Menü

Gluténérzékenység: divat vagy betegség?

Sokan azt hiszik, hogy különféle „mentes” diétát tartani csak mai hóbort. És előfordul, hogy valaki tényleg életmódváltás céljából kezd el másképpen táplálkozni, de ezt sem tekinthetjük negatív dolognak. Hiszen az inkább jó, hogy valaki a közérzete és általános jólléte érdekében átvált valamilyen „mentes” termékek fogyasztására. Csakhogy sokan viszont tényleges betegség következtében kényszerülnek a váltásra, mégsem találnak az étrendjüknek megfelelő termékeket a boltok polcain. Egyrészt azért, mert ez egy viszonylag szűkebb kört érint, mint a cukorbetegség, másrészt pedig, mivel a gluténmentes termékek elég drágák. Szerencsére azért legalább egy-két terméket a legtöbb szupermarketben a gluténérzékenységben szenvedők is találhatnak.

De mi az oka annak, hogy sokan még mindig ferde szemmel néznek a gluténmentes diétát tartó emberekre? Nos, ennek az egyik oka az, hogy pár évtizede még ez egy kutatásmentes területe volt az emberi szervezetnek, nem lehetett kivédeni, esetleg csak akkor, ha az ember magától kitapasztalta, mely ételektől van jól, és melyektől nem. Nem volt ennyi pótló alapanyag, így azok is kevesen voltak, akik vállalták a nehéz, étrendigazítással járó diétát. Egyszerűen anyagilag volt lehetetlen, ahogy a mai napig is anyagilag nagyon megterhelő egy ilyen diéta.

Talán ezért is olyan nehéz a betegeknek elfogadni, hogy ami eddig teljesen természetes volt, az többé nem lesz: nincs olyan, hogy csak megérzik a friss pékáruk illatát és vesznek belőle, nincs olyan, hogy a nagyi kedvenc sütijét elkészítjük búzalisztből, és nincs olyan, hogy betérek a sarki hamburgereshez. Összességében minden sokkal nehezebb lesz. Az étkezéseket előre kell tervezni, az étrendet ki kell tapasztalni, az alapanyagoknak utána kell nézni, és mindez annyi ráfordítást igényel, amennyit soha nem igényelne egy normális menü. És még ott van az a probléma is, hogy hol vegyük meg ezeket a termékeket, mit együnk és ehetünk meg a vendégségben, és mikor fogja valaki elfogadni azt a választ egy felajánlásra, hogy „nem, köszönöm, nem ehetem meg”.

Azok, akik gluténérzékenységben szenvednek, viszonylagosan teljes életet élhetnek, hiszen szinte minden ételüket elkészíthetik másféle liszt hozzáadásával. De a világ, amely körülveszi őket, nem hozzájuk alkalmazkodott. Ha van is gluténmentes menü egy étteremben, a környezet maga nem gluténmentes, így soha sem lehetnek teljesen biztosak, hogy nem érintkeztek gluténnel. Tehát harcolnak a „normál” világ ellen, a saját vágyaik és kívánságaik ellen, és azok ellen, akik nem hiszik el, hogy ez igen is komoly probléma.

Tehát, ha valaki a környezetünkben ettől a problémától szenved, próbáljunk meg segíteni neki, hiszen nem egyszerű az élete, de egy kis odafigyeléssel lehetne majdnem teljes.

Mindent a kavitációs ultrahangos zsírbontó kezelésről

A kavitációs ultrahang alacsony, 40kHz körüli ultrahang hullám, mely megrepeszti a zsírsejtek falát, és itt a zsír a sejt közötti térbe kerülve a természetes kiválasztó folyamatokkal kiürül.

A szájápolás fontossága

Már gyermekkortól fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és a megfelelő szájhigiénia, valamint az egészséges étkezés. Mai témánk a szájápolással kapcsolatos.

Gyógynövényekkel a légúti megbetegedések ellen

Ahogy közeledik az ősz, úgy közeledik az influenza-szezon, így érdemes lehet néhány könnyen elérhető gyógynövénnyel megelőzni a problémát.

A sarki gyökér kapszula szedésének pozitív hatásai

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) „Az egész világot fenyegető járványnak” nevezte a stresszt. Fontos azonban tudni, hogy stressz nélkül az élet elképzelhetetlen lenne, bizonyos szituációkban szükségünk van rá. Probléma akkor van, ha a stressz folyamatosan jelen van életünkben, mert ez kimerültséghez vezethet. Egy ilyen tartósan fennálló stressz esetén felhasználjuk energiatartalékainkat, kimerülünk, és nem tudunk megfelelően teljesíteni a mindennapokban.

Ezért egyél meg egy kanál szódabikarbónát

Régen csak a szódabikarbóna segített, ha súrolni, szagtalanítani vagy szépíteni kellett valamit. Manapság már tisztítószerek és kencék garmadájából választhatunk, ennek ellenére is érdemes újra felfedeznünk háztartásunk és pipereasztalunk jolly jokerét. A szódabikarbóna mértékletes, alkalmankénti használata például jót tehet az emésztésnek, nem ez az egyetlen azonban, amelyből egy kanálnyi mennyiség is sokat segíthet.