Menü

Nyerj motivációt önmagad belső békéjéből

Mi az a motiváció?

Maslow volt az első, aki elméleti alapokra helyezte a motivációt és átültette azt egy adott szervezetbe. Az első szint akárhogy is, de bárki számára elkerülhetetlen. Az első lépcsőfok a fiziológiai szint, amely az éhség, szomjúság, fedél a fej felett stb, biológiai szükségleteket elégíti ki. Cselekvésre késztető tényező, amely növeli a személy hajlandóságát és észszerű ok lesz neki arra, hogy megtegyen egy elvárt cselekvést vagy engedelmeskedjen egy utasításnak. Ez a hajlandóságot kiváltó tényező egymást követő lépcsőfokokként helyezkedik el egy skálán.

Légy jóba önmagaddal!

A legfontosabb az, hogy békében legyél önmagaddal. Szeresd meg azt az embert, akivel minden egyes nap találkozol reggel a tükör előtt, és akivel a legtöbb időt töltöd. Hihetetlenül egyszerűen ki tudod deríteni, hogy 10-es skálán mennyire vagy jóba önmagaddal. Tedd fel magadnak a kérdést: Mennyire szeretem magam 10-es skálán? Egy őszinte vallomással add meg a választ. Tegyük fel, hogy 6-os lett a skálán. Semmi gond, itt az ideje, hogy javíts ezen. Megjegyzésként ide szúrnám be azt, hogy ha nem 10-es, akkor kötelességed ezt emelni. A gyakorlat, amivel ezt tudod emelni végtelenül egyszerű: minden nap 100-szor elmondod magadban: szeretem magam. Hangosan a tükör előtt, dugóban, haza fele, unatkozás közben, stb.

Legyenek céljaid, vágyaid!

Célok nélkül az ember halott, kilátástalan. Mostanság egyre többen foglalkoznak célok kitűzésével, mint coachok és trénerek. Nem csak életmentő, hanem fantasztikus játék is. Mit csinálj akkor, ha nincs célod? Amikor nekem nem volt célom, akkor az volt a célom, hogy megtaláljam a célom. Statisztikák alapján, a halálozási arány a nyugdíj után jelentősen megugrik. Mert az embereknek elfogynak a céljaik, nem kell már nap, mint nap felkelniük és dolgozni menniük.

Beszélj magadban!

A Belső beszéd képes a legjobban serkenteni a hatékonyságot - bármilyen jellegű feladat végrehajtásáról is legyen szó. A legjelentősebb teljesítménynövekedés ugyanis azoknál jelentkezett, akik motiválták önmagukat.

Pozitív gondolkodás

A jóra és a pozitívra kell fókuszálni. Felejtsd el az összes okot, amiért nem megy, és higgy abban az egyetlen indokban, amiért sikerülhet! Ehhez nem szükséges azt hajtogatni: "Én vagyok a legjobb!". Fontosabb megtalálni az arany középutat az önbizalomhiány és az önhittség között. És egy pillanatra sem hagyni, hogy beférkőzzön az agyadba a gondolat, hogy "Nem vagyok elég jó." Ha minden kötél szakad, tudj nevetni magadon - a pozitív humor csodákra képes!

Mozogj!

A testmozgás az egyik legjobb motiváló erő, amit a saját hasznodra tudsz fordítani. A rendszeres sport energiát és önbizalmat ad, a szervezeted hatékonyabban működik és folyamatosan újabb eredményeket érsz el, ami fenntartja a lendületet az élet más területein is. Emellett tudományosan igazolt tény, hogy a testmozgás hatására az agyban dopamin, szerotonin és endorfin hormonok szabadulnak fel, mely jobb közérzetet, de gyakran kifejezetten boldogságot is okoz.

Hallgass zenét!

A zene gyakorlatilag az emberiség történetével egyidős. Nem véletlen, hiszen az érzelmeinkre hat. Biztos, hogy Neked is vannak olyan számok, amiket ha meghallasz, egyből jobban érzed magad. És valószínűleg olyanok is, amiknek a hatására úgy érzed, képes vagy az autódat is a fejed fölé emelni. Tartsd kéznél ezeket a számokat! Ha elfogy a lendületed, a zenére mindig számíthatsz.

Azt az időt, amit elloptál magadtól, soha nem kapod vissza. Nem tudhatod, mennyi időd van. Reméljük, hogy sok, de ez nem csak rajtad múlik. Ami viszont rajtad múlik, az az, hogy hogyan töltöd az elkövetkező perceket, órákat, napokat és éveket. Próbáld kihozni magadból a legtöbbet!

Szerző: Udvari Fanni

Maradni vagy továbblépni?

Egy párkapcsolatban a válás sohasem könnyű. Ráadásul a neheze még csak ezután jön. A két fél egyedül marad a rengeteg emlékkel a párkapcsolatból, ezzel pedig meg kell tudni birkózni. Utána vannak, akik kapcsolatban maradnak egymással, vagy azért, mert korrektül váltak el, vagy pedig összeköti őket valami, mint például egy gyermek. Mások igyekeznek teljesen függetlenedni az előző párkapcsolatoktól. Miért történik mindez, milyen indokok motiválják az embereket a háttérben?

Mi okozhatja a szemrángást?

A szemrángás, azaz tic, viszonylag gyakori tünet, főleg gyermekkorban. A tic alatt szemhunyorítást, arcrángást, szemöldökemelést értünk.

Meggyógyulhatunk a Placebo tablettáktól is?

Placebonak tekinthető minden olyan gyógyszer, amely valódi orvosi kezelésnek tűnhet, de nem az. Lehet tabletta, injekció, és sok más típusú álgyógyszer is. Ami minden placeboban közös, az az, hogy nem tartalmaz aktív hatóanyagot, mely kihat az egészségre.

A meditációs alapok elsajátítása

Előkészület nélkül nincs próbálkozás.
Próbálkozás nélkül nincs fejlődés.
Fejlődés nélkül nincs tökéletesség.
Tökéletesség nélkül nincs elégedettség.

Hogyan legyél magabiztos és sikeres egy randin?

A magabiztosság az egyik legvonzóbb tulajdonság tud lenni egy embernél. A legtöbb nő imádja, hogy ha egy magabiztos férfival van dolga. Ha valaki elégedettséget sugároz és kiáll magáért, akkor az a másik fél számára azt jelentheti, hogy tudja mit akar. Nézzünk meg néhány tippet, amelyekkel magabiztosak lehetünk egy randin.