Tavaszváró egészséges, ínyenc falatok
- Dátum: 2019.03.28., 05:41
- Udvari Fanni
- egészség, étkezés, főzés, konyha, medvehagyma, recept, tavasz, újhagyma, zabpehely, zöldborsó
Egyre jobban vártuk, hogy rügyet bontsanak a fák, elődugják fejüket az első virágok! Jó hír, hogy a madarak már másképp dalolnak, hívogatják a tavaszt, érzik a jelenlétét. Tavaszváró ételekkel talán mi is a konyhánkba varázsolhatjuk ezt a varázslatos évszakot.
Medvehagymás töltött karalábé
Számomra a töltött karalábé az egyik leginkább tavaszi étel, igazán csak a zsenge primőr karalábéból jó, így csak ebben az évszakban készítem.
Hozzávalók:
4 karalábé
10 dkg rizs
50 dkg sertés vagy borjúhús darálva
egy fej hagyma
egy csokor petrezselyem
egy tojás
8-10 nagyobb levél medvehagyma
só, bors
5 dkg vaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 evőkanál liszt
Elkészítés:
Először a tölteléket készítem el, ehhez a rizst sós vízben megfőzöm, kihűtöm. A hagymát apróra vágom, egy evőkanál olajon megfonnyasztom, belekeverek fél csokor aprított petrezselymet. A darált húst a rizzsel, párolt hagymával, a tojással, sóval, borssal összedolgozom. A karalábékat jó esetben karalábévájóval, ha ez nincs kiskanállal –kivájom, a húsos masszával púposra töltöm. A maradék tölteléket medvehagyma levélbe tekerem. Mély lábosban a vajat megolvasztom, rádobom a kivájt karalábéforgácsot, ráültetem a töltött karalábékat, a medvehagymás töltelékeket is beleteszem és 3-4 dl vízzel felöntve fedő alatt puhára párolom. Ekkor mindent kiveszek a fazékból, hogy csak a párolólé maradjon, ezt pedig a tejföllel, tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Rászórom a maradék petrezselymet, és mártás sűrűségűre forralom, visszahelyezve a karalábékat és a töltelékeket. Sós vízben főtt krumplival tálalom.
Újhagymás házi krémsajt
Nagyon egyszerűen előállítható kenyérrevaló, ami tökéletesen helyettesíti a boltban kapható szendvicskrémeket, adalékanyagot nem tartalmaz és persze isteni finom. Természetesen bármivel ízesíthető, nemcsak újhagymával.
Hozzávalók:
2 nagy pohár natúr joghurt
só
4-5 szál újhagyma
Elkészítés:
A krémsajt elkészítéséhez kb. két napra van szükség, ez a joghurt fajtájától is függ. Egy sűrű szövésű szitát kibélelek egy többrét hajtott pamut konyharuhával vagy pelenkával, aláteszek egy mély tálat, amibe csöpöghet a savó, majd a szűrőbe öntöm a joghurtot. Az egész alkalmatosságot kb. két napra beállítom a hűtőbe, ennyi kell ahhoz, hogy a joghurtból krémsajt-szerű dolog legyen. Ekkor kiveszem, tárolóedénybe kanalazom, ízesítem sóval, meg amivel szeretném. Készült már borsos, chilis-borsos, medvehagymás, most meg újhagymás, de bármilyen változatban el lehet képzelni. A lecsepegő savót nem öntöm ki, állítólag egészséges, meg kell inni. A krémsajt jól záródó műanyag dobozban simán eláll két hétig, de azért ennél hamarabb el szokott fogyni, legalábbis nálunk.
Zöldborsós- zabpelyhes lepényke
Hozzávalók:
10 dkg zabpehely
10 dkg zöldborsó
1 fej kisebb vöröshagyma
kb. 1 cm-es darab gyömbér
1 mk római kömény
1 mk csilipehely
1 ek korianderzöld
só (ízlés szerint)
2 dl laktózmentes tej
1 ek olívaolaj
Elkészítés:
A zabpelyhet aprítóval vagy kávédarálóval megőröljük, hogy lisztes állagú legyen. A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd leszűrjük, és kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt vöröshagymát és gyömbért, a római köményt, a csilipelyhet, a korianderzöldet, ízlés szerint sót és a tej et, majd összeturmixoljuk. Majd hozzáadjuk a zabpehelylisztet, alaposan összekeverjük, majd hagyjuk legalább fél órát állni, hogy felszívja a nedvességet (sűrűbb masszát kell kapnunk.) Egy teflonos palacsintasütőt megspriccelünk olajjal, majd a masszából kisebb halmokat kanalazunk bele, és kicsit elsimítjuk a kanállal, hogy vékonyabb legyen. Ezután kisebb lángon, szép lassan megsütjük mind a két oldalát. Sütés közben egy szélesebb spatulával óvatosan alányúlunk, és egy határozott mozdulattal fordítjuk át.
szerző: Udvari Fanni
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.