Menü

Többnyire ülőmunkát végzek, mit tegyek?

A mai modern világban egyre többen keresik a kenyerüket azzal, hogy ülnek. Gyakorlatilag egész nap meg se mozdulnak, csak mosdóba és ebédelni kelnek fel. Reggel kocsival érkeznek munkába, délután kocsival távoznak. Valljuk be: kényelmes! Érdekes, hogy este mégis fáradtan érnek haza, erejük sincs mozogni, pedig fizikailag nem fáradhattak el. Hogyan hat ránk az ülőmunka?

A szervezetünk nem arra született, hogy egész nap valami széken kuporogjunk, ha mégis ezt tesszük, annak hosszú távon következményei lesznek. Káros következményei.

Aki ülőmunkát végez és a napja nagy részét egy székben tölti, nem sokat mozog, így nagyon kevés kalóriát éget, testünk ellustul, egészségünk tönkremegy. „Minden, a tévé előtt töltött óra 22 perccel rövidíti meg az életünket” – olvasom az egyik netes portálon a szomorú statisztikát, pedig sajnos az este – az egész napos ülőmunka után - sokszor a televízió vagy számítógép előtt végződik. A jobbik eset, ha elmegy valaki még este kocogni, tornázni, edzeni egyet, de 40-50 perc mozgással még nem tettük sajnos „jóvá” az ülőmunkát, az még ettől ugyanolyan káros marad, az izmaink ugyanúgy sorvadni kezdenek.

Szakemberek szerint az ülőmunka hatására az izomrostok szerkezete is átalakul. Egy idő után már nem zsírégető izmaink lesznek, hanem gyengébb izomrostjaink, különösen, ha többnyire gyorsan felszívódó szénhidrátokat fogyasztunk, s szervezetünk átáll a szénhidrátok égetésére, aminek hatására több zsírt halmozunk fel. A zsírszövetek tárolásának a következménye, hogy könnyebben képződnek vérrögök – például a szívben, a koleszterinszintünk pedig emelkedik.

Nem szeretném tovább sorolni, milyen betegségeket okozhat a kényelmes életmód, (van jópár) viszont arról nem ártana beszélni, hogy hogyan kell helyesen ülni. Ha már ülni kell, akkor legalább törekedjünk rá, hogy jól csináljuk:

üljünk egyenes háttal, figyeljünk a tartásunkra!

lazítsuk el a vállakat!

ne görnyedjünk, húzzuk ki magunkat.

Lehetőleg iktassunk be szüneteket, álljunk fel minél gyakrabban és mozogjunk!

Ha szükséges, telefon segítségével emlékeztessük magunkat arra, hogy ideje felállni, sétálni, vizet inni.

Természetesen nem várható el senkitől, hogy élsportoló legyen, mert nem vagyunk egyformák. Sokan végeznek irodai munkát, arról pedig nem tehetünk, ha olyan szakmában dolgozunk, ahol a beosztásunk nagyrészt ülőmunkával jár, azonban sokkal több mozgást kell beiktassunk a mindennapjainkba, s nem a hétvégére várva, hanem minden reggel munka előtt, vagy este munkahelyi teendők után, arról nem is beszélve, hogy nem feltétlen szükséges autóval járni dolgozni.

A kedvenc megoldásom, mikor láttam, hogy valaki a szobabiciklit ötvözte a laptopozással-munkával, s így a kettőt egyben tudta elvégezni, egy ilyen laptop-tartóval felszerelt szobabicikli nagyon vagány ötlet! Kell!

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.