Húsvét vegetáriánus szemmel
- Dátum: 2019.04.12., 07:18
- Varga Ágnes Kata
- bableves, böjt, család, csülök, cukkini, egészség, főzés, fűszer, hagyma, házi, hús, húsmentes, húsvét, íz, leves, paprika, paradicsom, répa, sonka, tojás, ünnep, vega, vegetáriánus, zöldség
Vegetáriánusként természetes, hogy olykor nagy erőfeszítéseket kell tennünk egy-egy menü megalkotásáért, főleg akkor, amikor az egész környezetünk egy nagy ünnepségre készül. A húsvét vega szemmel majdnem ugyanakkora küzdelem, mint a karácsony, mivel ebben az időszakban pont ugyanannyira gyakran megkaphatjuk a szokásos megkérdőjelező hozzászólásokat. "Egy kis sonka ugyan mit árt a világnak? Egyébként is, micsoda pazarlás nem megenni a nagyi csülkös bablevesét, akkora szeretettel főzte, máshol amúgy is éheznek..." És rögtön emberiség elleni bűntett lesz a vegetarianizmus. Amit a legtöbben ilyenkor még hozzátesznek, az az aranyszabály: ne várd el a vendéglátóidtól, hogy neked külön főzzenek, és ne várd el a vendégeidtől, hogy az általad főzött, húsmentes ételeket egyék! Lényegében bármi is legyen, nehezen kerülhetsz ki jól belőle. Kivéve, ha mindenkit meggyőzöl néhány általad készített fogással arról, hogy hs nélkül is van húsvét, és nem egy nagy böjt az egész életed.
A hússal készült levesek, gulyások, csülkös bableves helyett készíts gazdag zöldséglevest! Hogy a magyaros íz ne hiányozzon, kevés olajon párolj hagymát és pirospaprikát, öntsd fel vízzel, és sóval, fűszerekkel ízesítsd! Az így kapott alaplébe lényegében bármit belefőzhetsz, ami csak jól esik: répa, gyökér, tök, burgonya, puha padlizsán vagy cukkini, paradicsom, de ha magyaros ízre vágysz, akkor maradj az egyszerű babos-burgonyás-répás-zelleres kombónál, esetleg galuskával szaporítsd meg. Ha kellően fűszerezel, a hús nem is fog belőle hiányozni.
A nagy kérdés, hogy mi lesz a sonkával? Nos, a mai világban már sokféle növényi termékkel lehet helyettesíteni, de ha nem akarod, akkor is van sok más lehetőséged, hogy tavaszi hidegtálat csinál, amiről nem maradnak le a sültek sem. Sonkatekercset készíthetsz növényi sonkából egy kis tormával, tejföllel. A főtt sonkaszeleteket egész vagdalt „hússal” pótolhatod. Ehhez vörös lencséből és szójából készült fasírtalapra lesz szükséged, amiből egy jó nagy adagot összekeverhetsz, esetleg egy tojással vagy vízbe áztatott kenyérrel összefoghatsz. A növényi fasírtok könnyen szétesnek, ezért vigyázz, hogy megfelelő állag legyen. Ha az alap egy egészen sűrű masszává állt össze, őzgerincben vagy sima tepsiben megsütheted tojással a közepén, és friss tavaszi saláta vagy majonézes kukoricasaláta mellé tökéletes lesz annak is, aki él-hal a húsételekért.
Látod, nem is olyan nehéz vegetáriánusként átvészelni egy húsvétot! Rengeteg jó recept kering az interneten és a szakácskönyvekben is, amelyekből fantasztikus lakomát varázsolhatsz a családnak, de egy jó magyaros fűszerezésű, gazdag zöldséglevessel és egy növényi vagdalttal biztosan nem lősz mellé.
Őszi sütemények a hűvös időre
Borongós az idő, szitál az eső, ilyenkor jó egy nagy takaró alá bebújni, és egy-két szelet meleg süteményt betolni! Nem kell feltétlenül sok időt töltenünk a konyhában ahhoz, hogy tuti őszi sütiket dobjunk össze! Az alábbi cikkben olyan édességeket nézhetünk és készíthetünk el, amelyek között van egyszerűbb, bonyolultabb is, viszont mindegyik jó lehet a hűvös, borongós őszi időjárásban.
Így tisztítsd a májad természetes úton
Testünk egyik legfőbb szerve a májunk, hiszen ő az, aki méregtelenít, viszont ennek a szervnek is szüksége van megtisztulásra, hogy jól tudja ellátni feladatát. Néhány tipp, hogy segítsük májunk munkáját.
Az ashwaganda jótékony hatásai
Az ashwagandha egy egészséges gyógynövény, amely segíthet a szervezetnek a stressz elkerülésében, valamint számos előnyt kínálhat a test és az agyműködés számára. Csökkentheti a vércukorszintet, segíthet a szorongás és a depresszió leküzdésében, és javíthatja a gondolkodást is.
A sav-bázis egyensúly
Mivel a legtöbb élelmiszer kisebb-nagyobb mértékben savasító hatású, ezért szinte mindennap fogyasztunk savasító ételeket, mondhatni elkerülhetetlen. Hogyan hat a szervezetünkre a savasodás? Hogy lehet lassítani a folyamatot?
Készíts saját garam masala fűszerkeveréket
Ha érdeklődünk az egzotikusabb ízek iránt, és szeretnénk őket a saját konyhánkban is kipróbálni, be kell szereznünk egy-két különlegesebb alapanyagot. Ne ijedjünk meg, nem kell speciális boltokban otthagynunk a fél fizetésünket: otthoni alapanyagokból is könnyen összehozhatunk izgalmas ízeket.