Menü

Húsvét vegetáriánus szemmel

Vegetáriánusként természetes, hogy olykor nagy erőfeszítéseket kell tennünk egy-egy menü megalkotásáért, főleg akkor, amikor az egész környezetünk egy nagy ünnepségre készül. A húsvét vega szemmel majdnem ugyanakkora küzdelem, mint a karácsony, mivel ebben az időszakban pont ugyanannyira gyakran megkaphatjuk a szokásos megkérdőjelező hozzászólásokat. "Egy kis sonka ugyan mit árt a világnak? Egyébként is, micsoda pazarlás nem megenni a nagyi csülkös bablevesét, akkora szeretettel főzte, máshol amúgy is éheznek..." És rögtön emberiség elleni bűntett lesz a vegetarianizmus. Amit a legtöbben ilyenkor még hozzátesznek, az az aranyszabály: ne várd el a vendéglátóidtól, hogy neked külön főzzenek, és ne várd el a vendégeidtől, hogy az általad főzött, húsmentes ételeket egyék! Lényegében bármi is legyen, nehezen kerülhetsz ki jól belőle. Kivéve, ha mindenkit meggyőzöl néhány általad készített fogással arról, hogy hs nélkül is van húsvét, és nem egy nagy böjt az egész életed.

A hússal készült levesek, gulyások, csülkös bableves helyett készíts gazdag zöldséglevest! Hogy a magyaros íz ne hiányozzon, kevés olajon párolj hagymát és pirospaprikát, öntsd fel vízzel, és sóval, fűszerekkel ízesítsd! Az így kapott alaplébe lényegében bármit belefőzhetsz, ami csak jól esik: répa, gyökér, tök, burgonya, puha padlizsán vagy cukkini, paradicsom, de ha magyaros ízre vágysz, akkor maradj az egyszerű babos-burgonyás-répás-zelleres kombónál, esetleg galuskával szaporítsd meg. Ha kellően fűszerezel, a hús nem is fog belőle hiányozni.

A nagy kérdés, hogy mi lesz a sonkával? Nos, a mai világban már sokféle növényi termékkel lehet helyettesíteni, de ha nem akarod, akkor is van sok más lehetőséged, hogy tavaszi hidegtálat csinál, amiről nem maradnak le a sültek sem. Sonkatekercset készíthetsz növényi sonkából egy kis tormával, tejföllel. A főtt sonkaszeleteket egész vagdalt „hússal” pótolhatod. Ehhez vörös lencséből és szójából készült fasírtalapra lesz szükséged, amiből egy jó nagy adagot összekeverhetsz, esetleg egy tojással vagy vízbe áztatott kenyérrel összefoghatsz. A növényi fasírtok könnyen szétesnek, ezért vigyázz, hogy megfelelő állag legyen. Ha az alap egy egészen sűrű masszává állt össze, őzgerincben vagy sima tepsiben megsütheted tojással a közepén, és friss tavaszi saláta vagy majonézes kukoricasaláta mellé tökéletes lesz annak is, aki él-hal a húsételekért.

Látod, nem is olyan nehéz vegetáriánusként átvészelni egy húsvétot! Rengeteg jó recept kering az interneten és a szakácskönyvekben is, amelyekből fantasztikus lakomát varázsolhatsz a családnak, de egy jó magyaros fűszerezésű, gazdag zöldséglevessel és egy növényi vagdalttal biztosan nem lősz mellé.

Húsvét gyomorrontás nélkül

Ünnepek, alkalmak, családi evészete előtt érdemes végig gondolni, hogy mit tegyünk azért, hogy emésztési panaszok nélkül élvezhessük a finomságokat. Húsvét emésztési panaszok nélkül!

Túlevés elleni trükkök

Gátolja a túlevést minden olyan módszer, ami serkenti a dopamin termelődését. Mi a dopamin? A dopamin az agyi ideghálózatban és a mellékvesékben termelődik. Amikor nagy mennyiségben szabadul fel, akkor örömöt, elégedettség- és jutalomérzetet generál. Se a túl magas, se a túl alacsony dopaminszint nem tesz jót, előbbi ingerlékenységet, hiperaktivitást okozhat, utóbbi alacsony libidót, alvászavart, állandó fáradtságot.

Hallottál már a bentonitról?

Furcsán hangzik, ha azt mondom, hogy együnk agyagot különböző problémáinkra, pedig megoldást jelenthet sok esetben. Lássuk, mire is jó a bentonit.

Az antioxidánsok hatása a szervezetre

Az antioxidánsok széleskörű hatásait mind a mai napig kutatják, igen érdekes és izgalmas eredményekkel. Egyre több cikkben és reklámban említik őket, felhívva a figyelmet az antioxidáns anyagokat tartalmazó étrend-kiegészítőkre, élelmiszerekre és kozmetikumokra. Számos előnyük között általában a már többszörösen igazolt öregedésgátló és gyulladáscsökkentő hatásukat szokták megemlíteni, de segíthetnek bizonyos betegségek megelőzésében is kezelésében is.

Bizonyított tény, hogy a whiskey kis mértékben nem káros?

Ez az alkoholos ital csökkenti a koleszterint és kimossa az artériákból a koleszterint is, amely elzárhatja az ereket. Mivel ellazítja az artériák falát, ezáltal biztosítja a vér szabad folyását. A mértékkel fogyasztott whisky egyik legjobb hatása tehát az, hogy megakadályozza az agyvérzés kialakulását.