Lépcsőfokok a táplálkozási piramis legmagasabb szintjéhez
- Dátum: 2019.03.04., 17:15
- Udvari Fanni
- életmód, fittség, harmónia, piramis, sport, szervezet, táplálkozás
A táplálkozási piramis csíkjai szélesebbek az alján, és keskenyebbek a tetején. Ez azt jelzi, hogy nem minden étel ugyanolyan értékkel bír. Vigyünk véghez minden héten újabb egészséges változtatásokat, és így lassan elérkezünk az életmód piramis csúcsára! Ne legyünk türelmetlenek magunkkal szemben és ne akarjunk kis idő alatt drasztikus változást elérni. Sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, zsírszegény tejterméket, sovány húst, babot fogyasztunk, és kevesebb finomított lisztből készült terméket, teljes tejet, sajtot, hamburgert és cukros üdítőt fogyasszunk.

Mozogjunk rendszeresen!
A mozgás lehet bármilyen, ami edzésben tart: edzőtermi, otthoni torna, futás, jogging, tánc, spinning, és még sorolhatnám, de már az is sokat számít, ha nem a sétálást a választjuk tömegközlekedés helyett. Lift helyett gyalogolunk, és két lábunkon sétálunk el a boltba. Aktívnak maradni azzal is lehet, ha gyakran kertészkedünk, a lényeg, hogy mozogjunk, és ne tespedjünk benn a tv előtt! A táplálkozási piramis arra is felhívja a figyelmet, hogy nem minden étkezési terv megfelelő minden ember számára!Az egészséges táplálkozás a folyadékbevitel mennyiségén áll vagy bukik. Az anyagcseréd csak akkor működhet tökéletesen, ha naponta minimum 1,5 litert iszol.
1. és 2. szint
Zöldség-, gyümölcs- és gabonafélék, teljes kiőrlésű pékáruk
A magához vett táplálékmennyiség majdnem háromnegyede ezekből az élelmiszercsoportokból kell, hogy összeálljon. Minden egyes nap 5 kis adag (1 maréknyi) friss gyümölcsöt és zöldséget kell elfogyasztani a fogásokhoz. Emellett fontos teljes kiőrlésű pékárut, rizst, gabona- és tésztaféléket is napi rendszerességgel enni.

3. szint
Húsfélék, tejtermékek, növényi olajok
Napi 10-15 g növényi olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj) bőven elég – egyes táplálkozási ajánlások már ezt az összetevőt is a piramis csúcsára sorolják! A mértéktartás a vajra és a margarinra is érvényes (15-30 g). A tojás, a tejtermékek, a húsfélék, a felvágottak és a halak együttesen a bevitt táplálék egynegyedét tehetik ki. A napi étrendbe kell tartoznia a tejnek, a joghurtnak (összesen 200-250 g), a kefirnek, és persze a sajtnak (naponta max. 5 dkg) is, ezek esetében válaszd a zsírszegény fajtát! Vörös húsokat és zsíros sajtokat csak nagyon ritkán fogyassz!
4. szint
Édességek és alkohol
Néha-néha megengedett pár kocka étcsokoládé vagy 1 szelet torta, de nem rendszeresen. Manapság számos recept van egy egészséges nasi elkészítéséhez. Az amerikaiak többsége nem tudta, mi a teljes kiőrlésű gabona, és az lett a vége, hogy túlságosan sok fehér kenyeret, tésztát fogyasztottak. A mai táplálkozási piramis ezt a problémát kiküszöböli világos utasításaival. A gabonafogyasztás legalább felének kell teljes kiőrlésű fajtából lennie. Ezek közé tartoznak a zabételek, a teljes kiőrlésű kenyér és péksütemények, a barna rizs és teljes kiőrlésű gabonafélék. Például, egy tál zabpehely reggelire már ki is elégítette a napi adagot.

A zöldségek esetében, ha eszünk egy kis tál salátát az ebédhez és vacsorához, az 4 adag zöldség naponta. Még félcsészényi valami más zöldségből, és teljesítve a napi elvárás. Reggelire érdemes teljes narancslevet inni, egy almát és egy narancsot uzsonnaként elfogyasztani és ezzel megvan a napi előírt gyümölcsfogyasztás.
A táplálkozási piramis célja, hogy útmutatást adjon az ételek kiválasztásában, amelyek illeszkednek a rohangálós mindennapjainkhoz. Továbbá arra késztet, hogy figyeljünk a napi adagjainkra, és mozogjunk minél gyakrabban!
Szerző: Udvari Fanni
Furcsa betegségek, amikor a test különös üzeneteket küld
Az emberi szervezet bonyolult rendszer, amelyben számtalan folyamat zajlik egyszerre. Sok betegség jól ismert, könnyen felismerhető, és hétköznapi jelenségnek számít. Léteznek azonban olyan ritka, különös vagy éppen megdöbbentő kórképek, amelyek szinte már a hihetetlenség határát súrolják. Ezek a furcsa betegségek nem csupán orvosi ritkaságok, hanem bepillantást engednek abba, mennyire sokféle módon képes a testünk reagálni, alkalmazkodni vagy éppen hibásan működni.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.
Skarlát, a vörös gyermekbetegség
Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.
Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez
Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.
Miért fordul egyre több sportoló a jógához?
A modern sport világában egyre több profi és amatőr sportoló fedezi fel a jóga sokoldalú előnyeit. Bár korábban gyakran csak kiegészítő mozgásformaként tekintettek rá, mára bizonyított, hogy a jóga olyan fizikai és mentális támogatást nyújt, amely közvetlenül hozzájárul a teljesítmény növeléséhez, a regeneráció gyorsításához és a sérülések megelőzéséhez.