Menü

Nyerj motivációt önmagad belső békéjéből

Mi az a motiváció?

Maslow volt az első, aki elméleti alapokra helyezte a motivációt és átültette azt egy adott szervezetbe. Az első szint akárhogy is, de bárki számára elkerülhetetlen. Az első lépcsőfok a fiziológiai szint, amely az éhség, szomjúság, fedél a fej felett stb, biológiai szükségleteket elégíti ki. Cselekvésre késztető tényező, amely növeli a személy hajlandóságát és észszerű ok lesz neki arra, hogy megtegyen egy elvárt cselekvést vagy engedelmeskedjen egy utasításnak. Ez a hajlandóságot kiváltó tényező egymást követő lépcsőfokokként helyezkedik el egy skálán.

Légy jóba önmagaddal!

A legfontosabb az, hogy békében legyél önmagaddal. Szeresd meg azt az embert, akivel minden egyes nap találkozol reggel a tükör előtt, és akivel a legtöbb időt töltöd. Hihetetlenül egyszerűen ki tudod deríteni, hogy 10-es skálán mennyire vagy jóba önmagaddal. Tedd fel magadnak a kérdést: Mennyire szeretem magam 10-es skálán? Egy őszinte vallomással add meg a választ. Tegyük fel, hogy 6-os lett a skálán. Semmi gond, itt az ideje, hogy javíts ezen. Megjegyzésként ide szúrnám be azt, hogy ha nem 10-es, akkor kötelességed ezt emelni. A gyakorlat, amivel ezt tudod emelni végtelenül egyszerű: minden nap 100-szor elmondod magadban: szeretem magam. Hangosan a tükör előtt, dugóban, haza fele, unatkozás közben, stb.

Legyenek céljaid, vágyaid!

Célok nélkül az ember halott, kilátástalan. Mostanság egyre többen foglalkoznak célok kitűzésével, mint coachok és trénerek. Nem csak életmentő, hanem fantasztikus játék is. Mit csinálj akkor, ha nincs célod? Amikor nekem nem volt célom, akkor az volt a célom, hogy megtaláljam a célom. Statisztikák alapján, a halálozási arány a nyugdíj után jelentősen megugrik. Mert az embereknek elfogynak a céljaik, nem kell már nap, mint nap felkelniük és dolgozni menniük.

Beszélj magadban!

A Belső beszéd képes a legjobban serkenteni a hatékonyságot - bármilyen jellegű feladat végrehajtásáról is legyen szó. A legjelentősebb teljesítménynövekedés ugyanis azoknál jelentkezett, akik motiválták önmagukat.

Pozitív gondolkodás

A jóra és a pozitívra kell fókuszálni. Felejtsd el az összes okot, amiért nem megy, és higgy abban az egyetlen indokban, amiért sikerülhet! Ehhez nem szükséges azt hajtogatni: "Én vagyok a legjobb!". Fontosabb megtalálni az arany középutat az önbizalomhiány és az önhittség között. És egy pillanatra sem hagyni, hogy beférkőzzön az agyadba a gondolat, hogy "Nem vagyok elég jó." Ha minden kötél szakad, tudj nevetni magadon - a pozitív humor csodákra képes!

Mozogj!

A testmozgás az egyik legjobb motiváló erő, amit a saját hasznodra tudsz fordítani. A rendszeres sport energiát és önbizalmat ad, a szervezeted hatékonyabban működik és folyamatosan újabb eredményeket érsz el, ami fenntartja a lendületet az élet más területein is. Emellett tudományosan igazolt tény, hogy a testmozgás hatására az agyban dopamin, szerotonin és endorfin hormonok szabadulnak fel, mely jobb közérzetet, de gyakran kifejezetten boldogságot is okoz.

Hallgass zenét!

A zene gyakorlatilag az emberiség történetével egyidős. Nem véletlen, hiszen az érzelmeinkre hat. Biztos, hogy Neked is vannak olyan számok, amiket ha meghallasz, egyből jobban érzed magad. És valószínűleg olyanok is, amiknek a hatására úgy érzed, képes vagy az autódat is a fejed fölé emelni. Tartsd kéznél ezeket a számokat! Ha elfogy a lendületed, a zenére mindig számíthatsz.

Azt az időt, amit elloptál magadtól, soha nem kapod vissza. Nem tudhatod, mennyi időd van. Reméljük, hogy sok, de ez nem csak rajtad múlik. Ami viszont rajtad múlik, az az, hogy hogyan töltöd az elkövetkező perceket, órákat, napokat és éveket. Próbáld kihozni magadból a legtöbbet!

Szerző: Udvari Fanni

Amikor csak hebegni-habogni tudunk

Megvan az a kínos pillanat, amikor a főnökünk, az általunk nagyon csodált tanár, vagy akár a kiszemeltünk hozzánk szól, de mi hosszas monológok helyett csak értelmetlenül összerakott, szófoszlányokból álló mondatokat tudunk kinyögni. Ráadásul az arcunkra is kiül, mennyire zavarban vagyunk. És akkor megkérdezzük a szervezetünket, hogy: miért teszed ezt velünk?

Üldöz a szerencsétlenség?

Szörnyű érzés már az ötödik tányért összetörni a héten, a sokadik alkalommal felbukni a küszöbben? Mikor minden kicsúszik a kezeid közül, és teljesen elveszíted az irányítást, megkérdezed magadtól, hogy ennek mi az oka? Íme, néhány válasz.

Jelek, hogy alacsony az érzelmi intelligenciád

Amikor tévedsz, valld be, ha pedig a párod téved, csak hallgass? Ez lenne a párkapcsolati titok? Finom gesztusokból, érzésekből olvasunk és próbáljuk megérteni társunk reakcióit.


Az elengedés művészete – tippek a stresszmentes élethez

A stressz, az aggódás, az idegesség ma már szinte minden ember hétköznapjait megkeserítik. Legyen szó külső vagy belső, saját magunk felé támasztott elvárásokról, a megfelelési kényszer ott van bennünk. Ez sokszor motiváció is lehet, de legtöbbször a mentális és a fizikális egészség rovására megy. Azonban nem muszáj így élni az életünket. Íme pár tipp és tanács, hogyan lehet stresszmentesen megélni a hétköznapokat!

Nyaralás előtti/utáni depresszió

A nyári szünet általában csak a gyerekek számára tud igazán megvalósulni, a felnőttek jó esetben egy-két hétre tudnak elszabadulni a munkából. Ezt a pár hetet pedig sokan töltik utazással. Csakhogy az utazás nemcsak abból a pár napból áll, amíg elmegyünk. Vannak, akiknek előtte komoly stresszt kell leküzdeniük, és vannak, akik utána esnek mély letargiába