Menü

A túl sok vitamin veszélyes!

Veszünk C-vitamint, meg D vitamint, B komplexet és omega 3-at. Kell még kollagén, kurkuma és egy kis multivitamin is, plusz D vitamin mellé. Szükség lesz hajra-bőrre-körömre is kosárba tenni valamilyen készítményt, de folsav sem árt, vastabletta is jöhet, egy kis magnézium az idegrendszernek, kalcium a csontoknak, kovaföldet rendelek, mert az mindenre jó. Vannak itt gyógyhatású gombák, akciós gyógyteák, glükozamin a porcokra, valami fogyókúrás shake és akkor a sportolók egyéb edzés előtti, alatti, utáni, helyetti étrend-kiegészítőiről, tablettáiról, poraikról, italaikról, géleikről és krémeikről még nem is tettem említést.

Az emberek többsége általában rendszeresen fogyaszt valamilyen mesterséges vitaminkészítményt. Ezzel nincs is semmi baj, azonban a túlzott vitaminbevitel ugyanolyan káros lehet, mint a vitaminhiány. Átlagos felnőtt esetében egy kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szükség extra vitaminbevitelre, mégis sokan túlvitaminozzák magukat és egy sor étrend-kiegészítőre beruháznak, gyógyszeradagolóikban pedig, - mint a színes cukorkák-, sorakoznak a tápanyagbogyók. Tavaszi fáradtságra hivatkozva sorra pakolják bevásárlókosarukba az étrend-kiegészítőket és rendelik neten az akciós vitamincsomagokat, pedig ezek túlzott fogyasztása komoly betegségeket okozhat.

A zsírban oldódó vitaminok estében rendkívül veszélyes felhalmozni a vitaminkészletet, a túlzott bevitel rendkívül káros lehet! Volt idő, mikor a gyógyszertárban dolgozó anyukámnak megpróbáltam elmagyarázni, hogy milyen vitaminokat is kellene szednie, s idegesített, hogy ő erre csak legyintett. Semmi szüksége ennyi félére, s utólag belegondolva, valóban úgy kell összeválogatni a tablettáinkat, hogy ne essünk túlzásokba.

Van, amit kúraszerűen szedünk, nem szabad folyamatosan, s van, amit inkább télen, mert nyáron nem fontos betárazni belőle, hiszen több gyümölcsöt, zöldséget eszünk, több napfény ér bennünket.

A multivitamin-készítmények és egyéb vitamintartalmú táplálék-kiegészítők fénykorát éljük. Ez csepeg a reklámokból, ez folyik a világhálón, reklámlevelekből köszönnek ránk a legújabb ajánlások, emaileken értesítenek minket a legfrissebb akciókról, kedvezményes vitamincsomagokról, emiatt is indokolt lenne a fokozott óvatosság. A túlzott A vitaminfogyasztásnak számtalan tünete lehet, a D vitamin túladagolása veseelégtelenséggel járhat, a B-vitamin - túladagolása növeli a rák kockázatát, a túl sok C-vitamin hasmenést okoz, meg kell gondolni alkalmazásuk időtartamát, mennyiségét, mikéntjét. Az E vitamint túladagolva fejfájás, emésztőszervi vagy szívbetegség, akár tüdőrák is lehet az eredmény. A túlzott vitaminszedés pedig gátolhatja más fontos anyagok felszívódását.

Nem attól vagyunk egészségesebbek, minél több színes kapszulát öblítünk le napközben. A kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni, s terhesség, vagy szoptatás, betegség, esetleg fogyókúra esetén elgondolkodni a vitaminokon, bár ebben az esetben sem kell túlzásokba esni, s inkább természetes forrásokból fedezni a tápanyagszükségletet.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.