Menü

Könnyekre fakaszt az allergia?

Ahogyan a fagyok szépen lassan átalakulnak napsütéses, madárcsicsergéses tavaszi meleggé, úgy bontogatják ki rügyeiket és hajtásaikat a fák, bokrok és egyéb növények. Ami egyrészt gyönyörű látvány, másrészt viszont minden allergiás rémálma. Hiába áraszt minden kellemes illatot, a szénanátha nem engedi érezni. Az állandó orrdugulás nemcsak a növények illatától fosztja meg az allergiától szenvedőket, hanem sok egyéb kellemes hatástól, ami egyébként a tavasz velejárója lenne. Milyen egyéb kellemetlenségeket tapasztalhat az, aki nincs szívélyes barátságban a beporzás előtt/alatt /környékén álló növényekkel?

Nos, az első és legszembetűnőbb tünet a folyamatos szemviszketés és szemirritáció. Ez a jelenség akár könnyfakadásig is kitart, és teljesen hatékony ellenszere nincs. Hölgyeim, akik szeretik művészien kifesteni a szemhéjukat és szempillájukat, azok jobban teszik, ha erre az időszakra a természetességnek és a natúr szépségnek hódolnak, hiszen nincs az a tartós festék, ami kibírná a percenkénti dörzsölést. Annyi önuralom pedig csak valami csodalénybe szorulhatott, hogy kibírja egy érintés nélkül ezt a viszketést. Tovább fokozhatja tavaszi örömeinket, ha szárazság van, ilyenkor ugyanis a por is egy mindennapos tényezővé válik a levegőben. Azt hiszem, mondanom sem kell, miért olyan szörnyű dolog ez. A könnyezés miatt az egyik leggyakoribb köszönés a "szia" helyett a "te sírtál?" lesz. És huszadjára elmondani egy nap azt, hogy mindezt az allergia művelte velünk és nem a mély depresszió, igencsak unalmassá válik egy idő után.

Az csak hab a tortán, hogy mennyi papírzsebkendőbe, szemcseppbe, orrspraybe és allergiagyógyszerbe kerül egy ilyen tavaszi időszak, aminek ráadásul a végét sem látjuk. Mert ha eljön a nyár, a vágott fű, a széna, a por és az út mellett elterülő kukorica veszi át a virágzó fák helyét. És habár a strandokon napbarnított bőrszínt szerezhetünk, ehhez mindig hozzá kell adni a piros, kiszáradt orr látványát is. Nem annyira megnyerő, mint szeretnénk. Mégis mit tehetünk?

Amellett, hogy meglátogatjuk időnként a pulmonológiát, ahol személyre szabják nekünk a tünetenyhítő kezelést, sok alternatív megoldás is van, amelyeket érdemes kipróbálni. Nem mindegyik használ mindenkinek, de érdemes keresgélni, valami biztos segíteni fog. A sószobák látogatását sokan hatásosnak tartják, de vannak, akik a gőzkabinokra esküsznek. A sós vizes orrüregtisztítás régies módszernek tűnik, de sokaknak jó út ahhoz, hogy egy igazi mély levegőt vehessenek.

Ha tehát abban a szerencsétlen helyzetben vagy, hogy az éved nagy része egy nagy allergiasorozat, nem muszáj belenyugodnod, hogy ez megfosszon az élményektől, illatoktól. Gondoskodj a megfelelő kezelésről, próbálj ki új módszereket, ha a régiek már nem működnek.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.