Menü

Lépcsőfokok a táplálkozási piramis legmagasabb szintjéhez

A táplálkozási piramis csíkjai szélesebbek az alján, és keskenyebbek a tetején. Ez azt jelzi, hogy nem minden étel ugyanolyan értékkel bír. Vigyünk véghez minden héten újabb egészséges változtatásokat, és így lassan elérkezünk az életmód piramis csúcsára! Ne legyünk türelmetlenek magunkkal szemben és ne akarjunk kis idő alatt drasztikus változást elérni. Sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, zsírszegény tejterméket, sovány húst, babot fogyasztunk, és kevesebb finomított lisztből készült terméket, teljes tejet, sajtot, hamburgert és cukros üdítőt fogyasszunk.

Mozogjunk rendszeresen!

A mozgás lehet bármilyen, ami edzésben tart: edzőtermi, otthoni torna, futás, jogging, tánc, spinning, és még sorolhatnám, de már az is sokat számít, ha nem a sétálást a választjuk tömegközlekedés helyett. Lift helyett gyalogolunk, és két lábunkon sétálunk el a boltba. Aktívnak maradni azzal is lehet, ha gyakran kertészkedünk, a lényeg, hogy mozogjunk, és ne tespedjünk benn a tv előtt! A táplálkozási piramis arra is felhívja a figyelmet, hogy nem minden étkezési terv megfelelő minden ember számára!Az egészséges táplálkozás a folyadékbevitel mennyiségén áll vagy bukik. Az anyagcseréd csak akkor működhet tökéletesen, ha naponta minimum 1,5 litert iszol.

1. és 2. szint

Zöldség-, gyümölcs- és gabonafélék, teljes kiőrlésű pékáruk

A magához vett táplálékmennyiség majdnem háromnegyede ezekből az élelmiszercsoportokból kell, hogy összeálljon. Minden egyes nap 5 kis adag (1 maréknyi) friss gyümölcsöt és zöldséget kell elfogyasztani a fogásokhoz. Emellett fontos teljes kiőrlésű pékárut, rizst, gabona- és tésztaféléket is napi rendszerességgel enni.

3. szint

Húsfélék, tejtermékek, növényi olajok

Napi 10-15 g növényi olaj (pl. olíva- vagy napraforgóolaj) bőven elég – egyes táplálkozási ajánlások már ezt az összetevőt is a piramis csúcsára sorolják! A mértéktartás a vajra és a margarinra is érvényes (15-30 g). A tojás, a tejtermékek, a húsfélék, a felvágottak és a halak együttesen a bevitt táplálék egynegyedét tehetik ki. A napi étrendbe kell tartoznia a tejnek, a joghurtnak (összesen 200-250 g), a kefirnek, és persze a sajtnak (naponta max. 5 dkg) is, ezek esetében válaszd a zsírszegény fajtát! Vörös húsokat és zsíros sajtokat csak nagyon ritkán fogyassz!

4. szint

Édességek és alkohol

Néha-néha megengedett pár kocka étcsokoládé vagy 1 szelet torta, de nem rendszeresen. Manapság számos recept van egy egészséges nasi elkészítéséhez. Az amerikaiak többsége nem tudta, mi a teljes kiőrlésű gabona, és az lett a vége, hogy túlságosan sok fehér kenyeret, tésztát fogyasztottak. A mai táplálkozási piramis ezt a problémát kiküszöböli világos utasításaival. A gabonafogyasztás legalább felének kell teljes kiőrlésű fajtából lennie. Ezek közé tartoznak a zabételek, a teljes kiőrlésű kenyér és péksütemények, a barna rizs és teljes kiőrlésű gabonafélék. Például, egy tál zabpehely reggelire már ki is elégítette a napi adagot.

A zöldségek esetében, ha eszünk egy kis tál salátát az ebédhez és vacsorához, az 4 adag zöldség naponta. Még félcsészényi valami más zöldségből, és teljesítve a napi elvárás. Reggelire érdemes teljes narancslevet inni, egy almát és egy narancsot uzsonnaként elfogyasztani és ezzel megvan a napi előírt gyümölcsfogyasztás.

A táplálkozási piramis célja, hogy útmutatást adjon az ételek kiválasztásában, amelyek illeszkednek a rohangálós mindennapjainkhoz. Továbbá arra késztet, hogy figyeljünk a napi adagjainkra, és mozogjunk minél gyakrabban!

Szerző: Udvari Fanni

Gyors és egyszerű gyógymód orrdugulás ellen

Légzési nehézségek, nyomásérzés, orrfájdalom – igen, ez mindenképp eldugult orrnak tűnik! De ne aggódj, azért vagyunk itt, hogy segítsünk. Függetlenül attól, hogy allergiától vagy megfázástól szenvedsz, az orrdugulás nem egy kellemes tapasztalat. Megosztunk hát veled gyors és egyszerű házi praktikát, illetve néhány tippet bedugult orr ellen.

A vércukormérés fontossága

Miért és mikor kell megmérni a vércukrot? A cukorbetegek többségének állapota diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával egyensúlyban tartható, de az inzulinos kezelésre szoruló betegek nagy részének szükséges a rendszeres vércukormérés.

Lázcsillapítás természetesen

Míg korábban azt tartották, hogy lázcsillapításra csak 38 fok feletti testhőmérsékletnél van szükség, ma már az az általánosan elfogadott, hogy nem a testhő magassága a lényeg, hanem az, hogy hogyan viseli a beteg a lázat. A lázcsillapítás tehát tulajdonképpen a közérzet javítására szolgál. Ha nem szeretnél gyógyszert bevenni, mutatjuk, milyen természetes módszerekkel csillapíthatod a lázad.

Lumbágó kezelése, tünetei és kialakulásának okai

Aligha van olyan ember, aki életében sohasem találkozott a kínzó, deréktáji fájdalommal - legalább rokonai körében. Gyakorisága az életkor előrehaladtával általában fokozódik. A 30-60 évesek között előfordulási gyakorisága mindkét nemnél 60-80 százalék körül van.

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.