Menü

Tavaszváró egészséges, ínyenc falatok

Egyre jobban vártuk, hogy rügyet bontsanak a fák, elődugják fejüket az első virágok! Jó hír, hogy a madarak már másképp dalolnak, hívogatják a tavaszt, érzik a jelenlétét. Tavaszváró ételekkel talán mi is a konyhánkba varázsolhatjuk ezt a varázslatos évszakot.

Medvehagymás töltött karalábé

Számomra a töltött karalábé az egyik leginkább tavaszi étel, igazán csak a zsenge primőr karalábéból jó, így csak ebben az évszakban készítem.

Hozzávalók:

4 karalábé

10 dkg rizs

50 dkg sertés vagy borjúhús darálva

egy fej hagyma

egy csokor petrezselyem

egy tojás

8-10 nagyobb levél medvehagyma

só, bors

5 dkg vaj

2 dl tejföl

1 dl tejszín

2 evőkanál liszt

Elkészítés:

Először a tölteléket készítem el, ehhez a rizst sós vízben megfőzöm, kihűtöm. A hagymát apróra vágom, egy evőkanál olajon megfonnyasztom, belekeverek fél csokor aprított petrezselymet. A darált húst a rizzsel, párolt hagymával, a tojással, sóval, borssal összedolgozom. A karalábékat jó esetben karalábévájóval, ha ez nincs kiskanállal –kivájom, a húsos masszával púposra töltöm. A maradék tölteléket medvehagyma levélbe tekerem. Mély lábosban a vajat megolvasztom, rádobom a kivájt karalábéforgácsot, ráültetem a töltött karalábékat, a medvehagymás töltelékeket is beleteszem és 3-4 dl vízzel felöntve fedő alatt puhára párolom. Ekkor mindent kiveszek a fazékból, hogy csak a párolólé maradjon, ezt pedig a tejföllel, tejszínnel elkevert liszttel behabarom. Rászórom a maradék petrezselymet, és mártás sűrűségűre forralom, visszahelyezve a karalábékat és a töltelékeket. Sós vízben főtt krumplival tálalom.

Újhagymás házi krémsajt

Nagyon egyszerűen előállítható kenyérrevaló, ami tökéletesen helyettesíti a boltban kapható szendvicskrémeket, adalékanyagot nem tartalmaz és persze isteni finom. Természetesen bármivel ízesíthető, nemcsak újhagymával.

Hozzávalók:

2 nagy pohár natúr joghurt

4-5 szál újhagyma

Elkészítés:

A krémsajt elkészítéséhez kb. két napra van szükség, ez a joghurt fajtájától is függ. Egy sűrű szövésű szitát kibélelek egy többrét hajtott pamut konyharuhával vagy pelenkával, aláteszek egy mély tálat, amibe csöpöghet a savó, majd a szűrőbe öntöm a joghurtot. Az egész alkalmatosságot kb. két napra beállítom a hűtőbe, ennyi kell ahhoz, hogy a joghurtból krémsajt-szerű dolog legyen. Ekkor kiveszem, tárolóedénybe kanalazom, ízesítem sóval, meg amivel szeretném. Készült már borsos, chilis-borsos, medvehagymás, most meg újhagymás, de bármilyen változatban el lehet képzelni. A lecsepegő savót nem öntöm ki, állítólag egészséges, meg kell inni. A krémsajt jól záródó műanyag dobozban simán eláll két hétig, de azért ennél hamarabb el szokott fogyni, legalábbis nálunk.

Zöldborsós- zabpelyhes lepényke

Hozzávalók:

10 dkg zabpehely

10 dkg zöldborsó

1 fej kisebb vöröshagyma

kb. 1 cm-es darab gyömbér

1 mk római kömény

1 mk csilipehely

1 ek korianderzöld

só (ízlés szerint)

2 dl laktózmentes tej

1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A zabpelyhet aprítóval vagy kávédarálóval megőröljük, hogy lisztes állagú legyen. A zöldborsót enyhén sós vízben főzzük pár percig, majd leszűrjük, és kihűtjük. Ezután hozzáadjuk a feldarabolt vöröshagymát és gyömbért, a római köményt, a csilipelyhet, a korianderzöldet, ízlés szerint sót és a tej et, majd összeturmixoljuk. Majd hozzáadjuk a zabpehelylisztet, alaposan összekeverjük, majd hagyjuk legalább fél órát állni, hogy felszívja a nedvességet (sűrűbb masszát kell kapnunk.) Egy teflonos palacsintasütőt megspriccelünk olajjal, majd a masszából kisebb halmokat kanalazunk bele, és kicsit elsimítjuk a kanállal, hogy vékonyabb legyen. Ezután kisebb lángon, szép lassan megsütjük mind a két oldalát. Sütés közben egy szélesebb spatulával óvatosan alányúlunk, és egy határozott mozdulattal fordítjuk át.

szerző: Udvari Fanni

Mandulatejből készült édességek

A mandulatej az egyik legízletesebb gabonatej, amely rostokban, ásványi anyagokban, illetve E-vitaminban gazdag. Nemcsak ízének, hanem magas kalciumtartalmának köszönhetően is pótolja a tehéntejet, így tej-allergiában szenvedőknek kifejezetten ajánlott. Alacsony kalóriatartalmának köszönhetően fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.

A goji bogyó szuper hatásai

A goji bogyó története a keleti orvoslásból indult, ahol több mint 5000 éve használják. Elsősorban egészségmegőrző és vágyserkentő hatása miatt lett népszerű. A gyümölcs a nyugati orvoslás érdeklődését is felkeltette, így számos kutatás indult hatóanyagai megismerése, élettani hatásainak feltérképezése végett

Hurrá, itt az uborkaszezon

Nyáron egy kicsit mindenki kevesebbet és könnyebben étkezik, mint az év többi részében, de az uborka nem csak könnyű, hanem egészéges is, főleg ilyen nagy melegben.

A vitaminhiány jelei

A hiánybetegségek többsége megfelelő vitaminpótlással problémamentesen megszüntethető. Vitaminhiány nem csak hiányos táplálkozásból adódhat, hanem bizonyos betegségek, illetve külső tényezők is hozzájárulhatnak kialakulásához.

Táplálkozási tanácsok 65 év felettieknek

A 65 év felettiek táplálkozása külön odafigyelést igényel, esetükben ugyanis gyakoribb, hogy az emésztés, így a tápanyagok felszívódása sem működik már megfelelően. Különösen fontos számukra a fehérjebevitel, a rendszeres folyadékfogyasztás, illetve szükség esetén a kalcium, a B12- és a D-vitamin pótlása.