Menü

Így tarts rendet a konyhádban!

Biztosan állíthatom, hogy nálunk a konyha a lakás legfontosabb és legforgalmasabb pontja, mivel még a gyerekeim folyton ennének (egymást váltva, véletlenül sem egyszerre) egy kistévé is van benne, így a család férfitagjainak tökéletes helyszín, mert minden helyben van, aminek igazán örülök, csak éppen sose férek el tőlük és folyton úgy érzem, rendetlenség van. Pedig nincs. Sok apró praktikával könnyen rendszerezhetjük a dolgainkat még olyan kis lakásban is, mint az enyém. Figyelek a tárolásra, sok mindent kosarakban tárolok (pl. fűszereket) ez nemcsak megkönnyíti a dolgaim használatát és elpakolását, hanem jóval nagyobb és rendezettebb tér látszatát is kelti számomra.

Tény, hogy ha rend van, mindenki megtalálja, amit keres. Ennél is fontosabb azonban, hogy amit megkerestem, ne lejárt szavatossági idejű termék legyen. Fontos térrendezési és szelektálási szabály: szabadulj meg a lejárt szavatosságú holmiktól! Biztos neked is van otthon lejárt konzerves dobozod, fűszered, nem kell őrizgetni, nézd végig a szekrényeid tartalmát és szelektálj. Ha eddig nem kellett, ezután sem fog elfogyni.

Nálam sajnos mánia, de elteszek fagyis műanyagdobozokat, vagy joghurtos vödröket, mert „jó lesz valamire” és mert nincs szívem kidobni, pedig valószínű nem kell semmire, csak a helyet foglalja. A műanyag poharaimmal ugyanígy vagyok és hajlamos vagyok nem kidobni, hanem inkább tovább gyarapítani a haszontalan és felesleges gyűjteményt.

Tárolást említettem már? Nekem mindig az a visszatérő és megvalósíthatatlan vágyam, hogy minden fűszertartó és liszt-, rizs-, zabpehely-, és sótartó egyforma dizánj legyen, aztán meglátom a trendi egyendobozok árait és átgondolom mennyi is kellene belőlük, aztán maradok a különböző méretű, kiürült fehérjeporos dobozoknál és a kisebb csatos üvegedényeknél, amiken még a matrica sem egyforma.

Visszatérő probléma, hogy vannak tipikus helyek, melyekről lehetetlen elpakolni. Ilyen például a szárogató vagy csepegtetőtálca, mindig van rajta egy – két tányér és a mosogatóban is a szokásos kávéspohár, kiskanál. Ha elmosom és elpakolom, valahogyan visszaugrik a helyére magától minden. Legalábbis úgy tűnik, mert nálunk senki nem hagy elöl soha semmit. Erre pedig esküdni is mernek. A csepegetőnek az a legszebb tulajdonsága, hogy sok edényt elbír toronyszerűen is, amit keresek pedig értelemszerűen legalul, legbelül van.

Törölgesd le a mosogató környékét! Ha nálunk valamelyik férfi véletlenül eltéveszti és elmosogat, akkor is be kell fejeznem a műveletet helyettük a mosogató körüli munkapult letörölgetésével, az érdekes módon mindig kimarad a szórásból, pedig az igazán szem előtt van, tartsuk tisztán! Kellemetlen látvány a csaptelepre és csempére száradt vízkő, ezt néha ki szoktam hagyni a sikálásból, pedig le kell(ene) gyakran takarítani. Sokkal könnyebb lenne, mint hetek múlva levakarni, talán ma meg is csinálom este. De nem biztos.

Már csak azért is érdemes megfogadni ezeket a tanácsokat és elpakolni a konyhában, mert oda kerül úgyis nemsokára egy fél pár zokni, vagy egy csavarhúzó, amit „mindjárt elpakolnak”, de az új digitális vízmérték is a konyhában leledzik egy hete, hol ide pakolom, hol oda, csak azért nem mertem elrakni, mert „mindjárt kell” a férjemnek. De ma elpakolja. Tegnap is ezt mondta.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

Lélekerősítő technikák

Van, hogy minden összejön: szerelmi csalódás, fejmosás a főnöktől, apró baleset, betegség, balul sikerült ötlet, oktalan felszólító levél. Mindenkinek vannak jobb és rosszabb periódusai az életben. Van, aki könnyen túlteszi magát a problémákon, másnak meg gombóc nő a torkában és összeszorul a gyomra, és a legszívesebben meglapulna, elbújna a főnök, a kollégák, a család elől.