Menü

Hogyan uraljuk a vizsga előtti stresszt?

Vizsgázni mindig egy stresszes helyzetet jelent, ahol túlterheltnek érezzük magunkat, és csak a vizsga időpontjáig látunk. Hogyan tehetjük könnyebbé magunknak az efféle időszakokat?

Terv

Ha elért hozzánk az információ a vizsga időpontjáról, üljünk le, és tervezzünk. Határozzuk meg, mit mikor fogunk megtanulni. Vázoljuk fel a pontokat, a legszükségesebb tudnivalókat! Ha valaki kifejezetten stresszes a hasonló szituációkban egy terv sokat segíthet. Viszont csak akkor éri el a célját, ha utána tartjuk is magunkat hozzá.

Erősségek és gyengepontok

Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy egy-egy tanulási folyamat során melyek az erősségeink, illetve a gyengeségeink. Ezt akár egy táblázatban is vezethetjük. Jelöljük meg azokat a részeket, amelyeket nem tudunk annyira jól, valamiért nem remekelünk az elsajátításában, így a nap végén, ha belenézünk a jegyzeteinkbe, láthatjuk, hogy mire kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Gyárthatunk kategóriákat is, pl. „egyáltalán nem tudom”, „kicsit tudom”, „már csak egyszer kell átolvasnom, és tudni fogom”. Használhatunk hozzá színeket, matricákat, mindegy, a lényeg, hogy leljük benne örömünket!

Tanulócsoport

Ha egyedül nem birkózunk meg a tanulással, keressük csoporttársaink, évfolyamtársaink, barátaink segítségét! Dolgozzátok fel együtt a témaköröket, de lehet, hogy elég csak egymás társaság is. Ha magányosak vagyunk, menjünk könyvtárba tanulni. (Engem személy szerint mindig motivált mások jelenléte, ahogy láttam őket, hogy szorgoskodnak, ennek ellenére sosem tudtam könyvtárban tanulni.)

Egészséges étkezés és sport

Sajnos a legtöbben hajlamosak vagyunk a vizsgák miatt megfeledkezni az egészségünkről, pedig erre az időszakra is igaz a klisé, hogy arra van időd, amire szakítasz! Figyeljünk arra, hogy amennyire csak lehet, minőségien táplálkozzunk, illetve néhanapján menjünk le futni, az edzőterembe vagy jógázni. Tanulás mellett is fontos a relaxáció.

Alvás

Habár sokan hajlamosak az alvással spórolni, a szervezet minőségi alvás nélkül csak ideig-óráig tud normálisan funkcionálni. Ügyeljünk arra, hogy napi 7-8 óra alvás mindig beleférjen a menetrendbe!

Pozitív gondolkodás

Ezt a pontot utoljára hagytam, pedig lehet, hogy elsőnek kellene említeni. J Fontos, hogy mint az élet minden területén, itt is legyünk optimisták, higgyünk magunkban, bízzunk a képességeinkben, a kitartásunkban és saját magunkban! A pozitív gondolkodás nagyban elősegíti a munkánkat.

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.

Kertfrissítés nyárra

A nyár ideális időszak a kerti tevékenységekhez és a szabadtéri élményekhez. Egy jól díszített udvar nemcsak esztétikailag vonzó, hanem kényelmes és meghitt légkört is teremt, amelyben élvezhetjük az időt a családdal, és a barátokkal. Az alábbi cikkben megtudhatunk néhány inspiráló ötletet arra, hogy hogyan frissíthetjük fel a kertet a nyári hónapokra.

Ultrabalaton negyedszer, avagy mi fán terem a csapatszellem!

A Tolna Vármegyében immáron öt éve aktívan működő FuTamási futócsoportunkból idén is nekivágott 10 fő, hogy körbefussa a Balatont, Magyarország egyik legnépszerűbb futóversenyén, a 18. alkalommal megrendezett NN Ultrabalatonon!

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.