Menü

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Ami rögtön beugrik bárkinek, ha levesről van szó, az egy jó házi tyúkhúsleves. De ha tovább gondolkodunk, akkor még ilyenek is az eszünkbe jutnak, mint a gulyás, a halászlé, esetleg valamilyen könnyed krémleves. Azok a kevés hozzávalóból álló levesek azonban, melyeket régen gyakran fogyasztottunk, az esetek többségében háttérbe szorulnak. Pedig nem csupán az ünnepnapok ételeit készíthetjük el, néha az egyszerűség épp olyan lenyűgöző.

Édes borsóleves

Nem túl sok hozzávaló szükségeltetik hozzá. Egy kevés zsiradékon megpároljuk a borsót, liszttel pedig besűrítjük és megcukrozzuk. Felengedjük egy kevés vízzel és tejjel, majd kevés petrezselymet vágunk hozzá. Lényegében el is készült, esetleg pirospaprikával és galuskával gazdagíthatjuk. Amellett, hogy rendkívül könnyű étel, hétköznap esti romantikus vacsorára is ideális.

Köménymagleves

Ennek a levesnek a neve magába foglalja lényegében majdnem az egész receptet. Hiszen a köménymagon kívül csak piros paprikára és egy fej egészben hagyott hagymára van szükség. A pirospaprikából és olajból rántást készítünk, amelybe a köménymagot beleszórjuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a hagymát és húsz percig főzzük. Zsemlekockával és petrezselyemmel tálaljuk.

Ennek kibővített változata a tojásleves, mely ugyanezen recept alapján készül, csupán egy kis répa, burgonya, és természetesen a tojás hiányzik még belőle. Fűszerezni lehet egy kis borssal, de önmagában is kellően ízletes. Téli estéken kifejezetten jól esik.

Sajtkrémleves

Bár a krémleveseket sokan nagyon szeretik, a zöldségekből készített változatokat részesítjük előnyben. Pedig egy egyszerű sajtkrémleveshez nem kell más, mint két tömlő sajt (akár ízesített is), víz és fűszerek. Ha még krémesebbé akarjuk tenni, egy vékony rántást is készíthetünk rá lisztből. Fűszerezni ízlés szerint lehet majorannával, bazsalikommal, korianderrel, oregánóval, esetleg snidlinggel, de persze a bors, só és szerecsendió is remekül illik bele. Minden variációja új ízélményt biztosít, ráadásul negyed óra alatt elkészül. Hétköznapokra rendkívül ideális.

A leveseket illetően tehát nem érdemes az egyszerű és olcsó recepteket elhanyagolni, hiszen hétköznapjaink kísérőivé is válhatnak ezek az ételek. Nemcsak spórolunk, de változatos étrendet is biztosítunk magunk és a családunk számára. Ráadásul kikapcsolódást biztosítunk vele, hiszen nem kell órákat a konyhában tölteni ahhoz, hogy ízletes vacsorát varázsoljunk az asztalra.

Ezt együk szaloncukor meg süti helyett

A múlt cikkünkben alternatívákat kerestünk egészséges szaloncukorra, most azonban szaloncukor és sütemény helyetti nyalánkságokra keresünk ötleteket.

Szarkopénia - Izomerő- és izomtömegvesztés a kor előrehaladtával

Míg az oszteoporózis a mozgás passzív résztvevőit, a csontokat, úgy a szarkopénia a mozgásban aktívan résztvevő izmokat érinti. A kor előrehaladtával megjelenő izomerő és izomtömeg csökkenést (szarkopéniát) szintén sokak tapasztalják a 65-70 éves, illetve ennél idősebbek körében. Azt viszont kevesen tudják, hogy napjainkban már ez a folyamat is lassítható, megfelelő diétával és rendszeres testmozgással.

A tömegnövelő étrend alapjai

Sokan ott hibázzák el ezt az egészet, hogy nem tudják, hogyan kell olyan környezetet teremteni a szervezetben, ami lehetővé teszi egyáltalán a növekedést. Elkezdenek tömegnövelőt szedni a semmire, aztán csak csodálkoznak, hogy nem történik semmi. Miért?

Mire jó a méhviasz?

A természetes alapanyagok használata évezredekre nyúlik vissza, hiszen a régmúltban nem voltak azok a laboratóriumok és ezt követően gyárak által előállított szintetikus anyagok, mint manapság. Pont egy ilyen ősanyag a méhviasz is, melynek felhasználási módja is igen sokrétű.

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).