Menü

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Ami rögtön beugrik bárkinek, ha levesről van szó, az egy jó házi tyúkhúsleves. De ha tovább gondolkodunk, akkor még ilyenek is az eszünkbe jutnak, mint a gulyás, a halászlé, esetleg valamilyen könnyed krémleves. Azok a kevés hozzávalóból álló levesek azonban, melyeket régen gyakran fogyasztottunk, az esetek többségében háttérbe szorulnak. Pedig nem csupán az ünnepnapok ételeit készíthetjük el, néha az egyszerűség épp olyan lenyűgöző.

Édes borsóleves

Nem túl sok hozzávaló szükségeltetik hozzá. Egy kevés zsiradékon megpároljuk a borsót, liszttel pedig besűrítjük és megcukrozzuk. Felengedjük egy kevés vízzel és tejjel, majd kevés petrezselymet vágunk hozzá. Lényegében el is készült, esetleg pirospaprikával és galuskával gazdagíthatjuk. Amellett, hogy rendkívül könnyű étel, hétköznap esti romantikus vacsorára is ideális.

Köménymagleves

Ennek a levesnek a neve magába foglalja lényegében majdnem az egész receptet. Hiszen a köménymagon kívül csak piros paprikára és egy fej egészben hagyott hagymára van szükség. A pirospaprikából és olajból rántást készítünk, amelybe a köménymagot beleszórjuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a hagymát és húsz percig főzzük. Zsemlekockával és petrezselyemmel tálaljuk.

Ennek kibővített változata a tojásleves, mely ugyanezen recept alapján készül, csupán egy kis répa, burgonya, és természetesen a tojás hiányzik még belőle. Fűszerezni lehet egy kis borssal, de önmagában is kellően ízletes. Téli estéken kifejezetten jól esik.

Sajtkrémleves

Bár a krémleveseket sokan nagyon szeretik, a zöldségekből készített változatokat részesítjük előnyben. Pedig egy egyszerű sajtkrémleveshez nem kell más, mint két tömlő sajt (akár ízesített is), víz és fűszerek. Ha még krémesebbé akarjuk tenni, egy vékony rántást is készíthetünk rá lisztből. Fűszerezni ízlés szerint lehet majorannával, bazsalikommal, korianderrel, oregánóval, esetleg snidlinggel, de persze a bors, só és szerecsendió is remekül illik bele. Minden variációja új ízélményt biztosít, ráadásul negyed óra alatt elkészül. Hétköznapokra rendkívül ideális.

A leveseket illetően tehát nem érdemes az egyszerű és olcsó recepteket elhanyagolni, hiszen hétköznapjaink kísérőivé is válhatnak ezek az ételek. Nemcsak spórolunk, de változatos étrendet is biztosítunk magunk és a családunk számára. Ráadásul kikapcsolódást biztosítunk vele, hiszen nem kell órákat a konyhában tölteni ahhoz, hogy ízletes vacsorát varázsoljunk az asztalra.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.