Menü

Lépcsőfokok a táplálkozási piramis legmagasabb szintjéhez

A táplálkozási piramis csíkjai szélesebbek az alján, és keskenyebbek a tetején. Ez azt jelzi, hogy nem minden étel ugyanolyan értékkel bír. Vigyünk véghez minden héten újabb egészséges változtatásokat, és így lassan elérkezünk az életmód piramis csúcsára! Ne legyünk türelmetlenek magunkkal szemben és ne akarjunk kis idő alatt drasztikus változást elérni. Sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, zsírszegény tejterméket, sovány húst, babot fogyasztunk, és kevesebb finomított lisztből készült terméket, teljes tejet, sajtot, hamburgert és cukros üdítőt fogyasszunk.

Mozogjunk rendszeresen!

A mozgás lehet bármilyen, ami edzésben tart: edzőtermi, otthoni torna, futás, jogging, tánc, spinning, és még sorolhatnám, de már az is sokat számít, ha nem a sétálást a választjuk tömegközlekedés helyett. Lift helyett gyalogolunk, és két lábunkon sétálunk el a boltba. Aktívnak maradni azzal is lehet, ha gyakran kertészkedünk, a lényeg, hogy mozogjunk, és ne tespedjünk benn a tv előtt! A táplálkozási piramis arra is felhívja a figyelmet, hogy nem minden étkezési terv megfelelő minden ember számára!Az egészséges táplálkozás a folyadékbevitel mennyiségén áll vagy bukik. Az anyagcseréd csak akkor működhet tökéletesen, ha naponta minimum 1,5 litert iszol.

1. és 2. szint

Zöldség-, gyümölcs- és gabonafélék, teljes kiőrlésű pékáruk

A magához vett táplálékmennyiség majdnem háromnegyede ezekből az élelmiszercsoportokból kell, hogy összeálljon. Minden egyes nap 5 kis adag (1 maréknyi) friss gyümölcsöt és zöldséget kell elfogyasztani a fogásokhoz. Emellett fontos teljes kiőrlésű pékárut, rizst, gabona- és tésztaféléket is napi rendszerességgel enni.

3. szint

Húsfélék, tejtermékek, növényi olajok

Napi 10-15 g növényi olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj) bőven elég – egyes táplálkozási ajánlások már ezt az összetevőt is a piramis csúcsára sorolják! A mértéktartás a vajra és a margarinra is érvényes (15-30 g). A tojás, a tejtermékek, a húsfélék, a felvágottak és a halak együttesen a bevitt táplálék egynegyedét tehetik ki. A napi étrendbe kell tartoznia a tejnek, a joghurtnak (összesen 200-250 g), a kefirnek, és persze a sajtnak (naponta max. 5 dkg) is, ezek esetében válaszd a zsírszegény fajtát! Vörös húsokat és zsíros sajtokat csak nagyon ritkán fogyassz!

4. szint

Édességek és alkohol

Néha-néha megengedett pár kocka étcsokoládé vagy 1 szelet torta, de nem rendszeresen. Manapság számos recept van egy egészséges nasi elkészítéséhez. Az amerikaiak többsége nem tudta, mi a teljes kiőrlésű gabona, és az lett a vége, hogy túlságosan sok fehér kenyeret, tésztát fogyasztottak. A mai táplálkozási piramis ezt a problémát kiküszöböli világos utasításaival. A gabonafogyasztás legalább felének kell teljes kiőrlésű fajtából lennie. Ezek közé tartoznak a zabételek, a teljes kiőrlésű kenyér és péksütemények, a barna rizs és teljes kiőrlésű gabonafélék. Például, egy tál zabpehely reggelire már ki is elégítette a napi adagot.

A zöldségek esetében, ha eszünk egy kis tál salátát az ebédhez és vacsorához, az 4 adag zöldség naponta. Még félcsészényi valami más zöldségből, és teljesítve a napi elvárás. Reggelire érdemes teljes narancslevet inni, egy almát és egy narancsot uzsonnaként elfogyasztani és ezzel megvan a napi előírt gyümölcsfogyasztás.

A táplálkozási piramis célja, hogy útmutatást adjon az ételek kiválasztásában, amelyek illeszkednek a rohangálós mindennapjainkhoz. Továbbá arra késztet, hogy figyeljünk a napi adagjainkra, és mozogjunk minél gyakrabban!

Szerző: Udvari Fanni

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Forróság, fény és fáradtság – Hogyan küzdjünk meg a nyári álmatlansággal?

Sokaknak ismerős lehet az az érzés, amikor fekszünk az ágyban, nézzük a plafont, a percek egyre csak telnek, és nem tudunk elaludni. A frusztráció nő, az óra ketyeg, és másnap fontos feladatok várnak ránk. A tartós meleg, a világos hajnalok és a felborult napirend miatt egyre többen küzdünk alvási nehézségekkel. A probléma nem egyéni panasz, hanem széles körű jelenség, amely mögött biológiai, környezeti és életmódbeli tényezők is állnak.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Hipermnézia – amikor nincs olyan, hogy elfelejted

Talán már mindenki járt úgy, hogy elfelejtett valamit, mert esetleg sok más dolga volt. A hipermnéziások nem tudnak felejteni még akkor sem, ha szeretnének.

Villámlás és mennydörgés – tudod, mit kell tenned?

Mindenki találkozott már olyan viharral, ami hangos dörgéssel és villámlással járt, de vajon mindenki tudja e, hogy ilyenkor mit kell tenni?