Menü

Húsvét vegetáriánus szemmel

Vegetáriánusként természetes, hogy olykor nagy erőfeszítéseket kell tennünk egy-egy menü megalkotásáért, főleg akkor, amikor az egész környezetünk egy nagy ünnepségre készül. A húsvét vega szemmel majdnem ugyanakkora küzdelem, mint a karácsony, mivel ebben az időszakban pont ugyanannyira gyakran megkaphatjuk a szokásos megkérdőjelező hozzászólásokat. "Egy kis sonka ugyan mit árt a világnak? Egyébként is, micsoda pazarlás nem megenni a nagyi csülkös bablevesét, akkora szeretettel főzte, máshol amúgy is éheznek..." És rögtön emberiség elleni bűntett lesz a vegetarianizmus. Amit a legtöbben ilyenkor még hozzátesznek, az az aranyszabály: ne várd el a vendéglátóidtól, hogy neked külön főzzenek, és ne várd el a vendégeidtől, hogy az általad főzött, húsmentes ételeket egyék! Lényegében bármi is legyen, nehezen kerülhetsz ki jól belőle. Kivéve, ha mindenkit meggyőzöl néhány általad készített fogással arról, hogy hs nélkül is van húsvét, és nem egy nagy böjt az egész életed.

A hússal készült levesek, gulyások, csülkös bableves helyett készíts gazdag zöldséglevest! Hogy a magyaros íz ne hiányozzon, kevés olajon párolj hagymát és pirospaprikát, öntsd fel vízzel, és sóval, fűszerekkel ízesítsd! Az így kapott alaplébe lényegében bármit belefőzhetsz, ami csak jól esik: répa, gyökér, tök, burgonya, puha padlizsán vagy cukkini, paradicsom, de ha magyaros ízre vágysz, akkor maradj az egyszerű babos-burgonyás-répás-zelleres kombónál, esetleg galuskával szaporítsd meg. Ha kellően fűszerezel, a hús nem is fog belőle hiányozni.

A nagy kérdés, hogy mi lesz a sonkával? Nos, a mai világban már sokféle növényi termékkel lehet helyettesíteni, de ha nem akarod, akkor is van sok más lehetőséged, hogy tavaszi hidegtálat csinál, amiről nem maradnak le a sültek sem. Sonkatekercset készíthetsz növényi sonkából egy kis tormával, tejföllel. A főtt sonkaszeleteket egész vagdalt „hússal” pótolhatod. Ehhez vörös lencséből és szójából készült fasírtalapra lesz szükséged, amiből egy jó nagy adagot összekeverhetsz, esetleg egy tojással vagy vízbe áztatott kenyérrel összefoghatsz. A növényi fasírtok könnyen szétesnek, ezért vigyázz, hogy megfelelő állag legyen. Ha az alap egy egészen sűrű masszává állt össze, őzgerincben vagy sima tepsiben megsütheted tojással a közepén, és friss tavaszi saláta vagy majonézes kukoricasaláta mellé tökéletes lesz annak is, aki él-hal a húsételekért.

Látod, nem is olyan nehéz vegetáriánusként átvészelni egy húsvétot! Rengeteg jó recept kering az interneten és a szakácskönyvekben is, amelyekből fantasztikus lakomát varázsolhatsz a családnak, de egy jó magyaros fűszerezésű, gazdag zöldséglevessel és egy növényi vagdalttal biztosan nem lősz mellé.

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.