Menü

Amit a stresszről tudni érdemes

A stressz számos formában jelentkezhet. Egyensúlyi állapotban lelkünk és fizikai valónk teljesen egészséges, harmóniában működik egymással. Ha a lelki egészségünk valamiért felborul, de annak meggyógyítására, megoldására nem fordítunk kellő időt, a probléma olykor testi tünetek formájában is jelentkezhet.

A stressz mindenkit érint. Nem él olyan ember a földön, akit valamiféle stressz valamikor az életében ne ért volna. Ennek átélése, megtapasztalása elkerülhetetlen. Azonban számos stresszfajta létezik.

A stresszt okozhatják mindennapi események: munkahelyi, iskolai vagy családi, párkapcsolati problémák. Okozhatják hirtelen események, egy betegség vagy válás. Valamint okozhatják extrém szituációk, amilyen egy baleset vagy egy háború. A legtöbb ember ilyenkor mentális problémákat is felfedez magán, ám a többség rövid időn belül vissza tudja állítani magában az egyensúlyt.

A hosszan tartó stressz károsíthatja az egészséget. Ha nem veszünk tudomást a minket érő stresszről, nem foglalkozunk vele, és nem oldjuk meg, az általa okozott testi tünetek krónikussá válhatnak. Kialakulhat szívbetegség, emésztő szervrendszeri problémák, hajlamosabbak lehetünk különféle betegségekre, például influenzára vagy megfázásra.

Számos módja van, hogy menedzselni tudjuk a stresszt. Fontos, hogy felismerd a stressz jeleit magadon. Depresszívnek érzed-e magad? Több alkoholt fogyasztasz-e mostanában? Gyengének érzed-e magadat a mindennapokban? Vannak-e elalvási, alvási nehézségeid? Nyugodtan kérj segítséget szakembertől, ha egyedül már nem tudsz megbirkózni a problémával! Keress relaxáló tevékenységeket! Próbálj ki néhány jógaórát, hallgass megnyugtató zenét, meditálj! Járj el mozogni. Napi 30 perc aktív mozgás (ez lehet akár csak séta is) gyorsan felturbózhatja a hangulatodat, a kedvedet, az energiaszintedet. Fontos a folyamatosság. Ne hagyd, hogy a barátaid elpártoljanak mellőled. Gyűjtsd őket magad köré, hiszen ők jobban ki tudnak húzni a negatív állapotodból.

Nem minden stresszforma rossz. Van jó stressz is, és ehhez nem is kell messzire néznünk, vagy nagyokat gondolnunk. Elég, ha egy veszélyes szituációt vizualizálunk. A test ilyenkor felkészülés a támadásra vagy a menekülésre. A pulzusunk szapora lesz, a légzésünk felgyorsul, az izmok megfeszülnek. Minden szükséges testi összetevő aktiválódik.

Ha segítségre van szükségünk, ne habozzunk keresni, és felvállalni, hogy problémánk van!

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.