Menü

Ételallergia

Habár a cukorbetegek és laktóz érzékenyek diétájára sokkal több lehetőség van, mint némelyik ételallergiáéra, még így sem igazán könnyű a helyzetük. De mi van azokkal, akik mogyoróra, tojásra, lisztre, citrusfélékre érzékenyek? Nehéz-e nekik egyáltalán? Mennyi lehetőségük van? Anyagilag mennyire megterhelő tartani a diétájukat? Erről nagyon kevésszer hallunk, pedig sokkal több embert érint, mint gondolnánk.

A legtöbb film, sorozat és könyv a mogyoróallergiával foglalkozik többet. Mindenkinek megvan a jelenet, ahogyan egy mogyorótól vagy mandulától feldagadt torkú embert combon döfnek egy tűvel, amitől az illető sokkal jobban lesz. Hát igen, erre is van példa. De mindez nemcsak mogyoróval fordul elő. Szó szerint bármely ételben lehet olyan allergén anyag, amely egyes emberekből kiváltja ezt az igen durva immunreakciót. Az allergia ugyanis tulajdonképpen a szervezet védekezése az „idegen” anyagok ellen. Az csak az élet egyik furcsasága, hogy maga a védekezés veszélyesebb, mint amitől a szervezetünk meg akar óvni bennünket. Ilyen helyzetekre teremtették a különböző antihisztaminokat, és ha valakinek valóban súlyos allergiás rohama lenne (anafilaxiás sokk), akkor az epinefrin-injekció a rendelkezésére áll. Persze csak akkor, ha épp van a közelben. De ez csak a szélsőséges esetekben fordul elő.

Mit lehet tenni, ha nálunk is felfedeznek valamilyen ételallergiát? Először is, az allergológus sosem hagy minket tanácsok nélkül. Mind a kezelésre, mind a kísérő diétára ad ötleteket. Ezen kívül számos szakkönyv foglalkozik a témával, és már az internet is elláthat minket pár jó tanáccsal. Ám mindezeket érdemes fenntartásokkal kezelni, és elsődlegesen a szakorvos véleményével egyező, azt alátámasztó módszereket, recepteket követni. Így egészen biztosan nem ártunk a szervezetünknek. Fontos tisztában lenni azzal, hogy minden „mentes”-diéta megtanulása sokkal több időt vesz igénybe, mint egy sima főzés. Kísérletezni kell, meg kell találni a pontos arányokat, a legjobb hozzávalókat, a legkülönlegesebb recepteket, és persze mindezekben a saját ízlésünket. Hiszen nem arról kell lemondanunk, hogy jó ételeket együnk, csupán egy-két hozzávalót mással kell helyettesítenünk. Ilyen esetben nem fér bele az, hogy „csak egy ilyet eszem, aztán leállok”, vagy „néha napján egy kicsi belefér”. Az ételallergia épp úgy súlyos problémákhoz vezethet, mint bármilyen más allergia vagy érzékenység. Ezért legyünk türelmesek, adjunk magunknak időt a feldolgozásra, a kísérletezésre, a megszokásra! Ezek mellett nagyjából teljes életet élhetünk.

Korlátlan szavatosság?

Az élelmiszerek többségénél figyelni kell a romlandóságot, azonban jónéhány élelmiszer esetében a korlátlan szavatosságról beszélhetünk. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek - helyes tárolással - korlátlan ideig fogyaszthatóak?

Miért nem szabad gyorsan fogyni?

A plusz 5-10-15-20 kilót nem egy hónap alatt rántottuk magunkra, akkor miért kellene azt pár hét alatt ledobni? Senki sem úgy ébred reggel, hogy „véletlen” hízott 20 kilót, az hosszú évek munkájának eredménye, ahogy a fogyás is így kell, hogy történjen.

Jógagyakorlatok hátfájásra

Az ülőmunka napjainkban talán a legtöbb munkavállalót érinti. Irodai dolgozók, ügyintézők, bolti eladók is dolgoznak asztal előtt, legtöbb esetben számítógépen. Ennek rengeteg negatív következménye lehet, ami vagy hamarabb vagy később mutatkozhatnak.

FOGadd meg, hogy rendesen fogat mosol

A helytelen fogápolás, a rossz fogak, egy rossz tömés, elhalt fog, a fogászati gócok betegségeket okozhatnak. A gyulladások olyan problémákat okozhatnak, mint a hajhullás, ízületi panaszok, belgyógyászati és ideggyógyászati betegségek, bőr- vagy akár szemproblémák. A góckutatás, a helyes fogápolási szokások kialakítása rendkívül fontos.

Ételek, amelyek étvágycsökkentő hatásúak

Számos olyan étel létezik, amely azon túl, hogy finom, még abban is segít, hogy lassabban éhezz meg. Ezek az ételek egész napra eltelítenek, feltöltenek energiával, vagy éppen megregulázzák a vércukorszintet.