Menü

Levesek – amelyek lehetnének népszerűbbek

Ami rögtön beugrik bárkinek, ha levesről van szó, az egy jó házi tyúkhúsleves. De ha tovább gondolkodunk, akkor még ilyenek is az eszünkbe jutnak, mint a gulyás, a halászlé, esetleg valamilyen könnyed krémleves. Azok a kevés hozzávalóból álló levesek azonban, melyeket régen gyakran fogyasztottunk, az esetek többségében háttérbe szorulnak. Pedig nem csupán az ünnepnapok ételeit készíthetjük el, néha az egyszerűség épp olyan lenyűgöző.

Édes borsóleves

Nem túl sok hozzávaló szükségeltetik hozzá. Egy kevés zsiradékon megpároljuk a borsót, liszttel pedig besűrítjük és megcukrozzuk. Felengedjük egy kevés vízzel és tejjel, majd kevés petrezselymet vágunk hozzá. Lényegében el is készült, esetleg pirospaprikával és galuskával gazdagíthatjuk. Amellett, hogy rendkívül könnyű étel, hétköznap esti romantikus vacsorára is ideális.

Köménymagleves

Ennek a levesnek a neve magába foglalja lényegében majdnem az egész receptet. Hiszen a köménymagon kívül csak piros paprikára és egy fej egészben hagyott hagymára van szükség. A pirospaprikából és olajból rántást készítünk, amelybe a köménymagot beleszórjuk, felöntjük vízzel, hozzáadjuk a hagymát és húsz percig főzzük. Zsemlekockával és petrezselyemmel tálaljuk.

Ennek kibővített változata a tojásleves, mely ugyanezen recept alapján készül, csupán egy kis répa, burgonya, és természetesen a tojás hiányzik még belőle. Fűszerezni lehet egy kis borssal, de önmagában is kellően ízletes. Téli estéken kifejezetten jól esik.

Sajtkrémleves

Bár a krémleveseket sokan nagyon szeretik, a zöldségekből készített változatokat részesítjük előnyben. Pedig egy egyszerű sajtkrémleveshez nem kell más, mint két tömlő sajt (akár ízesített is), víz és fűszerek. Ha még krémesebbé akarjuk tenni, egy vékony rántást is készíthetünk rá lisztből. Fűszerezni ízlés szerint lehet majorannával, bazsalikommal, korianderrel, oregánóval, esetleg snidlinggel, de persze a bors, só és szerecsendió is remekül illik bele. Minden variációja új ízélményt biztosít, ráadásul negyed óra alatt elkészül. Hétköznapokra rendkívül ideális.

A leveseket illetően tehát nem érdemes az egyszerű és olcsó recepteket elhanyagolni, hiszen hétköznapjaink kísérőivé is válhatnak ezek az ételek. Nemcsak spórolunk, de változatos étrendet is biztosítunk magunk és a családunk számára. Ráadásul kikapcsolódást biztosítunk vele, hiszen nem kell órákat a konyhában tölteni ahhoz, hogy ízletes vacsorát varázsoljunk az asztalra.

Sok magnéziumot tartalmazó ételeink

Tudjuk, hogy magnézium nélkül nem tudunk élni, hiányát ételekkel is tudjuk pótolni. Nézzük, hogy mik ezek.

Színkavalkád a tányéron

Elsőre nem is gondolnánk, hogy a hozzávalók és az ételünk színei befolyásoló tényezők lehetnek abban, hogy mit fogyasztunk el szívesen, pedig ez pontosan így van. Minden főbb színhez tartozik egy étkezés szempontjából fontos jelentés.

A sok sófogyasztás következményei

A sófogyasztás mértéke valóban jelentős hatással van az egészségünkre, és érdemes komolyan venni a sóbevitel csökkentésére vonatkozó ajánlásokat. Az alábbiakban összefoglalom a túlzott sófogyasztás következményeit, valamint néhány javaslatot adok a sóbevitel csökkentésére.

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

Mivel helyettesítsük a cukrot?

A legtöbb fogyókúra és diéta ajánlja, hogy a lehető legkevesebb cukrot fogyasszuk, ha szeretnénk elérni a kívánt hatást. Milyen alternatívák vannak azonban arra, hogy élvezhessük az édes ízeket, de ne is legyen káros számunkra?