Regenerálódás húsvét után
- Dátum: 2019.04.23., 07:29
- Varga Ágnes Kata
- alkohol, belső, család, diéta, egészség, emésztés, epe, étel, gyümölcs, gyümölcslé, hasnyálmirigy, húsvét, ital, kímélő, máj, mozgás, munka, pihenés, regenerálódás, szervezet, test, üdítő, ünnep, zöldség
A hosszú hétvége testileg-lelkileg nyomot hagy rajtunk. Egyrészt feltöltődhetünk, hiszen végre nem két rohanás között találkozunk a szeretteinkkel. Másrészt viszont a család körbejárása, a locsolkodás és a locsolók fogadása, a főzés és sütés, illetve a rengeteg takarítás és mosogatás jócskán kiveszi az „újratöltődő” energiáinkat. És ha ehhez még hozzátesszük a mozgáshiányt, az evést, és az olykor elkerülhetetlen alkoholfogyasztást, akkor rájövünk, hogy négy nap után az egészségünk hanyatlani kezdett. Van mit behozni, az biztos.
De nem lehet rögtön visszaállni a megszokott ritmusra. Sajnos a szervezetünk a hirtelen váltások ellen meglehetősen tiltakozik. Ez akkor is így van, amikor egy negatív dolgot egy pozitívra cserélünk le. Például emiatt nehéz hirtelen leszokni a dohányzásról, az alkoholról, gyógyszerekről, vagy a drogokról. Bár azért az evés és a lustálkodás esetében más a helyzet.
Érdemes megtartani ugyanannyi napi étkezést a húsvétot követő pár napban, mint amennyit megtartottál az ünnepek alatt. Ha például napi ötször ettél a hosszú hétvégén, egyél öt fogást a következő egy-két hétben is, fokozatosan visszaszorítva az adagokat, és átvariálva a fogásokat. Fogyassz zöldségeket, gyümölcsöket, sovány húst napi több alkalommal, és lehetőleg magas rosttartalmú reggelivel és vacsorával adj keretet a napodnak, ez helyreállítja az emésztőrendszered egészségét. Egy héttel később visszaállhatsz a napi szokásos étkezéseidhez.
Ami az alkoholfogyasztást illeti, azt viszont jó, ha minél előbb abbahagyod. Lehet, hogy a locsolkodás alkalmával mindenképpen muszáj koccintani, viszont semmi sem indokolja, hogy a következő napokban is „folyamatos leszokás” keretein belül megigyál egy-egy pohárkával. Legjobb, ha a cukros üdítőket és gyümölcsleveket is mellőzöd egy időre. A gyomornak és a májnak, de még a hasnyálmirigyednek is nagy jót teszel azzal, ha kizárólag vizet és egészséges ételeket fogyasztasz. Persze, ez nem azt jelenti, hogy rágcsálj nyers zöldségeket: ugyanúgy ehetsz fűszereset, kiadósabbat, csupán arra kell figyelned, hogy az alapanyagokat és azok tápanyagtartalmát helyesen nyomon tudd követni.
Tehát a húsvét nemcsak a locsolkodás terhét rója ránk, hanem sok teendőét is. De mindemellett olyan élményekkel gazdagít bennünket, ami után megéri egy kicsit lazítani, és egészségesre venni a figurát.
Szemölcsök kezelése – otthoni és orvosi lehetőségek

A bőrünkön lévő szemölcsöket a HPV vírus 70 különböző típusának fertőzése okozza. A leggyakoribb a közönséges szemölcs (főleg ujjakon, kézháton, talpon), de gyakran előfordul a futó szemölcs (arcon, kézháton), az uszodaszemölcs (gyermekeknél a test bármely pontján, felnőtteknél a nemi szervek környékén) és a lógó szemölcs (arcon, nyakon, hónaljban) is.
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
A borsmenta tea hatásai a szervezetünkre

Ez az évelő növény a menta családjába tartozik, és gyakran használják fűszerként, valamint gyógyászati célokra.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.