sok hozzávaló szükségeltetik hozzá. Egy kevés zsiradékon megpároljuk a borsót, liszttel pedig besűrítjük és megcukrozzuk. Felengedjük egy kevés vízzel és tejjel, majd kevés petrezselymet vágunk hozzá. Lényegében el is készült, esetleg pirospaprikával és galuskával gazdagíthatjuk. Amellett, hogy rendkívül könnyű étel, hétköznap esti romantikus vacsorára is ideális.

Köménymagleves
Ennek a levesnek a neve magába foglalja lényegében majdnem az egész receptet. Hiszen a köménymagon kívül csak piros paprikára és egy fej egészben hagyott hagymára van szükség. A pirospaprikából és olajból rántást készítünk, amelybe a köménymagot beleszórjuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a hagymát és húsz percig főzzük. Zsemlekockával és petrezselyemmel tálaljuk.
Ennek kibővített változata a tojásleves, mely ugyanezen recept alapján készül, csupán egy kis répa, burgonya, és természetesen a tojás hiányzik még belőle. Fűszerezni lehet egy kis borssal, de önmagában is kellően ízletes. Téli estéken kifejezetten jól esik.
Sajtkrémleves
Bár a krémleveseket sokan nagyon szeretik, a zöldségekből készített változatokat részesítjük előnyben. Pedig egy egyszerű sajtkrémleveshez nem kell más, mint két tömlő sajt (akár ízesített is), víz és fűszerek. Ha még krémesebbé akarjuk tenni, egy vékony rántást is készíthetünk rá lisztből. Fűszerezni ízlés szerint lehet majorannával, bazsalikommal, korianderrel, oregánóval, esetleg snidlinggel, de persze a bors, só és szerecsendió is remekül illik bele. Minden variációja új ízélményt biztosít, ráadásul negyed óra alatt elkészül. Hétköznapokra rendkívül ideális.
A leveseket illetően tehát nem érdemes az egyszerű és olcsó recepteket elhanyagolni, hiszen hétköznapjaink kísérőivé is válhatnak ezek az ételek. Nemcsak spórolunk, de változatos étrendet is biztosítunk magunk és a családunk számára. Ráadásul kikapcsolódást biztosítunk vele, hiszen nem kell órákat a konyhában tölteni ahhoz, hogy ízletes vacsorát varázsoljunk az asztalra.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol
Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.
Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?
Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.
Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka
Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.