Menü

A túró szuperegészséges hatásai

A túró számos vitaminban, ásványi anyagban bővelkedik, diétát is felpörgeti. Továbbá probiotikus élelmiszer, amely fokozza a szervezet védekezőképességét, csillapítja a lázat és a bélflórára is pozitív hatást gyakorol.

Fehérjeforrás

A napi fehérjebevitelt nem csak a fehérje porokkal lehet bevinni, hanem a túróval is. A túró kiváló kalcium forrás a magas proteintartalma mellettki, amire a szervezetnek feltétlenül szüksége van. Emellett segíti izmok munkáját is, gátolja a zsírsejtek növekedését, illetve a szálkásítást is beindítja.

Vitaminokban gazdag

A túróban található A-vitamin a növekedéshez és az immunrendszer működéséhez nélkülözhetetlen. A komplex-B-vitaminok pedig kiválóan hatnak az agy fejlődésére, az anyagcserére és a koleszterinszint csökkentésére.

Szorongásgátló

A túróban lévő kálium enyhíti a szorongást, vérnyomásszabályozó, valamint az agyműködésre is pozitív hatást gyakorol. Egy nehéz, erőt próbáló vizsga előtt érdemes enni kb 100grammot belőle.

Antioxidánsban bővelkedik

Szelénben gazdag szelénben, amely csökkenti a rák kialakulásának kockázatát, és védi a sejteket. A túró mérsékelt mennyiségű fogyasztásával ugyanis megelőzhető egy komoly szívroham. Segít a vércukor szint fenntartásában, amely a magas magnéziumtartalmának köszönhető.

Diétás ételek királya

A benne lévő tejsavó gyorsan felszívódik, ezáltal felpörgeti az anyagcserét. A sovány túróban kevés a szénhidrát,de ami még ennél is jobb benne, hogy megunhatatlan. Én személy szerint sztíviával szoktam édesíteni, amely egészséges, természetes édesítőszer.

Epres túró torta a fogyókúrázóknak is jó.

Hozzávalók:

750 g sovány túró

660 g joghurt (2 nagy pohár)

500 g eper

1 citromból nyert citromhéj

0.25 citromból nyert citromlé

35 g zselatin (2 és fél kis csomag)

1 ek vanília kivonat

5 ek xilit

45 csepp folyékony édesítőszer (3 teáskanálnyi)

1 csipet só

5 ek erythritol

Tetszés szerint édesíthetjük bármivel, annak mennyiségét is ízlés szerint variálhatjuk attól függően, ki mennyire szereti az édes ízt. Eper helyett pedig akár használhatunk más gyümölcsöt is (málna, áfolya, meggy, stb)

Elkészítés:

A zselatint keverjük el az egyik pohár joghurttal, a nyírfacukorral és az eritrittel, addig melegítsük,folyamatos kevergetés mellett, amíg fel nem oldódik benne. Vigyázzunk nehogy felforraljuk!

Tegyük félre kicsit hűlni a zselatinos joghurtot, közben mossuk meg, és vágjuk kis kockákra az epret (pár szemet félretehetünk díszítéshez).

A túrót törjük össze, és keverjük össze az eperrel, a másik pohár joghurttal, a citrom levével és héjával, a vaníliával, egy csipet sóval és a folyékony édesítővel. Tetszés szerint édesíthetjük mással is, én szeretek kombinálni többféle édesítőt, hogy ne érződjön ki egyiknek sem a jellegzetes íze, a lehető leginkább hasonlítson a cukorra.

Miután kicsit lehűlt a zselatinos joghurt, kezd kocsonyásodni, gyorsan keverjük azt is bele a többi hozzávalóhoz, és öntsük egy hideg vízzel kiöblített tortaformába, tálba vagy akár őzgerinc formába. Ez elég nagy adag, egy 26 cm-es tortaformához elegendő.

Tegyük hűtőbe legalább 4 órára, de lehetőleg egy éjszakára. Tálalás előtt egy késsel óvatosan lazítsuk fel körbe a tortaforma oldalát, tegyünk rá egy tányért vagy tálcát, fordítsuk fejjel lefelé, és ütögessük meg, hogy kijöjjön a formából. Ha nem sikerül, próbálhatjuk meg melegvízbe mártani a tortaformát.

Szerző: Udvari Fanni

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.